Giden ücretsiz yatak, yemek ve ayda 150 dolar alıyor
Son 1 yılda Türkiye’den 400 öğrenci Erbil, Dohuk ve Süleymaniye’deki üniversitelere kayıt yaptırdı. Dohuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İngilizce öğretim görevlisi İngiliz vatandaşı Natalia Tari; Güneydoğu’dan gelen başvurunun yıldan yıla arttığını söyledi.
Dört ilden okumaya geliyorlar
İngiltere’den 3 yıl önce Dohuk Üniversitesi’ne gelerek Fen- Edebiyat Fakültesi’nde İngilizce dersi vermeye başlayan Natalia Tari, öğrencilerinin büyük kısmının Şırnak, Diyarbakır, Batman ve Hakkari’den geldiğini belirtti. K. Irak’taki üniversitelerde imkanların iyi olduğunu belirten Tari, “Öğrencilere kampüste barınma, yemek imkanı da veriliyor. Türkiye’den gelen öğrencilerin çoğu daha çok İngilizce’yi tercih ediyor. Üç yıldır buradayım. Üniversitelerde güzel bir ortam var. Türkiye’nin yanı sıra Irak’ın diğer bölgeleri, Suriye ve İran’dan öğrencilerimiz de çoğunlukta” diye konuştu.
İranlılar da tercih ediyor
K. Irak’taki Üniversitelerde herkesin dilediği kıyafetle eğitimini sürdürdüğünü anlatan öğrencilerden İranlı Remziye Durki ise şunları söyledi: “İran’dan geldim. Bilgisayar bölümüne gidiyorum. Burası İran’dan daha iyi bir ortama sahip. Başım örtülü. Kimsenin herhangi bir müdahalesi yok. Dilediğimiz gibi eğitim görebiliyoruz. Ayda bize verilen 150 dolarlık burs da iyi bir imkan. Üniversitede erkeklerden daha fazla kız var. Bu da bizi oldukça sevindiriyor. Bazı sınıflarda kız öğrenci sayısı erkeklerin iki katını buluyor.”
Gülen’in okulları da faal
Gelen öğrencilerin lise diploma notunun yüksek olması gerektiğini söyleyen Dohuk Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Behroz Tucai ise, “Lise sonrası bize gelen Türk öğrenciler kendilerini evlerindeymiş gibi hissediyor. Buraya rahat uyum sağlıyor. Ayrıca bölgeye çok yakın bir yer. İmkanları kısıtlı öğrenciler için buradaki üniversiteler çok iyi” dedi. Dohuk Üniversitesi bünyesindeki Fen-Edebiyat bölümünde Şırnak’ın Cizre ilçesi ve Diyarbakır’ın Silvan ilçelerinden de çok sayıda öğrenci bulunduğunu kaydeden Dr. Tucai, “Türk öğrencilere her kolaylığı sağlıyoruz. Erbil ve Süleymaniye’de daha önce Fethullah Gülen’in açtığı Işık okulları da var” diye konuştu.
YÖK, denklik vermiyor
Hakkari’den gelip Fizik bölümünde eğitimini sürdüren Hamit Çengel de, bu üniversiteyi seçmesinin ana nedeninin Güneydoğu’ya yakın oluşu ve imkanlarının iyiliği olduğunu belirterek, “Bizden hiç para almıyorlar. Aylık 150 dolar burs veriliyor. Kampüste yatak ve yemek de bedava. Bu imkanlar Türkiye’deki üniversitelerde olmadığı için burayı tercih ettim. Çevreme ve arkadaşlarıma da burayı anlatıyorum” dedi. Ancak YÖK bu okulların denkliğini kabul etmiyor.
Sınırı geçen 5 katı para kazanıyor
İNGİLİZ Reuters haber ajansı geçen hafta bölgeyle ilgili yaptığı bir haber analizde, K.Irak’ın Güneydoğulu Kürtler için bir çekim merkezi haline geldiğini belirterek, “Irak’ın kuzeyindeki inşaatlarda işçiler ayda 2 bin dolar alırken, benzer bir iş için Türkiye’de sadece 345 dolar kazanabiliyorlar” yorumu yapmıştı.
Bu göç Türk Milli eğitiminin büyük bir ayıbıdır. Bu çocukların gittikleri yerde beyinleri hangi ideolojilerle doldurulup türkiye'ye geri gönderiliyor. Bunu milli eğitim bilmiyormu.
Şimdiye kadar bu konuda ne yaptılar.Koskoca bir hiç. Ondan sonra bu ülkenin geceleğinden kimse edşe etmesin deniliyor. Siz kimi kandırıyorsunuz.?
O okullara giden çocuklarımıza Kürt milliyetçiliği aşılanarak geri gönderiliyor. Bu insanlar daha sonra bu ülkenin içindeki çeşitli devlet kademelerinde yerlerini alacaklar. Kime hizmet edecekler?
Barzani ve Talabani onlara bu ülkenin iyi olduğunumu öğretecek sanıyorsunuz.Türk insanını düşman gösterip beyinleri yılandıktan sonra her halde türkiye için çalışmayacaklar. Tıpkı bugün TBMM'de bulunan legal PKK'lılar gibi. Şimdiki zihniyetin acısını gelecekte bu ülke çok çekecek ve bu vebalin altında kalanlar Milli Eğitimin şimdiki sorumluları olacak.