Tüfek ve RPG ile saldırdılar
Karzai’nin tören alanına gelmesinden kısa süre sonra Taliban militanları, Karzai ve diğer yetkililerin oturduğu sahnenin karşısına denk gelen birkaç yüz metre uzaklıktaki binadan tüfek ve RPG ile ateş açtı. Korumaları tarafından hızla alandan uzaklaştırılan Karzai olayda yara almazken, yaralılar arasında 1 milletvekilinin daha bulunduğu bildirildi. Saldırıda ölen üç kişiden birinin 10 yaşındaki bir çocuk, diğerininse bir aşiret reisi olduğu belirtildi.
Roket sahnenin önünde patladı
Tören sırasında Karzai’nin yakınında olan Afgan Sağlık Bakanı Muhammed Emin Fatimi, Karzai’nin bakanlar, diplomatlar ve komutanlarla birlikte yerini almasından kısa süre sonra ateş açıldığını söyledi. Sağlık Bakanı, “İlk kurşunlar atılır atılmaz korumaları Başkan’ın etrafını sardı ve onu dışarı çıkardı. Kurşunların sektiğini görebiliyordum. Siyah bir duman ve barut kokusu hissettim. Kurşunlar sahneye düşerken RPG gibi bir şeyin sahnenin önüne düşüp patladığını gördüm” dedi.
İngiltere’nin Kâbil Büyükelçisi Sir Sherard Cowper-Coles da, “21 pare top atışının sonuna geliniyordu. Geçit alanının solunda bir patlama sesi duydum ve toz bulutu gördüm. Daha sonra her taraftan silah sesi gelmeye başladı. Korumam beni yaka paça götürdü” dedi.
Taliban: Her yerde saldırı düzenleriz
Saldırının sorumluluğunu üstlenen Taliban’ın bir sözcüsü, “İstediğimiz her yerde saldırı düzenleyebileceğimizi dünyaya gösterdik” dedi. Taliban, olayda 3 militanının öldüğünü belirtti.
Suikast girişiminin ardından televizyondan halka seslenen Devlet Başkanı Karzai ise “Afganistan’ın düşmanlarının” töreni engellemeye çalıştığını, ancak güvenlik güçleri tarafından durdurulduklarını ve bazı zanlıların gözaltına alındığını söyledi.
ABD öncülüğündeki güçlerin 2001’de Taliban rejimini devirmesinden kısa süre sonra iktidara gelen Karzai, daha önce birkaç kez daha suikast girişiminden kurtulmuştu.