Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,8503
EURO
46,9631
IMKB
10.227,000
ALTIN
4.284,590
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KONUT KREDİSİNDE MASRAF KAZIĞINA DİKKAT!
KONUT KREDİSİNDE MASRAF KAZIĞINA DİKKAT!
 
Konut kredisi pazarı büyüdükçe, bankalar arasındaki faiz indirimi yarışı da hız kazanıyor. Kredi veren bankaların masraf oranları da değişiyor
 
11.12.2005 - 09:41

Konut kredisinde ödemeleri sadece faiz oranı değil, dosya masrafı, ekspertiz ücreti, konut ve yaşam sigortası ile DASK gibi ek kalemler de belirliyor. Ek masraflar arasındaki fark 3 bin YTL'yi geçebiliyor.

Konut kredisi pazarı büyüdükçe, bankalar arasındaki faiz indirimi yarışı da hız kazandı ve faiz oranı yüzde 1'in altına düştü. Ancak bu faiz indirimleri 'sanal' bir indirim olmaktan öteye gidemiyor, çünkü bankalar faiz oranına bağlı olarak değişen ödemeler dışında dosya masrafı ve ekspertiz ücretlerini peşin alıyor. Böylelikle, bankalar bu ek masrafların oranını yüzde 3.5'a kadar çıkararak kredi alan vatandaşlardan 'gizli faiz' alıyorlar. Dosya masrafı istenilen kredi oranının binde 5'inden başlayıp, yüzde 3.5'e kadar çıkabiliyor. Ekspertiz ücreti ise evin büyüklüğüne ve konumuna göre 150 YTL ile 400 YTL arasında değişiyor. Dolayısıyla, dosya masrafı ve ekspertiz ücreti de eklenince, aynı faizi uygulayan 2 bankaya yapılacak toplam ödeme arasında 1600 YTL'ye varan bir fark doğmuş oluyor. Buna ek olarak, her yıl yenilenen konut sigortası, DASK yaptırmak zorunlu. Ayrıca, bazı bankalar hayat sigortası da yaptırdıkları için, ek masraf kalemlerinin sayısı 5'e çıkabiliyor.

YÜZDELER DEĞİŞİYOR
Konut kredisi rekabeti kızışırken, bankalar faiz oranları kadar diğer kalemlerin ücretlendirilmesindeki yüzde oranını da değiştiriyor. Örneğin, 2005 yılının 2'nci çeyreğinde dosya masrafı olarak belirlenen yüzdelerle bugün uygulanan yüzdeler arasında da fark var. Bazı bankalar faiz oranlarını düşürüp bu yüzdeleri artırırken, bazıları da yüksek faiz oranlarına karşın ek masraflarda uyguladıkları düşük yüzdeyle rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Bunlara eklenen bir diğer ödeme kalemi de, kredi almak isteyen vatandaşın konut sigortası ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) sigortası yaptırması zorunluluğundan doğuyor. Her sene yenilenmesi gereken bu sigorta, yıllık yaklaşık 200-250 YTL'lik ödeme anlamına geliyor. Ayrıca, bazı bankalar kredi alacak vatandaşa hayat sigortası yapıyor. Böylece, vatandaşın her yıl ödemesi gereken bir kalem daha ortaya çıkıyor.

AYNI GÜN 2 İNDİRİM
Türkiye'de 2001 yılında yaşanan krizin ardından konut kredisi faiz oranı yüzde 5.50 seviyesindeydi. Bu oran 2002 yılının sonunda yüzde 3.65, 2003 yılının sonunda yüzde 2.40, 2004 yılının sonunda yüzde 2.10 düzeyine kadar geriledi. Bu yıl da, mortgage sisteminin 2006'da hayata geçmesi beklentisiyle bankalar arasındaki faiz indirme yarışı arttı. Hatta, aynı gün içinde faizi 2 kez indiren banka bile oldu.





Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


VERGİ CEZALARINA YÜZDE 9,8 ZAM

IMF,1.6 MİLYAR DOLARI SERBEST BIRAKTI

HIZLI TREN PROJESİ TAMGAZ GİDİYOR
»  BENZİN ZAMLANIYOR!!!
»  ENDEKS TELEKOM, TELSİM İHALESİNDEN ÇEKİLDİ!
»  SSK, BAĞKUR VE EMEKLİ SANDIĞI TARİH OLUYOR
»  MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRDİ
»  "İÇKİ'Yİ YASAKLARSAK NASIL 20 MİLYON TURİST GELİR"!
»  DUBAİ'Lİ EMAAR, TELSİM'DE İDDİALI!
»  UNAKITAN'A GÖRE TÜRKİYE'NİN RİSKİ DÜŞÜYOR
»  NEMADA 8. TAKSİT ÖDEMESİ BUGÜN
»  KREDİ KARTI KULLANICILARINA MÜJDE!
»  İMARZEDELERE DANIŞTAY MÜJDESİ
»  KİM NE KADAR VERGİ İADESİ ALACAK
»  KONUT KREDİSİNDE FAİZ 0.99'A İNDİ
»  HİSARCIKLIOĞLU VERGİDE ADALETSİZLİKTEN DERT YANDI
»  LPG VE OTOGAZ'DA YÜZDE 6 İNDİRİM
»  THY, UCUZ REKABET İÇİN ALT MARKA OLUŞTURACAK
»  DUBLE YOL'DA EVDEKİ HESAP, ÇARŞIYA UMADI!
»  BÜTÇE MARATONU 14 ARALIK'TA BAŞLIYOR
»  GÜLER:"BORU HATTINDA İLİŞKİLER KARMAŞIK"!
»  10 MİLYON ÇİNLİ ORTAK OLACAK TÜRK ARIYOR
»  OYAK'TAN ERDEMİR AÇIKLAMASI
»  CİNNET FAİZİ'NE ALTIN KREDİSİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.