Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,8077
EURO
46,9474
IMKB
9.949,000
ALTIN
4.233,560
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MAYO'YA REKLAM YASAĞI AVRUPA KONSEYİNDE
MAYO YA REKLAM YASAĞI AVRUPA KONSEYİNDE
 
Avrupa Konseyi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve CHP Milletvekili Gülsün Bilgehan, İstanbul Belediyesi'nin yasağını Konsey gündemine taşıyacak
 
20.5.2007 - 08:40
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin reklam panolarında bikini ve mayo reklamlarına izin vermemesi, Avrupa Konseyi gündemine taşınıyor.
Konseyin haziran oturumunda, "reklamlarda kadın" konusunda bir rapor sunmaya hazırlanan Avrupa Konseyi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, kadın ve erkek bedeninin, ilgisi olmayan ürünlerin tanıtımında cinsel obje olarak kullanılmasının doğru olmadığını ancak "mayo" reklamlarına sansürün de kadına karşı tesettürü öne çıkaran anlayışın bir göstergesi olduğunu belirtti.
"Mayo reklamında ne kullanacaklar, salatalık, patlıcan ya da traktör mü?" diyen Bilgehan, AKP yönetimi döneminde tesettürün ve örtünmenin öne çıkarıldığını kaydederek, "Mayolu kadınları önce panolardan, sonra plajlardan çıkaracaklar" dedi.

'Etik kurulu kurulsun'

Haziranda Avrupa Konseyi Genel Kurulu'nda, 'Reklamlarda Kadın İmajı' adlı bir rapor sunacağını bildiren Bilgehan, raporda, reklamlarda kadının cinsel meta olarak ya da sadece anne ve eş konumunda sunulmasının, araba gibi ilgisiz ürünlerin reklamında kadın ya da erkek bedeni kullanılmasının eleştirildiğini belirtti.
Raporda, 47 ülkeye bir tavsiye kararıyla 'reklam etik kurulları kurulmasını' önereceklerini kaydeden Bilgehan, cinsiyet ayrımcılığı yapan reklamcılara yaptırım uygulanmasını, tüketicilerin eleştiri amaçlı olarak bu kurullara başvurmasının kolaylaştırılmasını, eşitlikle ilgili iyi bir sunum yapan şirkete 'Avrupa reklam ödülü' verilmesini önerdiklerini anlattı.
İstanbul'da mayo reklamlarının yasaklanmasına karşı çıkan Bilgehan, konunun rapor Konsey toplantısında görüşülürken gündeme geleceğini vurguladı. Bu uygulamanın, kadının modern yaşamda yerini almasına karşı olan tesettürcü, kadını örtünmeye zorlayan anlayışın bir yansıması olduğunu dile getiren Bilgehan, mayo reklamında kadın kullanılmasının doğal olduğunu kaydederek şöyle konuştu:
"Raporumuzda biz sansür zihniyetine karşı çıkıyoruz. Ahlak bekçiliği yapılmasını da doğru bulmuyoruz. Mayo reklamına sansür bugünkü iktidarın yaklaşımını gösteriyor. Laik bir ülkede tesettür reklamları panolarda yer buluyor ancak mayo reklamı yasaklanıyor. Milyonlar işte bu yüzden sokağa döküldü."


Belediyeden savunma


İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yaparak, mayo reklamlarına herhangi bir yasak getirilmediği savundu. Belediye kentteki bazı afiş, billboard ve otobüs reklamlarını da basına dağıttı.



Danimarka basını: İstanbul yasaklıyor


İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag
Danimarka'nın önde gelen gazetelerinden Politiken, İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi tarafından billboard'larda mayo reklamları-na uygulanan yasağa geniş yer verdi. "İstanbul, mayo modellerini yasaklıyor" başlığıyla verilen haberde, Nelson firmasının mayolarını satan mağazalardan, bikinili ve mayolu manken fotoğraflarını vitrinlerine koymak için izin almalarının istendiği belirtildi.
Haberde, Nelson firması sahiplerinden Moris Eskinazi'nin, "Daha önceleri izin almamız gerekmiyordu, şimdi asacağımız fotoğrafların bir kopyasını göstermemizi istiyorlar. Yetkililer fotoğrafların AB standartlarına uymadığını ve trafik kazalarına neden olabileceğini gerekçe gösteriyor" sözlerine de yer verildi. Haberde ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin, bu firmalara müracaatlarını tam olarak yapmadıkları için gerekli iznin verilmediğini açıkladıkları kaydedildi. Belediye Meclisi Sözcüsü Ahmet Faruk Yanar-dağ'ın, fotoğrafları yasaklayan herhangi bir yasa olmadığı yolundaki sözlerine de yer veren gazete, bu yıl içinde 4 firmaya bu konuda yasak getirildiğini belirtti.




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AKP'Lİ VEKİL ADAYINDAN TUHAF SÖZLER

BÜYÜKANIT'TAN MİTİNG YORUMU

BU VATANSEVER VALİYİ YAKINDA GÖREVDEN ALIRLAR
»  FETHİYE'DEİ ORMAN YANGINI
»  RAUF DENKTAŞ'A NAZAR DEĞDİ
»  ARINÇ'TAN GENÇLERE, "OYUNUZU MUTLAKA KULLANIN" ÇAĞRISI
»  MECLİS LOJMANLARINA BAYRAK ASIN TALİMATI
»  MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇELİK'TEN GENÇLİK BAYRAMI MESAJI
»  ANAVATAN'DA MİLLETVEKİLLİĞİ BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI
»  SEÇMEN LİSTELERİ PAZARTESİ ASKIDAN İNDİRİLİYOR
»  YARGITAY: "ADNAN HOCACILAR ÖRGÜT"
»  ERDOĞAN VE GÜL'ÜN YANINDA SEZER'E ALKIŞ
»  19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLANIYOR
»  "MECLİS'E DÖRT PARTİ GİRECEK"
»  ÇİLLER'İN YALISINDA NELER KONUSULDU?
»  210 KİLOLUK KADIN 2 YILDA 120 KİLO VERDİ
»  ADD BAŞKANINA FAHRİ DOKTORA ÜNVANI VERİLDİ
»  ''TERÖRÜN BİTMESİ İÇİN ÜÇLÜ İNSİYATİF GEREKLİ''
»  PURSAKLAR'I 'İLAMCILARIN MODERN KASABASI' DİYE TANITTILAR
»  ESKİ GENELKURMAY BAŞKANI ERBAKAN'DAN ÖZÜR DİLEDİ Mİ?
»  ERDOĞAN'DAN İTTİFAKLARA'ÇÜRÜK YUMURTA'BENZETMESİ
»  ZÜLFÜ LİVANE'Lİ MİTİNGE KATILMAK İÇİN YALVARMIŞ
»  YARGITAY'DA KAVGA
»  DTP: "MECLİS'TE GRUP KURACAK SAYI İLE GELECEĞİZ"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.