Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4985
EURO
34,9388
IMKB
9.717,000
ALTIN
2.432,940
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KUŞADASI KÖRFEZİNDE DENİZ ANASI İSTİLASI
KUŞADASI KÖRFEZİNDE DENİZ ANASI İSTİLASI
 
Kuşadası Körfezi ve Kuşadası sahillerinde son bir hafta içerisinde yoğun bir şekilde gerçekleşen deniz anası istilası devam ediyor.
 
5.10.2007 - 14:51
Uzmanlar ve çevreciler, nadir görülen türlerden biri olan bu denizanalarının yoğun bir şekilde görülmesinin nedeni, ani iklim değişikliklerinden kaynaklandığına dikkati çekti. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından Kuşadası Körfezi'ndeki deniz anası istilası için araştırma başlatıldı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, son günlerde Kuşadası sahillerinde deniz anası sayısındaki artışın dikkat çekici olduğunu söyledi.

Deniz analarının en büyük doğal düşmanının Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağaları olduğuna dikkati çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, " Carettaların en sevdiği yiyecek deniz analarıdır. Ancak carettaların sayısında sürekli azalma olduğundan nesilleri tehlike altındadır. Son bir yılda sadece Kuşadası bölgesinde 4 carettanın ölmesi düşündürücü bir olaydır. Eğer bu carettalar olmasa denizler deniz analarından geçilmezdi. Deniz analarının çok olması, turizm sektörünün yoğun olduğu ülkeleri sıkıntıya sokmaktadır. Deniz analarını yiyen carettaları korumamız için denizlerimizi temiz tutmak, özellikle denizlere naylon poşet, şeffaf plastik türü maddeler atmamak gerekir. Bunlar atıldığında Carettalar bunları deniz anası sanarak yemekte ve boğularak ölmektedir. Denizle bağlantısı olan kişilerin tekneleriyle giderken mutlaka dikkat etmeleri gerekir. Doğa bir denge içinde devam etmektedir. Bu dengedeki halkalardan birini yok ettiğinizde, onu kontrolü altında olanlar çoğalmaktadır " dedi.

Bu arada, deniz anası sayısındaki belirgin artış nedeniyle Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği tarafından bilgilendirme amacıyla bir açıklama yayınlandı. Açıklamada, " Denizanaları, bulundukları ortamda yeterli besin bulmaktadır. Deniz anaları balıkların beslendiği besinleri tüketmektedir. Denizanalarının aşırı artması, balığın besinsiz kalmasına neden olabilir. Denizanaları balık yumurtaları için de tehdittir. Balık yumurtalarını da yediklerinden, haliyle balık populasyonunu etkilemektedir. Üzerindeki yapışkanlı madde sayesinde küçük balıkları ve balık yumurtarlarını yakalıyor ve böyle besleniyorlar. Yakıcı kapsülleri var, dokunduğunuzda patlıyor. Deniz analarının çok çeşitli türleri vardır. Yaşadıkları bölgelere göre boyları, renkleri ve zehir şiddetleri değişmektedir. Deniz anaları, ölü olsalar bile dokundukları her cisme zehirlerini akıtırlar. Deniz anaları özellikle ısırdıkları veya dokundukları bölgelerde kaşıntı başlamakta ve daha sonra yerini acıya bırakmaktadır. Deniz anasıyla temas ettiyseniz, sudan çıktıktan sonra o bölgeyi amonyaklı su ile silin. Ancak yaraya dokunmayın, ovuşturmayın ve kesinlikle kaşımayın. Aksi halde zehirin yayılmasına ve daha kötü sonuçlara yol açabilirsiniz. Daha sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurun " denildi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


RİZE'Lİ KÖYLÜLERİN FIKRA GİBİ KUŞKUSU

SOKAK KÖPEKLERİ İŞ GÜÇ SAHİBİ OLACAK

CAMİ'YE 3 BİN 500 YTL'LİK ELEKTRİK FATURASI
»  SURİYE SINIRINDA 3 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ
»  SİVRİSİNEKLER, DAMARI NASIL BULUYOR?
»  BARDAKOĞLU, MAÇLARA NEDEN GİDEMİYOR?
»  PAPAZIN KARISI MÜSLÜMAN OLDU ORTALIK KARIŞTI
»  İZLEYENLERİN KANUNU DONDURAN ZİKİR
»  GAZİANTEP'TE TERÖRİSTLERLE SICAK TEMAS
»  DOKUNULMAZLIKLARI KALKTI YARGI YOLU GÖRÜNDÜ
»  MECLİS'TE "ŞERİAT İSTERİZ"DİYE BAĞIRAN KİŞİ GÖZALTINDA
»  AİHM'NE YENİ İSİMLER GÖNDERİLECEK
»  SERİN HAVALAR GELİYOR
»  AZGIN TEKE OLDU CEMİLEYİ BULDU
»  ODTÜ'LÜ MURAT'IN YERLİ YAPIM CASUS UÇAKLARI
»  AHMET ÇAKAR'A CANLI YAYINDA RTÜK ŞOKU
»  DEPREM PROFESÖRÜ'NÜN CİNSELLİK AÇIKLAMASI
»  RÖNTGENCİLİK ÖMÜR UZATIYOR
»  KÖYDE OKULA GİDEN 40 ÇOCUKTAN 37'Sİ ÇOCUKLARI VE TORUNLARI
»  DEVLETİ SAVUNDU DİYE DELİ RAPORU VERDİLER
»  ANKARA'DA BARAJLARIN DOLULUK ORANI 1,2'YE DÜŞTÜ
»  ÖZKÖK, TEZKERENİN GEÇMEYİŞİNE MEMNUN OLMAMIŞ
»  ALO FETVA HATTI KİLİTLENDİ
»  YEŞİLAY UYARDI:''İFTAR SİGARASI İNTİHARDIR''
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.