- Bu tartışma nasıl sona erer?
Geçen sene komisyonda kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanun tasarısı var. Genel Kurul'a gelmeden seçime gidildiği için yasalaşamamıştı. Şimdi bu yasa tasarısını, mevcut tartışmalar ışığında ya hükümet yeniler ya da komisyon aşamasında verilecek önergeyle bu konuya çözüm bulunur. Muhtemelen önergeyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğu, 2014'te sona ereceği ifade edilir.
5 YIL İÇİN 367 GEREKİR
- Muhalefet, 5 yıl olduğunda ısrar ediyor.
Muhalefet, '5 yıl' derse anayasaya geçici madde konur ve Sayın Gül'ün görev süresi 5'e inmiş olur. Ancak bunun için de 367 milletvekilinin oyu gerekir. Muhalefet 367'yi bulamayacağına göre 5 yıl mümkün görünmüyor.
- Bu sorunun çıkacağı neden öngörülmedi ve o yönde düzenleme yapılmadı?
Cumhurbaşkanı, parlamentoda seçilmiştir ve eski kanun hükümlerine tabidir. Görev süresi 7 yıl olduğu için bunu bizzat yazmanın pratik anlamı yok diye düşündük. Geçen dönem yasayı gündeme getirdiğimizde muhalefet 'Anayasa değişikliğine karşıyız, biz iktidara geleceğiz, bu yasaya gerek yok, Cumhurbaşkanı yine eski yasaya göre seçilecek' diyordu.
ŞEYTAN DÜRTÜKLÜYOR
- O zaman şimdi niye tartışma çıktı?
Çünkü muhalefet cenahında sürekli şeytan dolaşıyor, dürtüklüyor bunları. AK Parti'de bir karışıklık çıkar mı hesabı yapılıyor.
- Düzenleme ne zaman yapılacak?
Ocak ayının ilk iki haftası içinde gündeme alırız. Hükümet, komisyonda geçen sene kabul edilen tasarısını çekip, yenileyebilir. Ya da önerge ile komisyonda çözülür. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 2014'te biteceğini yazmanın 50 tane formülü var.
EBRU TOKTAR ÇEKİÇ/AKŞAM