Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4913
EURO
34,5862
IMKB
9.544,000
ALTIN
2.480,100
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Moodys’e İnat Türk Tahviline 4 Kat Talep
Moodys’e İnat Türk Tahviline 4 Kat Talep
 
Sipariş not indirimi, Türkiye’ye güveni sarsamadı. Hazine’nin üç ihalesine 19.5 milyar TL ile satışın 4 katı talep gelditalep
 
27.9.2016 - 11:34

21 Eylül'de yaptığı değerlendirmede, "Türkiye ekonomisi darbe girişiminin şokunu atlattı" deyip, 23 Eylül'ü 24'e bağlayan gece yarısında 'talimat' üzerine Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına çeken Moody's'e piyasalardan tokat gibi cevap geldi. Moody's'in Türkiye'ye yönelik yaratmak istediği olumsuz algı operasyonuna rağmen, Hazine'nin gerçekleştirdiği 3 ihaleye yaklaşık 4 kat talep gelirken, faiz de beklentilerin altında kaldı.

Hazine, eylül ayı borçlanma programı çerçevesinde dün üç ihale gerçekleştirdi. Rekabetçi olmayan teklifler de dahil olmak üzere üç ihaleye 19 milyar 554 milyon liralık teklif gelirken, kamular dahil, satış tutarı 5 milyar 891 oldu.

10 YILA 5 KAT TALEP

Hazine'nin dünkü ihalelerinde özellikle uzun vadeli kağıtlara yoğun ilgi gösterilmesi, yatırımcıların Türkiye'nin geleceğine olan güvenin en önemli göstergesi olarak dikkat çekti. 14 Ocak 2026 vadeli tahvilin ihalesinde 10 milyar 534 milyon liralık satışın neredeyse 5 katı talep geldi. Öte yandan Hazine bugün 2 milyar TL tutarında kira sertifikası ihracına çıkarak, Türkiye'ye duyulan güveni de bir kez daha gözler önüne serdi.

BEKLENTİNİN ÜSTÜNDE GÜVEN

Yabancı yatırımcılardan çok yoğun bir satış yapıp portföylerini tamamen boşaltmalarını beklemenin yanlış olduğunu ifade eden Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Çizilen tablo doğru olsaydı, tahvil ihalelerine hiç talep gelmemesi gerekirdi. Çok da kötümser olmamalıyız. Türk tahvillerindeki çıkışın çok sert olmayacağını düşünerek faizde de hareket alanının çift hanelerde kalıcılık yaratacak derecede olmayacağını düşünüyorum. Rusya'ya da o kadar not indirimi yapıldı, ancak sonuna kadar dayandı" dedi.

İhalelerden çok güçlü sonuçlar elde edildiğinin altını çizen İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise, "Faiz beklentinin altında. Bunu güvenin simgesi olarak değerlendiriyorum. Hazine isteyerek az satış bile yapmış olabilir. Not indirimi Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine geteremeyeceği anlamına gelmiyor. Piyasada, beklentilerden çok daha iyi bir güven olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

15 TEMMUZ'UN DÜŞÜK FAİZ ARTÇI DEPREMİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Moody's'in değerlendirmesinin siyasi içerikli algı operasyonu olduğunu belirterek, "Bu açıklamayı 15 Temmuz'un artçısı olarak görüyorum" dedi. Kurtulmuş, Türkiye ekonomisini tedirgin edecek para çıkışının olmayacağını kaydetti. Moody's'in 21 Eylül'deki olumlu açıklamasını hatırlatan Kurtulmuş, "Bu perspektif nasıl oldu da iki gün sonra tam tersine çevrildi?" diye konuştu.

BEKLENENDEN DÜŞÜK FAİZ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kredi notundaki düşüşe rağmen Hazine ihalelerine güçlü talep geldiğini ve faizlerin beklentilerden düşük olduğunu belirtti. Şimşek Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin makro temelleri sağlam" dedi. Hazine, kamu kurumlarına yapılan satışlar da dahil olmak üzere üç ihalede toplam 6 milyar 442 milyon TL borçlanmış oldu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Altın Düşüşe Geçti!

Emekliye Promosyon Yine Gündemde

Kredi Kartı İle Ödemede Rekor!
»  Araç Sahiplerine İyi Haber
»  Moody’s Türkiye’nin Kredi Notunu Düşürdü
»  Bakandan Emeklilere Kötü Haber
»  İphone 7'de İlk Problem!
»  Kıdem Tazminatında Yüzler Gğlmüyor
»  Yıldırım'dan asgari ücret açıklaması
»  Socar,Tahvil Satışlarına Başlıyor
»  Memur Olmak İsteyenlere Güzel Haber
»  Apartman Aidatları Artacak!
»  İran ve Rusya'dan dolar hamlesi!
»  Devlet Kampları Satılıyor
»  Gıdada Tağşişe 10 Kat Ceza
»  İzmir-Ankara Arası 4.5 Saate İnecek
»  Bayram Sonrası Emekliye Promosyon Var mı
»  En Ucuz İphone 7 Hangi Ülkede?
»  Dolar Tatil Dinlemedi
»  Altın Hesaplarıı Eriyor
»  Erken Emeklilikte Yeni Gelişme
»  Büyüme Rakamları Açıklandı
»  Japonya İle Uzay Anlaşması
»  Akaryakıta ÖTV Zammı!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.