Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3462
EURO
35,1024
IMKB
9,080
ALTIN
2.309,340
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Memur Maaşlarına İnce Ayar
Memur Maaşlarına İnce Ayar
 
Memur maaş zammı ile emekli zammı Temmuz ayında yeniden belirlenecek. Temmuz ayında açıklanacak Haziran ayı enflasyonu ile refah payı hariç yeni maaşlar kesinleşecek. Ancak hem memura hem de emekliye ek zam ile maaşlar enflasyonun üzerinde artacak. İşte milyonları ilgilendiren detaylar...
 
25.5.2023 - 08:46

Memur zammı ve emekliye zam için Temmuz ayı bekleniyor. Milyonlarca vatandaşın maaşı enflasyon farkının yanında refah payı ve seyyanen zam ile daha da yukarı çıkacak. Yeni emekli ve memur maaşı için yapılacak düzenlemelerin ayrıntıları netleşmeye başlarken masadaki rakamlar da ortaya çıkmaya başladı. Memura kira yardımı geliyor. 2000 TL emekli bayram ikramiyesi için 3.000 TL rakamları konuşulmaya başlandı. Ayrıca 7500 en düşük emekli maaşı üzerinde aylık alanlar için de çalışmalar yürütülüyor. İşte detaylar…

Sabah’tan Mete Dirice’nin haberine göre, en düşük emekli maaşı 7.500 liraya, emekli bayram ikramiyesi ise 2.000 liraya çıkarıldı. Malatya'da halka hitap ederken zamları değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu rakamı daha yukarıya çıkarmanın hesabı içindeyiz" dedi.

Ayrıca Erdoğan, "Kamu işçilerimizin maaşını 21 bin lira seviyesine çıkardık. Memurlarımızın en düşük maaşını da Temmuz'da 22 bine yükseltme sözü verdik" açıklamasında bulundu.

EMEKLİYE ZAM İÇİN KONUŞULAN EN DÜŞÜK RAKAM ‘10 BİN TL’

Erdoğan'ın en düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesinin yeniden değerlendirileceği söylemesi sonrası yeni rakam için çeşitli formüller konuşulmaya başladı. En düşük emekli maaşı için 10 bin TL konuşulmaya başlanırken, emekliye zam düzenlemesi için de kademeli zam formülü masaya geldi.

Temmuz döneminde 6 aylık enflasyon oranına ilaveten refah payı ile yeni maaşlar belirlenecek. Burada daha düşük maaşlara daha yüksek zam oranı verilecek. Yüksek maaş alanın kaybı olmayacak.

Sadece orana göre maaş belirlemek alt grupta maaş alanlarla üst grupta maaş alanlar arasında giderek açılan bir makasa işaret ediyordu. Milli gelirin daha homojen olarak tabana yayılması için düzenleme gerçekleştirilecek.

YENİ HÜKÜMETİN KURULMASI İLE DETAYLAR NETLEŞECEK

10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olaram emekli zammı belirlenecek.

Zamların kademeli olarak belirlenmesi durumunda, örneğin 10 bin TL alan emeklinin maaşı 4 bin TL artacakken, 20 bin TL alan emeklinin maaşı yüzde 35 zamla 7 bin TL artacak. Detaylar yeni hükümetin kurulmasından sonra şekillenmeye başlayacak.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ 3 BİN TL’YE YÜKSELEBİLİR

Emekli bayram ikramiyesi Ramazan Bayramı öncesi 1100 TL'den yüzde 82 artışla 2000 TL'ye yükseldi. Mart ayında emeklilik başvuru yapan ve maaşları bağlanan EYT'liler dahil 15 milyonu aşkın emekliye bu tutar ödendi.

Maaş bağlanma işlemleri henüz tamamlanmayan EYT'lilerin hak kaybı olmayacak. Bu tutar işlemlerinin tamamlanmasının ardından hesaplarına yatacak.

Emekli bayram ikramiyesinin 2500-3000 TL bandına yükselmesi bekleniyor. Burada bayram ikramiyesinin 3000 TL'ye yükselmesi durumunda yüzde 50 zam yapılmış olacak ki, 2023 yılı içerisindeki zam oranı ise yaklaşık yüzde 173 olacak.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NET 22 BİN TL OLACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Ocak ayı maaş genelgesine göre 11 bin 848 TL alan evli ve 2 çocuklu bir memurun en düşük maaşı net 22 bin TL düzeyine yükselecek. 7 bin 901 TL alan memur emeklisi maaşı da aynı oranda yükselirse bu rakam 14 bin 671 TL olacak. Kamu işçisine yapılan yüzde 45'lik zam oranı burada tüm memur maaşları için bir referans olacak.

