Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3157
EURO
35,1213
IMKB
9,058
ALTIN
2.292,730
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Memur ve Memur Emeklisine Kötü Haber!
Memur ve Memur Emeklisine Kötü Haber!
 
Memur ve memur emeklisine kötü haber!Son bir yılda yaşanan kur artışı ve yüksek enflasyon vatandaşın sofrasını vurdu. Memur ve memur emeklilerinin 52 temel gıda maddesinde satın alma güçleri düştü. Maaş zamları gıda enflasyonunun altında ezildi.Memur ve memur emeklisine kötü haber!
 
10.10.2015 - 09:02

   
Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, son bir yılda memur ve memur emeklilerinin 52 temel gıda maddesinde satın alma güçlerinin düştüğünü belirtti.

Çakar, yaptığı açıklamada, son bir yıllık sürede, gıdada fiyat artışının resmi enflasyon oranının çok üzerinde gerçekleştiğini ifade etti. Emeklilerin satın alma gücünün düştüğüne işaret eden Çakar, şunları kaydetti:

Herkes yoksullaştı

“Son bir yıldaki gıda enflasyonu, çalışanları ve emeklileri ezdi. Tüm memur ve memur emeklileri ile emekli öğretmenlerin 52 temel gıda maddesinde, emekli işçilerin 46 temel gıda maddesinde, çalışan asgari ücretli işçilerin ise 37 temel gıda maddesinde satın alma güçleri düşmüş ve yoksullaşmışlardır. TÜİK'in 2014 Eylül ile 2015 yılı Eylül ayı gıda fiyat istatistiklerine göre, mercimekte yüzde 35,49, dana etinde yüzde 24,78, yumurtada yüzde 15,10, zeytinyağında yüzde 99,35, çayda yüzde 20,67, dolmalık biberde yüzde 37,97, taze fasulyede yüzde 27,27, patlıcanda yüzde 44,94, fındık içinde yüzde 38,23 artış olmuştur."

Gıda enflasyonu ezdi

Çakar, gıda enflasyonundaki son bir yıllık ortalama artış oranının yüzde 14,46 olmasına rağmen, çalışanların ve emeklilerin maaşlarındaki artışın bu oranın altında kaldığına dikkat çekti. Aynı dönemde; emekli memurun maaş artış oranı yüzde 7.9, emekli öğretmenin yüzde 8, emekli işçinin yüzde 10.03, çalışan asgari ücretli işçinin ise yüzde 12.29 oldu.

Gıdadan kesip kiraya harcadılar

Turhan Çakar, tüketicilerin temel ihtiyaçları olan gıda harcamalarından keserek, diğer zorunlu harcamaları olan kira, ulaşım, yakıt, elektrik, su, çocukların eğitim giderlerini karşılamak zorunda kaldıklarını kaydetti.55 milyon kişi sınırın altında

THD Başkanı Turhan Çakar şu değerlendirmede bulundu: “TÜİK’in açlık ve yoksulluk rakamı ile TÜİK’in eşdeğer hane halkı kullanılabilir gelir rakamlarını karşılaştırdığımızda, tüketicilerin yüzde 70'ten fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığı, dolayısıyla gıda yoksulu olduğu görülür. 14-15 milyon dolayında tüketicinin ise açlık sınırının altında yaşadığı anlaşılıyor.

Türk-İş’in açıklamalarına göre, dört kişilik bir ailenin Eylül 2015 ayı itibariyle açlık sınırı 1361, yoksulluk sınırının ise 4 bin 434 lira. Bu rakamları dikkate alıp, TÜİK’in eşdeğer hane halkı kullanılabilir gelir rakamları ile karşılaştırdığımızda ise nüfusun yüzde doksandan fazlasının yoksulluk sınırının altında, 54-55 milyon tüketicinin ise açlık sınırının altında yaşadığı anlaşılır.”

BUGÜN GAZETESİ



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Putin'den Ek Doğalgaz Talebine Ret

Dolar Bu Kez Düşüyor!

Merkezden, Enflasyon Açıklaması
»  Emekli Memura Zam Yok
»  Yaşını Doldurana Emeklilik Hakkı!
»  Doğalgazda Yeni Kazık Yolda!
»  Emeklilere 300 TL Promosyon!
»  LPG ve Otogaz'a Büyük Zam!
»   'Bankacılıkta Şahlanma Dönemi Bitti'
»  Milli Kredi Kartı Geliyor!
»  Türkiye, 6 Basamak Birden Düştü!
»  Dolarda Son Durum!
»  Emekliye Kredi Tuzağı!
»  Emisyon Skandalı Dizel'i Bitirecek mi?
»  Dolar Tatil Dinlemiyor!
»  Cevahir Holding'in Acı Günü
»  Doları Bu Kez Merkez Uçurdu
»  Posta Yazarından Şok Halkbank İddiası!
»  Hamsi Fiyatları 'Uçtu'
»  Tüpgaz ve LPG Zamlandı
»  Kredi Kullanacaklara Kötü Haber!
»  Dolar Fren Tutmuyor!
»  Dolar 3,06'nın Üzerinde
»  Motorine 3 Kuruş Zam!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.