Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4672
EURO
35,0825
IMKB
9,080
ALTIN
2.324,140
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Limon, Dalında 2.5, Markette 15 Lira
Limon, Dalında 2.5, Markette 15 Lira
 
İklim değişikliğinin etkisi ile üretimin azalması, yeni ürünün piyasaya girmesinin gecikmesi nedeniyle yatak limonun fiyatı 15 lirayı gördü. Mayer çeşidi limonun hasadının başlanması ile 15 Eylül’e kadar fiyatların tekrar gerilemesi bekleniyor.
 
21.9.2019 - 11:10

Pazarda, markette limonun fiyatı 10 liranın üzerine çıktı. Bazı marketlerde 15 lirayı gördü. Fiyat artışındaki en önemli etken üretimin az olması. Limon dikim alanlarının genişlemesine rağmen iklim değişikliğine bağlı olarak aşırı sıcaktan veya aşırı soğuktan olumsuz etkilenmesi nedeniyle üretim talebi karşılayamıyor. Bu nedenle son yıllarda limon fiyatı hep yüksek seyrediyor. Özellikle iki sezon arasındaki geçiş döneminde ürünün azalması ile depolarında limon olan tüccarlar yüksek fiyatla satıyor. Bu nedenle limon fiyatı 15 lirayı gördü.

Aşırı sıcaklar üretimi vurdu

Bir çok üründe olduğu gibi üreticide ucuz olan limonun fiyatı tüketicide pahallı.Üretici, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle para kazanamamaktan şikayet ederken, tüketici yüksek fiyat nedeniyle limon alamamaktan yakınıyor. Adana’da limon üretimi yapan Fikret Özer’in verdiği bilgiye göre,bu yıl Mayıs ayında yaşanan aşırı sıcak nedeniyle üretim olumsuz etkilendi. Daha önce 100-150 ton üretim beklenen bahçelerde üretim yarı yarıya azaldı. Erken hasat edilen ve iç piyasada tüketilen Mayer çeşidi limonda üretimin yarı yarıya azalması bekleniyor. İhracata yönelik limon çeşidi olan Enterdonat limonunda üretim kaybı çok daha yüksek. Depolanabilen ve Aralık ayında hasadı yapıldıktan sonra gelecek yılın ürünü çıkıncaya kadar tüketilecek dikenli limonda ise üretim kaybı daha az görünüyor.

Dalında 2-2.5 lira,markette 15 lira

Piyasada yatak limon olarak tabir edilen eski limonun fiyatı 15 lirayı görürken, fiyatı düşürmesi beklenen Mayer limonun hasadı Adana’da başladı. Henüz çok az olan hasadın 15 Eylül’den itibaren yoğunlaşması ve fiyatların gerilemesi bekleniyor. Üreticiler şu anda Mayer limonun kilosunu dalında 2-2.5 liradan satıyor. Limonun toplanması,kasalara konulması, toptancı hallerine gönderilmesi ile fiyat 3- 3.5 liraya ulaşıyor. Hallerde ise toptan olarak 4-4.5 liradan satılan bu limon tüketiciye 8-10 liradan satılıyor. Hasat arttıkça fiyatın gevşemesi bekleniyor. Yatak limon olarak tabir edilen eski limonun kilosu ise 10-15 lira arasında fiyatla satılıyor.

Üretim alanları genişliyor

Çukurova’da daha önce portakal,greyfurt,mandalina üreten çiftçilerin son yıllarda limon dikimine yöneldiğini hatırlatan Fikret Özer, “Dikim alanlarındaki aşırı artış nedeniyle bu yıldan itibaren limon üretiminin çok olacağı ve fiyatların çok düşük seyredeceği endişesi vardı üreticilerde. Fakat, limon çok hassas bir ürün. Hem sıcaktan,hem de soğuktan olumsuz etkileniyor. Bu yıl Mayıs’ta 50 derecenin üstüne çıkan sıcaklık limon üretimini vurdu. Beklenen üretim artışı olmadı. Adana’da hasat başlamasa limon bu sene 20 lirayı görürdü.” dedi.