MEMURA KİRA YARDIMI YAPILACAK

Memurun rahat nefes alması için 28 Mayıs seçimlerinden hemen sonra yapılacak düzenlemeyle metropollerde yaşayanlara Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görev yapan memura benzer şekilde ödemeler yapılacak.

Memura büyükşehir tazminatı ödenecek
Memurun görev yaptığı il ve ilçeye göre kira yardımları yapılacak
Öğretmen, polis gibi meslek grupları için özel lojman olanağı tanınacak

MEMUR MAAŞLARINA İNCE AYAR GELİYOR
Emekliye ve memura verilecek zam oranının, refah payının ve seyyanen artışların belirlenmesi sonrası kamuda çalışma barışını koruyacak şekilde meslek meslek tüm maaşlara ince ayar verilecek.

6 aylık enflasyon rakamları ise Mayıs ve Haziran ayı verileri sonrası kesinlik kazanacak. 6 aylık enflasyon rakamları sonrası emekli ve memur zammı Temmuz ayında refah payı hariç belli olacak. Memur ve memur emeklisi yüzde 6 toplu sözleşme zammına ilaveten enflasyon farkı alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklisi de 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alacak. Bu rakamlar refah payı ve seyyanen artışlar hariç ham zam oranları olacak.

Merkez Bankası Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı. Buna göre Mayıs ayı enflasyonunun yüzde 2,41, Haziran ayı enflasyonunun ise yüzde 2,49 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 4 aylık enflasyon ise yüzde 15,21 olarak kayıtlara geçmişti. Hepsi beraber değerlendirildiğinde Merkez Bankası'nın bu yeni anketine göre 6 aylık enflasyonun yüzde 20,92 ve TÜFE endeksinin de 1364,52 olması bekleniyor.


Merkez Bankası Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre:

Beklenen 6 aylık enflasyon oranı: Yüzde 20,92
Refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 20,92
Refah payı hariç memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 18,68
olarak hesaplanıyor.

MEMURA EK ZAM NE KADAR OLACAK?
Kamu işçisi zammı referans alındığında memur zammının yüzde 45-50 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. TCMB'nin anketi ile beraber değerlendirildiğinde memur zammı yüzde 45 olursa ek zam yüzde 26,32, yüzde 50 olursa ek zam 31,32 olacak.
Burada en düşük memur maaşı 22 bin TL düzeyine çekilecek. Üzerinde maaş grupları için de Temmuz zammı ve refah payı artışı için ince ayar yapılması bekleniyor.

EN DÜŞÜK MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI (Ocak 2023 – 6 AYLIK YÜZDE 18,68 – YÜZDE 45 EK ZAMLI)

Memur – 11.848 TL – 14.061 TL – 17.180 TL
Memur Emeklisi – 7.901 TL – 9.377 TL – 11.456 TL

EN DÜŞÜK SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİ MAAŞI (Ocak 2023 – 6 AYLIK YÜZDE 20,92 – YÜZDE 45 EK ZAMLI)

SSK (2000 öncesi) – 6.093 TL – 7.368 TL – 8.835 TL
SSK (2000 sonrası) 3.778 TL – 4.568 TL – 5.478 TL
Bağ-Kur (Esnaf) – 5.456 TL – 6.597 TL – 7.911 TL
Bağ-Kur (Tarım) – 4.336 TL – 5.243 TL – 6.287 TL

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Kapalıçarşı'da Dolar Kuru 21 TL'yi Aştı

İhtiyaç Kredisi Faizleri Şahlandı!

Seçim Öncesi Dolar Seferberliği
»  Mevduat Faizlerinde Son Yılların Rekoru
»  Dolar 20 TL'yi Aşarak Rekor Kırdı
»  Benzine Yine Zam Geliyor
»  Emekli ve Memurun Gözü Kademeli Zamda
»  Kredi Kartına Nakit Avans Şoku
»  Dolar Kuru Tahmini Geriledi
»  Motorine 76 Kuruş Zam Geliyor
»  Kredi Kartına Nakit Avans Düzenlemesi
»  Fitch'ten Belirsizlik Uyarısı
»  Seçim Sonuçlarına Piyasalardan İlk Tepki
»  Memur ve Emekliye Dev Zam Geliyor!
»  Piyasalar Pazartess'yi Bekliyor
»  Kredi Kartlı Alışverişte Yeni Dönem
»  Döviz Kurunda Tarihi Makas!
»  Emekli Maaşına Yeni Artış Düzenlemesi
»  "Karadeniz Gazı 1 Hafta Sonra Hanelerde"
»  En Düşük Kamu İşçisi Maaşı 21 Bin 750 TL
»  "Seçimin Galibini Enkaz Bekliyor"
»  Borç Yapılandırmada Son Günler
»  Akaryakıta Çifte Zam
»  Kamu İşçilerinin Gözü Erdoğan'da
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.