Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,8977
EURO
47,8759
IMKB
10.892,000
ALTIN
4.388,490
 
Hava Durumu ANKARA
20 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KÜRT SİYASETİ: KDP, PKK, PWD, DTP
KÜRT SİYASETİ: KDP, PKK, PWD, DTP
 
DTP 11 Haziran’da yapacağı Genel Kurulu’nu 25 Haziran’a erteledi. Yargıtay’ın uyarısı doğrultusunda iki genel başkanlı model olan eş başkanlık sisteminden vazgeçiliyor. Ancak buna parti içindeki kadınların ciddi itirazları var. PKK’nın şiddet eylemlerini arttırması DTP’nin tabanından kaymayı hızlandırdı. Bunun en somut örneği DTP Diyarbakır il kongresinde ortaya çıktı. Daha önce on binlerle yapılan kongrenin katılımcılarının sayısı 2 bini zor buldu.
 
30.5.2006 - 14:33

Türkiye’de her zaman olduğu gibi Kürt sorunu terör örgütü PKK’nın kullandığı şiddetin dozunu arttırması ile  gündeme geldi, terör eylemlerini rutine bindirmesi ile de önceliğini kaybetti. Seçim sürecine girilmesi ve Türkiye’de yükselen Türk milliyetçiliğinin yarattığı oy potansiyeli nedeniyle de siyasetçilerin gündeminden düşen Kürt sorunu, siyasetin Kürt cephesinde kıyasıya süren bir mücadelenin de merkezini oluşturmayı sürdürüyor. Demokratik Toplum Partisi (DTP), PKK’nın yükselttiği şiddetten dolayı zor bir dönem yaşarken, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP)’nin Türk siyasetindeki etkisi giderek artıyor. PKK’dan ayrılanların kurduğu Kürdistan Yurtseverler Demokrat Partisi (PWD) KDP ve ABD’den beklediği desteği alamayınca ve şiddetle karşılaşınca dağılma sürecine girdi.

- DTP: 11 Haziran’da yapacağı Genel Kurulu’nu 25 Haziran’a erteledi. Yargıtay’ın uyarısı doğrultusunda iki genel başkanlı model olan eş başkanlık sisteminden vazgeçiliyor. Ancak buna parti içindeki kadınların ciddi itirazları var. Kadınlar ile parti içindeki radikal kesimler parti tüzüğünün değiştirilmesi yerine Yargıtay’ın uyarısına muhalefet ederek partinin kapatılması sürecine kadar direnilmesini talep ediyor. PKK’nın şiddet eylemlerini arttırması partinin tabanından kaymayı hızlandırdı. Bunun en somut örneği DTP Diyarbakır il kongresinde ortaya çıktı. Daha önce on binlerle yapılan kongrenin katılımcılarının sayısı  2 bini zor buldu. AK Parti’nin il kongresinde bile, çevre illerden gelenlerle sayı 15 binin üzerindeydi. Bu arada KDP ile  DTP arasında yaşanan soğukluğun bir ölçüde giderilebilmesi için parti üst düzey yönetimi Kuzey Irak’a bir haftalık ziyaret gerçekleştiriyor. Sosyalist Enternasyonal’in Kuzey Irak’ta bir gün sürecek toplantısına katılacak olan parti heyeti kalan 6 günde de başta Mesut Barzani olmak üzere üst düzey KDY ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yöneticileriyle görüşecekler.

- PWD: PKK’dan, örgütün kullandığı şiddeti gerekçe göstererek ayrılanların Osman Öcalan önderliğinde kurduğu PWD aradığı desteği KDP ve ABD’den bulamayınca dağılma sürecine girdi. Osman Öcalan örgütten ayrıldı yerine PKK eski üst düzey yöneticisi Nizamettin Taş geldi. Ama bu değişiklik de bir işe yaramadı, şimdi daha popüler bir isim aranıyor. PWD yönetimi destek almaları halinde PKK’nın dağ kadrosunun büyük bir kısmını yerleşik hayata geçirecekleri iddiasında.

