Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5237
EURO
34,8078
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.444,990
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MEMUR, ENFLASYON MAĞDURU!
MEMUR, ENFLASYON MAĞDURU!
 
3 milyon memur bu yıl maaşlara uygulanan 123 liralık seyyanen zam nedeniyle mağdur oldu. Her sene ocak ve temmuz aylarında iki kere zam alan memurlar, ilk defa bu yıl ikinci zammı alamayacağı gibi 6 aylık enflasyon farkından da mahrum kaldı.
 
3.7.2014 - 10:44

 Maaşlar enflasyon karşısında erirken ilk altı aylık dönemde enflasyonun yüzde 5.7 çıkması memurun yüzde 2.7’lik, kümülatif hesaplandığında yüzde 2.3’lük bir zam farkı almasının da önüne geçti. En düşük memur maaşında enflasyon farkı ve temmuz ayında zam yapılmayacağından kaynaklı oluşan kayıp ise 39.3 lirayı buldu.
Bağımsız Sağlık-Sen’in yaptığı hesaplamaya göre, 2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme yaklaşık 3 milyon memurun maaşlarında ciddi oranda gelir kaybına neden oldu. Memur maaşlarına yapılan seyyanen zam yılın ilk 6 ayında oluşan enflasyon karşısında eridi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksine göre enflasyon 2013 yılı Aralık ayına göre yılın ilk 6 ayında yüzde 5.7 oranında gerçekleşti.

-KAYIP 40 LİRA-

Her sene ocak ve temmuz aylarında iki kere zam alan memurlar, ilk defa bu yıl ikinci zammı alamayacak. Hükümet ile yetkili konfederasyon arasında geçtiğimiz yıl ağustos ayında imzalanan ve 2014 ile 2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşmede Memur-Sen’in ‘yüzde 3+3+enflasyon farkı’ önerisi yerine 123 lira seyyanen zammı kabul etmesi mağduriyet yarattı.
Ocak başında uygulanan 123 liralık seyyanen zam öncesi bin 900 lira olan en düşük memur maaşına Ocak’ta yüzde 3, ilk 6 aylık enflasyon farkı ve Temmuz’da yine yüzde 3’lük zam uygulanmış olsaydı, memur şuanda seyyanen zamla 2 bin 62 lira alacaktı. Ancak şuan en düşük memur maaşı 2 bin 23 lira seviyesinde.

-2 YILLIK “TOPLU HÜSRAN”-

Bu yıl geçerli olan toplu sözleşmeden önce, her 6 ayda bir belirlenen enflasyon farkları Temmuz ve Ocak aylarında memurların maaşlarına yansıtılıyordu. Ancak hükümet ile yetkili konfederasyon arasında imzalanan toplu sözleşmede 2014 yılı için seyyanen zam pazarlığı yapılınca bu yıl memurlara enflasyon farkı ödenmesine engel olundu. 2015 yılı için ise yine toplu sözleşmede altı aylık dönemler için maaşlara yüzde 3 artı 3 zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak 2015’te uygulanacak toplu sözleşmede de enflasyonun yüzde 3 artı 3’lük zammı aşması halinde maaşların, “6 aylık veya 12 aylık dönemlere ilişkin enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 1’inden geçerli olmak üzere” artırılacağı ifadesi ile sözleşmede “ve” yerine “veya” kullanılması nedeniyle hükümet yine enflasyon farkını ilk 6 ayda ödeme zorunluluğundan kurtarılmış oldu.

-BAYRAKTAR: MEMUR ENFLASYONA EZDİRİLMEMELİ-

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, konuya ilişkin açıklamasında, hükümet ve Memur-Sen arasında imzalanarak diğer konfederasyonlara dayatılan toplu sözleşmenin memurlar açısından son yılların en büyük hüsranı olduğunu kaydetti. Memurlara bu yıl enflasyon farkı verilmeyeceği gibi aldıkları zam oranının da enflasyon karşısında çoktan eridiğine dikkat çeken Bayraktar, “Yanlışın neresinden dönülürse kardır. Hükümet, memurlara yapılan zam oranının enflasyonun altında kaldığını kabul ederek gerekli düzenlemeleri yapmakla mükelleftir. Bugün 3 milyonu aşkın memur iki taraf arasında kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıklar sonucu imzalanan toplu sözleşmenin ceremesini çekmektedir. Gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı gerekse Maliye Bakanı başta olmak üzere tüm ilgililer bu konuyu yeniden ele almalıdır. Yoksa bunca memurun gasp edilen hakkı onların yakasını bırakmayacaktır” dedi.(ANKA)
(HM/ÖZK)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AKP'NİN KAMP YAPTIĞI OTEL SATILIYOR!

EMEKLİLERE MAAŞ ZAMMI MÜJDESİ

ASGARİ ÜCRETLİYE 4 KURUŞ ZAM!
»  DEVLETİN MALI DENİZ İTİRAFI!
»  AF BEKLEYENLERE KÖTÜ HABER!
»  ERDOĞAN'DAN KORKTU,FAİZİ İNDİRDİ!
»  BENZİN'DE KABUS SENARYOSU
»  IŞİD'İN ATEŞİ EN ÇOK BİZİ YAKIYOR!
»  ALTIN FİYATLARINDA ŞOK SIÇRAMA
»  BENZİN VE MOTORİNE BÜYÜK ZAM!
»  KÜRESEL PİYASALARDA FED COŞKUSU!
»  DOLAR'DA RÜZGAR TERSİNE DÖNDÜ
»  BİLMEDEN ÖDENEN EMLAK VERGİLERİNE İADE
»  CEM UZAN'A LİBANANCO'DAN İYİ HABER
»  İŞSİZE NAKİT YARDIMI DÜZENLEMESİ!
»  ALTIN ÇILDIRDI!
»  BAŞÇI'DAN ERDOĞAN'A,'SABIR' MESAJI!
»  DOLAR, 1,5 AYIN ZİRVESİNDE
»  10 BİN YENİ MEMUR ALINACAK!
»  EMLAK VERGİSİ DE AF KAPSAMINDA!
»  PİYASALAR UÇUŞA GEÇTİ!
»  İSTANBUL'DA ULAŞIM HİZMETLERİ ZAMLANDI
»  MERKEZ BANKASI'NDA DEPREM!
»  TÜRKİYE,KANSER İTHAL EDİYOR!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.