Reuters ajansının, taşımacılık kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Libya'nın Akdeniz kıyısındaki Bingazi, Trablus ve Misurata limanlarında faaliyetlerin durdurulduğu belirtildi.
İtalyan taşımacılık şirketi Tarros Spa'nın direktörü John Bader, Reuters'a yaptığı açıklamada, "İtalya'daki hat yöneticimiz, Trablus, Bingazi ve Misurata limanlarının hepsinin bu sabah itibariyle kapatıldığını söyledi" dedi.
GÖZLER KADDAFİ'DE
Libya'da iç kargaşa sürerken, dün ilk kez kameraların karşısına geçen Devlet Başkanı Muammer Kaddafi kısa bir süre sonra bugün bir açıklama daha yapacağı bildirildi.
El Arabiya, devlet televizyonuna dayandırdığı haberinde, Kaddafi'nin konuşmasında "önemli reformlar" açıklayacağını belirtti. El Arabiya'nın haberine göre, Kaddafi yetkilerinin bir kısmını yerel yönetimleri devredeceğini ve yerel yönetimlere kendi bütçelerinin kontrolünü vereceğini söyleyecek.
Reuters'ın limanlarla ilgili iddiası, resmi ya da başka kaynaklarca henüz doğrulanmadı. Kaddafi'nin konuşmasında bu konuya değinip değinmeyeceği ise netleşmedi. Limanların kapatılmış olması durumunda bunun, Libya'daki Türklerin tahliye edilmesi sürecini nasıl etkileyeceği de bilinmiyor.
TAHLİYE ÇABALARI HIZLANDI, TÜRKLER ZOR DURUMDA
Türkiye, vatandaşlarının tahliyesi için Bingazi'ye dün "Orhan Gazi-1” ve “Osman Gazi-1" feribotlarını göndermişti. Denizhaber.com.tr'nin haberine göre, gemiler TSİ 20:00 sularında Bingazi limanına varmayı planlıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait “Gelibolu” fırkateyni de feribotlara eşlik ediyor.
Tahliye çalışmalarını hızlandırmak isteyen Türkiye'nin ayrıca Fethiye-Derne arasında ring seferi yapacak iki yolcu gemisini daha göndereceği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı, Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için donanmaya ait bir feribotun da yola çıktığını, 1500 yolcu kapasiteli askeri feribotun Perşembe günü öğleden sonra Libya'ya ulaşacağını duyurdu.
Libya'da yaklaşık 25 bin Türk bulunuyor. Libya'da tahliye edilmeyi bekleyen Türkler, Bingazi yakınlarındaki bir hangarda bekliyor.
Türklerin yeme, içme ve yatma yerlerinde problem olduğu için eziyet çektikleri ifade edildi. Anadolu Ajansı bugün öğleden sonra Türklerin kaldığı yerlerden ilk görüntüleri abonelerine servis etti
22 ŞUBAT 2011/HÜRRİYET