Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3690
EURO
34,9608
IMKB
9,080
ALTIN
2.325,360
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KREDİ KARTI BOÇLULARINA KÖTÜ HABER
KREDİ KARTI BOÇLULARINA KÖTÜ HABER
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca (BDDK) yürütülen bir çalışma bulunmadığını söyledi.
 
23.4.2014 - 00:21

Babacan, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin soru önergelerini yanıtladı.

Babacan, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar tarafından tüketiciye sunulan ürün veya hizmetlerde tüketiciden alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esasları kanunun ruhuna uygun olarak ve tüketiciyi koruyacak şekilde belirleme yetkisini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın görüşü alınması suretiyle BDDK'ya verdiğini hatırlattı.

Bu kapsamda BDDK tarafından "Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı" hazırlandığını belirten Babacan, taslağın yürürlüğe girmesiyle birlikte, bankaların tahsil edebilecekleri ücret, masraf ve komisyon kalemlerinin aynı ad altında toplanması ve adil olmayan seviyede yüksek ücret tahsil edilmesinin önüne geçileceğinin beklendiğini kaydetti.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ilgili maddesi uyarınca 28 Mayıs 2014 tarihinden itibaren kart çıkaran kuruluşların bireysel müşterilerine aidatsız kart sunmak durumunda olacaklarını ifade eden Babacan, BDDK'nın finansal tüketicilerin korunmasına yönelik etkinliğin artırılması ve finansal tüketicilerin sorunlarına ilişkin kalıcı çözümler getirilmesi amacıyla Finansal Tüketici İlişkileri Daire Başkanlığı kurduğunu anımsattı.

BDDK bünyesinde finansal tüketicilerin bilinçlendirilmesi kapsamında; "kredi kartı kullanımı", "tasarruf hedefi", "kredi kartı ve banka kartı şifre güvenliği" konularını kapsar şekilde üç ayrı kamu spotu hazırlandığını bildiren Babacan, bunların ulusal televizyon kanallarında yayınlanmaya başladığını söyledi.

Babacan, finansal tüketicilerin bilinçlendirilmesi için hizmet verecek bir internet sitesinin kurulmasına ilişkin çalışmalara başlanıldığını, bunun da 2014 yılında faaliyete geçmesinin planlandığını kaydetti.

Kaç esnaf ve sanatkar kredi kullandı?

Babacan, 2002 yıl sonu itibariyle, 402 adet esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatifine kredi kullandırabilirken, bu rakamın 31 Mart 2013 tarihi itibariyle 956 adet olduğunu belirterek, 2002-2012 döneminde yaklaşık 850 bin esnaf ve sanatkarın, esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri kefaleti aracılığı ile kredi kullandığını söyledi.

Babacan, 2002 yıl sonu itibariyle kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısının 63 bin 520 olduğunu, geçen yılın Mart ayı sonu itibariyle bu rakamın 259 bin 990'a yükseldiğini vurguladı.

Türkiye Halk Bankası'nın uygun koşullarla esnaf-sanatkar ve küçük meslek sahibine kredi verdiğini belirten Babacan, esnaf ve sanatkarlara ucuz kredi yoluyla destek olmak için gelir kaybı uygulaması kapsamında, Halk Bankası'nca belirlenen faiz oranının bir kısmının her yıl Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen oranda Hazine tarafından karşılandığını anımsattı. Babacan, 2014 yılı bütçesinde Halk Bankası'na yapılacak gelir kaybı ödemeleri için 528 milyon lira tutarında ödenek ayrıldığını vurguladı.

Küresel krizden çıkış sürecinden itibaren ılımlı ve istikrarlı bir artış sergileyen ihracatın 2014 yılı Ocak-Şubat itibarıyla da güçlü seyrettiğinin altını çizen Babacan, "Temelde Avrupa kaynaklı ticaret ortaklarımızın göreli olarak pozitif ekonomik görünümü ve kur hareketlerinden kaynaklanan rekabet avantajı sayesinde ihracat performansındaki olumlu seyrin 2014 yılında da devam etmesi beklenmektedir" dedi.