Fiyat 15 günde normale döner

Türkiye Halciler Federasyonu Genel Başkanı Yüksel Tavşan, fiyattaki yükselmenin üretime bağlı olduğunu ve yeni limon piyasaya girdikçe fiyatın dengeleneceğini söyledi.Soğuk hava depolarında çok az ürün kaldığını ve piyasaya ürün arzının azaldığını anlatan Yüksel Tavşan: ” Adana’da lokal olarak başlayan Mayer limonu hasadı 15 Eylül’den itibaren yoğunlaşınca fiyatlar normale döner.”dedi

Depolama sorununa çözüm aranıyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, limonda depolama sorununa mutlaka kalıcı çözüm üretmek gerektiğini belirterek: ” Mersin,Adana’da üretilen limon Ürgüp’teki mağaralarda depolanıyor. Modern soğuk hava depolarının olmadığı dönemde bu çok önemli bir avantajdı. Doğal depolama alanı olarak kullanılıyordu. Fakat, artık modern soğuk hava depoları var. Teknoloji ile istenen ortam sağlanabiliyor. Mersin’den, Adana’dan ürünü Ürgüp’e götürüp depolamak ve sonra oradan tüketim pazarlarına göndermek hem ürün kayıplarına neden oluyor hem de maliyeti artırıyor. Bu konunun masaya yatırılarak çözülmesi gerekir. Çiftçinin,tüccarların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Modern soğuk hava depolarına dönmemiz gerekiyor.”bilgisini verdi.

Mağara depolardan vazgeçilemiyor

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ise,diğer ürünlerde soğuk hava depolarının yaygın kullanıldığını ancak limonda aynı ortamın sağlanamadığını ve mağaralarda korunmaya devam edildiğini söyledi. Tavşan, bu konuda daha ayrıntılı çalışmaya ve hem Ürgüp’teki depoların kullanılması hem de yüksek teknolojik soğuk hava depolarının kullanılabileceğini ifade etti.

Bifenil kalıntı sorunu çözülemedi

Limonda bir başka önemli sorun ise uzun süre dayanması için kullanılan kimyasalların yarattığı kalıntı sorunu. Uzun süre dayanması için limonların tek tek sarıldığı kağıda bifenil adıyla bilinen kimyasal sıkılıyor.Kanserojen etkisi olduğu iddia edilen bifenil kalıntısı nedeniyle ihracatta sorunlar yaşanıyor.

İhracat gelirinde yüzde 34 düşüş var

Bu yılın ilk 7 aylık döneminde Türkiye’nin limon ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 azaldı. Akdeniz Yaş meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2018 yılında Ocak-Temmuz döneminde 287 bin 397 ton karşılığında 165 milyon 304 milyon dolar döviz girdisi sağlanırken bu yıl aynı dönemde 245 bin 730 ton ihracat karşılığında 112 milyon 765 bin dolar gelir sağlandı. İhracat miktar bazında yüzde 14, gelir bakımından yüzde 32 azaldı.

https://www.tarimdunyasi.net/2019/09/02/limon-dalinda-2-5-markette-15-lira/



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SGK Görev Zararında İlk Sırada

65 Bin Konutluk Dev Dönüşüm

"Doğalgaz'a Yeni Zam Sürpriz Omaz"
»  Aydın Doğan Resmen Başvurdu
»  3 Kamu Bankasından Ortak Kart Kararı
»  Türk Telekom Yeniden Satışa Çıkıyor
»  Motorinde Pompaya Yansımayan İndirim
»  Albayrak’tan İşsizlik Fonu İtirafı
»  BDDK'dan Bankalara Son Uyarı
»  İŞKUR Önünde ‘Umut' Kuyruğu
»  Motorine Zam Geldi
»  İşsizlik Yüzde 13'e Yükseldi
»  Petrol Fiyatlarında Korkutan Yükseliş
»  Bankacılıkta İmam Dönemi
»  Emeklinin Gözü Ocak Zammında
»  Bankalardan Ard Arda Faiz İndirimi
»  Konut Kredisinde Faiz İndirimi
»  "Bu Vatandaşı İlgilendiren Faiz Değil"
»  Bakan Albayrak:Çok Güzel İşler Başardık
»  Flaş.. Merkez'den Faiz İndirimine Devam
»   Borçlanma Genel Müdürlüğü Kuruldu
»  Öğrenci Borçlu, Mezun İcralık!
»  Zorunlu Deprem Sigortası Zamlandı
»  Dolar 5.70'in Altına İndi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.