Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5329
EURO
34,9198
IMKB
9.717,000
ALTIN
2.437,800
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Nostalji Treniyle Batı Karadeniz'e...
Nostalji Treniyle Batı Karadeniz e...
 
Yıllarca kömür trenleri taşıyan raylar, artık Batı Karadeniz’in saklı cennetlerine nostaljik trenle yolcu taşıyacak.Karabük Zonguldak arasında, daha önce kömür trenlerinin çalıştığı raylarda, işletmeye yeni koyulacak nostaljik buharlı gezi treni ile tarihi yolun üzerinde yer alan antik kentler, doğal güzellikleriyle ormanlar, ülkemizin en büyük mağaraları ve müze haline getirilmesi planlanan eski kömür galerileri turizmin hizmetine açılacak
 
11.5.2017 - 00:09

Ayrıca deniz turizmi için Ankara’dan trenle Karadeniz sahillerine çok daha kolay ve yorulmadan ulaşım sağlanacak.

Zonguldak, Bartın ve Karabük valilerinin koordinasyonunda oluşturulan Batı Karadeniz Çalışma Ajansı, özellikle Ankara’dan ve İstanbul’dan Safranbolu’ya gelen milyonlarca yerli ve yabancı turisti Zonguldak, Amasra, Bartın’a taşıyarak, yıllarca kömür taşınan yolda alternatif turizmi oluşturmayı hedefliyor.

KÖMÜR TRENLERİ ÇALIŞIRDI

Yılmaz Erdoğan’ın aynı adlı filminden esinlenerek “Kelebeğin rüyasına yolculuk” adı verilen proje ile ülkemizin en eski demiryollarından birisi olan Karabük-Zonguldak demiryolu canlandırılacak ve işletmeye yeni konulması planlanan buharlı nostalji treni ile yolculuk daha ilginç hale getirilecek. Zonguldak ile Karabük arasında 1927 yılında yapımı başlanan ve 8 yılda tamamlanan demiryolu, yıllarca Zonguldak havzasının kömürünü Karabük Demir çelik fabrikasına taşıyarak,

Türkiye’nin sanayi hamlesinde öncülük yaptı. Aynı zamanda, her gün binlerce maden işçisi de bu tren yoluyla evlerinden maden havzasına bu yoldan taşındı. Kömürün azalması ile eski işlevini büyük ölçüde yitiren tarihi yolun, üzerindeki saklı doğayı gözler önüne sermesi için nostalji yolu olarak kullanılması planlanıyor. Karabük-Zonguldak trenyolu yol ayrıca, Ankara’yı denize bağlayan en kısa ve en çabuk yol da olacak. Karabük üzerinden Bartın, Amasra, Çakraz ve Zonguldak’ta Ankaralılar denizle buluşabilecek.

Zonguldak Valisi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyesi Ali Kaban, bölgeye davet edilen ve yeni turizm merkezleri tanıtılan turizm acenta temsilcilerine, bu proje ile Zonguldak’taki endüstriyel mirasın da gün yüzüne çıkartılarak, turizm mirası olarak kullanmayı hedeflediklerini belirtti. Vali Kaban, bu amaçla, artık kullanılmayan bazı maden ocaklarının belli bölümlerinin, kafe ve görsellerle tamamlanarak müze haline getirileceğini söyledi.

TREN YOLUNDA TARİH SAKLI

Kömür taşımacılığının yoğunluğu nedeniyle yıllarca turizme kapalı kalan Zonguldak-Karabük arasındaki tarihi tren yolunda 29 istasyon yer alıyor. Halen 2 vagonla hizmet veren yolcu trenleri ile bölgeye gelecek olanların bu duraklarda inerek görebilecekleri çok sayıda yer arasında bazıları şöyle:

KARABÜK: İpekyolu üzerindeki Safranbolu evleri, Mencilis Mağarası (derinliği 3 kilometre), Bulak ve Tokatlı Kanyonları, Tokatlı Kanyonu üzerindeki cam teras, Eskipazar’da Hadrianapolis antik kenti, Eflani’de Ortakçı, Bostancı ve Esencik göletleri, Yenice’de Şeker Kanyonu, Yenice ormanlarındaki trekking ve dağ bisikletiyolları, Sorgun yaylası.

BARTIN: Bartın Irmağı, İnkumu plajı, Fırınlı kalesi, Amasra’da plaj, kale ve müzesi, Kuşkayası yol anıtı, Bakacak tepesi, antik liman, yeraltı çarşısı, Kurucaşile’de Küre dağları milli parkı, Ulus’ta yedi ocaklı değirmen ve Ulukaya şelalesi.

ZONGULDAK: Maden müzesi, müze haline getirilen maden ocakları, Gökgöl mağarası ve Mitelojide 3 başlı canavarın yaşadığına inanılan Cehennemağzı mağarası başta olmak üzere çok sayıda mağara, Çaycuma’da filyos çayı deltasındaki kuş cenneti, Tieion Antik kenti ve kalesi, Karadeniz Ereğli’de Alemdar gemisi müzesi,Herakles sarayı, Güneşli ve Kayalıdere şelaleleri, Alaplı’da yaylalar, Devrek’de Yedigöller milli parkı ve Baston atölyeleri, Kilimli’de Radar tepesi, Gökçebey’de Çanakçılar arkeoloji müzesi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Adımlarıızı Değil Kalp Ritmimizi Sayın

Pet şişeyi tarihe gömecek buluş

Bu test hayatınızı kurtaracak!
»  Nargile, Uyuşturucu Oldu
»  Canan Karatay Yine Uyardı
»  Acı biberle tavuğu birlikte yerseniz...
»  Turşu Suyu Mucizesi
»  Doğum Sonrası Depresyona Dikkat!
»   Mafya o Arıların Peşine Düştü
»  Arılar neden ölüyor?
»  Peri balı,Anzer Balını Solladı
»  Ekmekte Ziraiİlaç Tartışması!
»  Üç aylar ne zaman başlayacak?
»  Ehliyet Alacaklar Dikkat!
»  GYY'den Kitap-Dergi Editörlüğüne!
»  Karatay'dan Kepek Ekmeği ve Bal Uyarısı
»  Whatsapp Yeni Güncelleme
»  İlk Görüşte Aşk Yokmuş!
»  Almanların En Çok Sevdiği Fast Food!
»  Pilav Yerken Arsenik Yüklenmeyin!
»  Canan Karatay'dan Şeker Uyarısı
»  Facebook'tan çok işe yarayacak güncellem
»  Severek Evlendiler,20 yıl Konuşmadılar!
»  Karaciğer Yağlanmasına Dikkat!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.