Ziraat Bankası'nca üreticiye kullandırılan kredi

Babacan, 2007 yılından itibaren Ziraat Bankası tarafından 4 milyon 233 bin 706 üreticiye toplam 61,2 milyar lira tarımsal kredi kullandırıldığını, kredilerin geri dönüş oranının ise yüzde 98,14 olduğunu belirtti.

Babacan, Aralık 2013 itibarıyla, bankacılık sektörü özkaynak toplamı içindeki yabancı payının yüzde 25.6, bankacılık sektörü aktif toplamı içindeki yabancı payının ise yüzde 27 olduğunu söyledi.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal kesime kullandırılan düşük faizli kredilere değinen Babacan, "Bu kapsamda kullandırılan kredilerin tahsiline yönelik olarak Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yapılan icra işlemlerinin durdurulmasına ya da kredilerin vadelerinin uzatılmasına veya hibeye çevrilmesine ilişkin olarak Hazine Müsteşarlığı'nca yürütülen bir mevzuat çalışması bulunmamaktadır. Ayrıca Doğu Anadolu'daki çiftçilerimizin üretime devam edebilmeleri için aldıkları kredilerin hibeye çevrilmesi konusunda Hazine Müsteşarlığı'nca yürütülen bir mevzuat çalışması da bulunmamaktadır" diye konuştu.

Babacan, BDDK veri tabanında yer alan verilerden yararlanılarak, dövize endeksli tüketici kredisi kullanan müşteri sayılarına ilişkin bilgiler hazırlandığını, 2008 yılı sonu itibariyle 30 bin 854 olan kredi müşterisi sayısının 2009'da 25 bin 385'e, 2010'da 19 bin 387'ye, 2011'de 12 bin 722'ye, 2012'de 11 bin 446'ya ve 2013 sonu itibariyle 8 bin 422'ye düştüğünü ifade etti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


'KURAKLIK GELİYOR, ELEKTRİK GİDİYOR'

FETTAH TAMİNCE BİR OTEL DAHA ALDI!

KREDİ BORCUNU ERKEN ÖDEYENE MÜJDE
»  VATANDAŞA BORÇ YAĞACAK!
»  ŞANS OYUNLARINA YÜZDE 33 ZAM!
»  MERKEZ BANKASI'NA YENİ ŞAFAK'TAN ATAMA!
»  F.BAHÇE HİSSELERİNDE YARGITAY ŞOKU
»  TÜSİAD, AKP'Yİ FENA ELEŞTİRDİ!
»  GÜL, TÜSİAD ÜYELERİNE SESLENDİ!
»  MERKEZ İÇİN TEHLİKELİ SÖYLENTİ!
»  BENZİN VE MOTORİNE ZAM!
»  İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 10.1 SEVİYESİNDE
»  DR. KEHANET'TEN 'KARA PAZARTESİ' UYARISI
»  PUTİN AVRUPA'YA DOĞALGAZ SİLAHINI ÇEKTİ!
»  ELEKTRİK'TE ZAM SİNYALİ!
»  KREDİ KARTLARI İLE İLGİLİ FLAŞ DÜZENLEME
»  DÜNYA BANKASINDAN ÇARPICI TAHMİN!
»  SÜLEYMAN ASLAN ZİRAATBANK YÖNETİMİNDE
»  FİTCH'TEN FLAŞ TÜRKİYE KARARI
»  ZİRAAT'TE SÜLEYMAN ASLAN İDDİASI!
»  ENFLASYON 8 AYIN ZİRVESİNDE!
»  ELEKTRİK ZAMLANDI
»  KOZA ALTIN'DAN FLAŞ KARAR
»  TÜSİAD'DAN YEREL SEÇİM AÇIKLAMASI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.