Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5329
EURO
34,9198
IMKB
9.717,000
ALTIN
2.437,800
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Kredi Kartları Can Yakmaya Devam Ediyor
Kredi Kartları Can Yakmaya Devam Ediyor
 
Kredi kartı faizi yıllık yüzde 30.24’ü buldu. Ancak faiz indirimi tartışmalarında vatandaşın canını en çok yakan kredi kartları telaffuz bile edilmiyor.
 
29.4.2016 - 10:33

Mehtap Ö. ERTÜRK / Sözcü - Merkez Bankası’nın yarım puanlık faiz indiriminin kredilere yansıyıp yansımayacağı konuşulurken, tüketiciler öncelikle kredi kartlarının fahiş faiz oranlarında indirime gidilmesini talep ediyor. Aksi halde biriken borcun bir felaketin habercisi olduğu ifade ediliyor.

Türkiye’de 20 milyon kişi kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyerek borçlarını ötelemeye çalışıyor. Bankaların sayısı 58 milyona ulaşan kredi kartlarında toplamda 100 milyar TL’lik alacağı var.

BORCU BORÇLA ÇEVİRİYORLAR

Borcu borçla çevirmeye çalışan vatandaş ise kredi kartlarında faiz batağına saplanıyor. Bankaların kredi kartlarına uyguladığı akdi faiz yıllık yüzde 24.24’ü bulurken, gecikme faizi ise yüzde 30.24’e kadar çıkıyor. Üstelik Merkez Bankası’nın faiz oranlarını defalarca değiştirmesine karşın Ekim 2013’ten bu yana kerdi kartı faizine dokunulmadı. Türkiye’de kullanılan kredi kartları ile yapılan toplam 100 milyar TL’lik harcamanın 77.6 milyar lirası bireysel kredi kartlarından geliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 15 Nisan tarihli haftalık verilerine göre, vatandaşın takibe düşen kart borcu ise 7 milyar 130 milyon lirayı buluyor.

Öte yandan, borcu ödenemeyen yaklaşık 5 milyon kredi ve kredi kartı çoktan varlık şirketlerine devredilerek mahkemelik oldu. Merkez Bankası’nın akdi faiz ile temerrüt faiz oranlarını bankaların istekleri doğrultusunda belirlediğini belirten Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Fuat Engin, kredi kartından doğan uyuşmazlıklarla ilgili vatandaşa kredi alınarak borcun kapatılmasının önerildiğini dile getirdi. Engin, “Sonuçta kredi kartları ile kredilerden kaynaklı uyuşmazlıklar da artıyor. Merkez Bankası öncelikle kredi kartı faizlerinde indirim yapmalı. Bu yapılmadığı gibi her geçen gün mağduriyetler boyut kazanarak artıyor” dedi.

BİLEŞİK FAİZ YÜZDE 50’Yİ BULUYOR

Kredi kartı ya da kredi borcu olan kişi sayısının 3 milyona ulaştığını kaydeden Engin, “Kanunla yasaklanmış olmasına rağmen bankalar bileşik faiz uyguluyor. Böylece vatandaşın kredi kartı borcunda ödediği faiz yüzde 50’lere kadar tırmanıyor. Bankalar yasaya ve hukuka aykırı biçimde haksız kazanç sağlıyor” diye konuştu. “Faiz oranlarını bu kadar yüksek tutarsanız yaşanacak felakette sizin de payınız olur” diyen Engin kredi kartında nakit çekim faizi dışında nakit çekim ücreti ve komisyonu da alındığını hatırlatarak “Faize bunlar da eklendiğinde ortaya korkunç bir tablo çıkıyor. Tüketici, karttan nakit çekmesin” dedi.

1.6 milyar liralık kredi takibe düştü

Işık Menkul Değerler Araştırma Müdürü Veli Kocatürk, bankaların faiz oranlarını aşağı çekmesiyle kredi hacminde önemli bir artış olmasının beklenebileceğini söyleyerek, “Ancak buradaki ana sorun Türkiye’de son dönemde kredi geri ödemelerinde sıkıntı yaşanması. Takipteki krediler son dönemde yükseliş gösteriyor. Bu durum banka riskini artıran en önemli unsur. Şubat ayında bu rakam 1.4 milyar TL’ye ulaşmıştı. Nisan ayı itibarıyla ise 1.6 milyar TL’ye yaklaştı. Düşen faizlerle daha fazla kredi verme imkânına sahip olan bankalar, bu anlamda riskli hale gelebilir”dedi. ALB Foreks Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk ise Merkez Bankası’nın yaptığı indirimin kredi faizlerine etkisinin sınırlı kalacağını ifade etti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Emekliye Vergi Müjdesi!

FED, Faiz Oranını Değiştirmedi

Borçsuz Ay Sonunu GetirememeŞampiyonuyuz
»  Bakanlıktan Çalışanları Şok Eden Teklif!
»  İşe Alırken Üniversite Ayrımına Son!
»  Belgesi Olmayan İşsiz Kalacak!
»  Kıdem Tazminatında Devlet Güvencesi!
»  Türk-İş,1 Mayıs'ta Çanakkale'de
»  VergideYeni Dönem Yolda!
»  Merkez'de Yeni Başkandan İlk Karar
»  Merkez Bankası'nda Devir Teslim!
»  Dolar Yine Tepetaklak
»  İşsizlik 11 Ayın Zirvesine Çıktı
»  Taşerona Kadro Ne Zaman Verilecek?
»  200 TL Yatırana 2 Bin TL Maaş!
»  ''Dolar 3.70 Olacak''!
»  Benzin ve Motorine Bir Zam Daha!
»  Çalışma Hayatında Asgari Ücret Depremi!
»  4 bin 500 Lira Maaşla Stajyer Aranıyor
»  Erdem Başçı Büyükelçi Oluyor
»  Flaş.. Merkez Bankasına Yeni Başkan!
»  Altın Yine Tırmanışta!
»  300 Bin Kişi Yasal Takipte
»  Moody's Türkiye'nin notunu Değiştirmedi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.