- KDP: Türkiye siyasetiyle PKK’nın yarattığı boşluktan yararlanmak için biraz daha ilgilenmeye başladı. PKK’ya karşı Türkiye tarafından yapılması talep edilen operasyonlara “Kürt’ün Kürt’e silah çekmesi doğru değildir” diye karşı çıkmasıyla yarattığı siyasi zemini kullanıyor. Türkiye için kısa vadede öngörülen modellerinde KDP merkezli yeni bir parti yok. Onun yerine kendisine yakın isimleri içinde barındıran ve milletvekili seçtirebilecek siyasi partiler var. KDP’nin bu anlamda izlediği iki siyasi yapı AK Parti ve Anavatan. Bu iki partide kendisine yakın isimler yer bulamazsa bağımsız adaylıklara bakılacak. Bu arada KDP’nin ciddi bir biçimde PKK’nın Kuzey Irak’taki tabanında da etkinlik kurmaya başladığını not düşmek lazım.  KDP’nin yarattığı ortam nedeniyle çok sayıda deneyimli PKK’lı militanın Kuzey Irak’ta yerleşik hayata geçtiği biliniyor.

- PKK: Uzun bir sürenin ardından, PKK Lideri Öcalan, görüşme notları aracılığıyla hem PKK’ya hem de DTP’ye talimatlar yağdırdı. Türkiye gündemine hakim olduğunu anlatmak isteyen Öcalan, olası seçimler sonrasında MHP- CHP koalisyonu kurulacağını söyledi. Öcalan,  DTP’nin yaptığı çağrıya karşın, kendisinin PKK’ya silahsızlanma çağrısı yapamayacağını açıkladı.   Öcalan, Kürtlere her alanda örgütlenerek komala modelini kurmalarını istedi ve örnek verdi, “meşe ağacı derneği kurun”. Öcalan DTP’ye bir de model önerisinde bulundu: “. DTP’ye de önerim, geniş katılımlı ve demokratik bir birlik yaratmalılar. ıtalya’daki Prodi pratiğini örnek alabilirler. Yalnız birebir taklit değil, Türkiye koşullarını da dikkate alarak daha geniş bir tabanı esas almalılar. Ancak ben kimin Prodi olacağını söyleyemem, belirlemem, kendi Prodilerini kendileri bulsunlar ve yaratsınlar. Koşullarım biliniyor. Bana sorunla gelmeyin” 
 Sedat BOZKURT/THE NEW ANATOLİAN 

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAYKAL'DAN ERDOĞAN'A AĞIR ELEŞTİRİ

GÜL:"İRTEMÇELİK GÖREVİNİN BAŞINDA"

SEZER, İRTEMÇELİK'E 'DEVAM ET' DEDİ
»  ERDOĞAN, İSLAM VE BATI KUTUPLAŞMASINI ELEŞTİRDİ
»  ECEVİT'İN KOMA DURUMU SÜRÜYOR
»  MİCROSOFT'TAN ATATÜRK GAFLETİ
»  EVREN", GENÇ SUBAYLARA DİKKAT"DEDİ
»  DEMİREL, TEHDİTLER İÇİN"SU TESTİSİ SU YOLUNDA KIRILIR"DEDİ
»  KKTC'YE SONSUZ DESTEK
»  DTP, YİNE ÖCALAN'A AF İSTEDİ!
»  HAKİM VE SAVCI MAAŞI ARTIYOR
»  BAŞBAKANLIĞA SİLAHLA GİRECEKTİ!
»  GÜL'DEN LİVNİ'YE YAHUDİ'LERE 'HALEL'YEMEK JESTİ!
»  CUMHURİYET OKURLARINDAN ERDOĞAN'A SUÇ DUYURUSU
»  CHP'DEN ARINÇ'A İZTÜÇÜK YANITI
»  ARINÇ: "BENİM ÜZERİMDEN KONUŞMAK MODA OLDU"
»  MECLİS ERKEN TATİLE GİRİYOR
»  ARINÇ'TAN VEKİLLERİ DAHA ÇOK ÇALIŞTIRACAK İÇTÜZÜK
»  AKP'Lİ GEÇEN, SAVUNMA VERMEYİ REDDETTİ
»  UZMANLARDAN İYİ FOTOĞRAF ÇEKMENİN SIRLARI
»  İRTEMÇELİK SEZER İLE GÖRÜŞECEK
»  AB, YİNE HAZIMSIZLIK MODUNA GİRDİ
»  BAŞBAKANLIK'TA 2 BİN 287 KİŞİ ÇALIŞIYOR
»  DTP EŞ BAŞKANLARI IRAK'TA TALABANİ İLE GÖRÜŞTÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.