Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği 'Susurluk Raporu'nun orijinal halinin kendilerinde bulunmadığına ilişkin yazıya dönemin başbakanı Mesut Yılmaz’dan cevap geldi.
Yılmaz, Teftiş Kurulu’nun bu açıklamasına çok şaşırdığını, raporun tek nüsha olarak hazırlandığını ve bir tek kendisine verildiğini bilmediğini söyledi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen dünkü duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, dosyaya gelen yazıları okudu. Buna göre, Başbakanlık Teftiş Kurulundan gönderilen yazıda, Kutlu Savaş tarafından hazırlanan 'Susurluk Raporu'nun orijinal halinin Teftiş Kurulunda bulunmadığı belirtildi. Yazıda, raporun tek nüsha olarak düzenlenip dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'a sunulduğu vurgulandı.
Bu açıklama büyük bir skandalı ortaya çıkardı. Türkiye'nin karanlık noktalarına ışık tutan Susurluk Raporu'nun orijinalinin nerede olduğu sorusuna yanıt aranırken, gözlerin çevrildiği dönemin başbakanı Mesut Yılmaz’dan açıklama geldi. Yılmaz, Teftiş Kurulu’nun bu şok açıklamasına cevap verdi.
Habertürk’e konuşan Yılmaz, “Bu haberi televizyonda görünce en çok şaşıran benim. Çünkü bu raporun tek nüsha olarak hazırlandığını ve bir tek bana verildiğini doğrusu bilmiyordum” dedi.
Verdiği talimatla Kutlu Savaş’ın hazırladığı raporun kendisine verildiğini doğrulayan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Rapor bana verildi. Ama tek nüsha olduğunu bilmiyordum. Açtım telefonu Kutlu Savaş’ı buldum. Kendisi tatildeydi Bodrum’da. Konuştum. Bana söylediği, bu raporu bana verirken aynı zamanda benden bir onay almış. Bu konuda mahkemelerden gelecek olan taleplere, Başbakanlık Hukuk Müşavirliği’nin cevap vermesini öngören bir onay. Ve daha sonra da Başbakanlık Hukuk Müşavirliği, bu onaya dayalı olarak çeşitli mahkemelerden gelen, o Susurluk davaları sırasında mahkemelerden gelen talepler karşısında istenilen bilgileri mahkemelere iletmiş. Dolayısıyla belki Teftiş Kurulu’nda sureti olmayabilir ama Başbakanlık’ta, Başbakanlık Müsteşarlığı’nda ve Hukuk Müşavirliği’nde raporun olmaması mümkün değil.
Yılmaz, mahkemeden bir talep gelirse arşivine bakacağını ve raporu bulması halinde mahkemeye ileteceğini söyledi.