|
 |
 |
|
DOLAR |
38,8486 |
 |
|
 |
EURO |
43,5030 |
 |
|
 |
IMKB |
9.541,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
4.014,300 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
NÜKLEER SANTRAL MAHKEMELİK
|
 |
 |
 |
|
|
Hükümet nükleer santral için özel firmalara İrlanda modelini önerirken, nükleer santralin kurulacağı Sinop halkı ise santrale tepkili. Konu mahkemeye taşınıyor. |
|
|
 |
|
|
|
|
 |
Hükümet, nükleer santrallar için özel sektöre İrlanda modelini önerdi. Buna göre, Hazine garantisi değil, risk paylaşımı olacak. Üretilen elektrik miktarı üzerinden kâr elde edilecek.
Hükümet, nükleer santral yatırım modeli olarak özel sektöre İrlanda modelini teklif etti. Enerji Bakanlığı, aralarında Koç, Sabancı, Zorlu, Enka, Alarko gibi grupların da bulunduğu önde gelen 14 firma temsilcisinin katılımıyla bir 'nükleer santral zirvesi' düzenledi.
Toplantının ardından konuşan Enerji Bakanı Hilmi Güler, firmalara risk paylaşımını kapsayan İrlanda modelini önerdiklerini açıkladı. Bu modelde elektrik alım garantisi olduğunu belirten Güler, Hazine garantisi ile değil, üretilen elektrik miktarı üzerinden elde edilecek kâr yönteminin uygulanacağını söyledi.
İki kurum yetkili
Şirketlere görüşlerini bildirmeleri için 1 ay süre verdiklerini söyleyen Güler, bunun ardından hangi modelin uygulanacağının belirleneceğini söyledi.
Bakan Güler, konuya hükümet olarak oldukça önem verdiklerini ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın da bizzat toplantıya katıldığını belirtti. Nükleer santral konusunda ilgili iki kurum olarak TAEK ve EPDK belirlendi.
Özel sektör: Sizden garanti istiyoruz
Babacan: O zaman kendim yaparım
Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığındaki toplantıda özel sektör, Hazine'den hem finans, hem alım garantisi isteyerek, "Önceki yatırımlarda uğradığımız zarar güvenimizi sarstı" dedi.
Bu öneriye Ali Babacan'dan, "Garanti vereceksem kendim yaparım, Hazine'ye yük getirmeyin" yanıtı geldi.
Özel sektör, toplantıda şu kaygı ve önerileri dile getirdi:
Doğalgazdan üretilen elektriğe ÖTV konuldu. Uranyuma ÖTV konulmayacağını nereden bilelim?
Biz yatırım yaptıktan sonra, dava açılır ve Danıştay engeli çıkarsa ne olacak?
Hazine dış kredi için garantör olsun. Üretilecek elektriğe alım garantisi verilsin.
Santral için yaklaşık 5 milyar dolar harcayacağız. Geri dönüşü nasıl olacak?
'6 senede amorti'
Özel sektörün garanti talebine Babacan'ın, "Ne model getirirseniz getirin. Hazineye yük getirmeyin. Garanti vereceksem devlet olarak kendim yaparım" diye tepki gösterdiği öğrenildi.
Güler ise firmalara, yatırımların 6 sene içinde kendini amorti edeceğini ve yıllık 600 milyon dolarlık gelir getireceğini hesap ettiklerini söyledi. Güler'in yeterli ilgi olması durumunda Akkuyyu'da da santral yapımı planladıklarını söylediği belirtildi.
Başbakan nükleer santralda Akkuyu'ya yanlış yaptı
Yıllardır ismi nükleer santralla birlikte anılan ve arazilerinin yüzde 50'si kamulaştırılan Akkuyu halkı, nükleer santral için Sinop'un tercih edilmesini mahkemeye taşıyor.
Türkiye'de nükleer santral için yaklaşık 30 yıldır ismi geçen Mersin-Akkuyulular, Sinop'un tercih edilmesine kırıldı. Akkuyu'nun bağlı bulunduğu Büyükeceli Belediyesi topraklarının neredeyse yüzde 50'sinin kamulaştırıldığı bildirildi. Arazileri nükleer santral için kamulaştırılan 100'ün üstünde vatandaşın mahkemeye gitmeyi düşündüğü bildirildi. Büyükeceli Belediye Başkanı Kemal Güdül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'le görüşerek santral için kamulaştırılan arazilerin belediyeye tahsis edilmesini ve turizme açılmasını isteyeceklerini, aksi takdirde arazisi kamulaştırılan vatandaşın hukuki yola başvurabileceğini bildirdi.
Güdül, kamulaştırılan arazilerin nükleer santral yapılacağı gerekçesiyle başka hiçbir yatırıma açılmadığını ve yörenin ekonomik anlamda kazanımının zayıfladığını vurgulayarak "Büyükeceli'ye yanlış yaptılar, ayıp ettiler. Sayın başbakanım yanlış yaptı" diyerek tepki gösterdi. Güdül, belediye sınırları içindeki 3 koyun santral yapılacağı gerekçesi ile kapatıldığını bildirerek "Eğer bu araziler belediyeye tahsis edilirse turizme açarız ve yöre halkına iş imkânı da doğar. Böylece vatandaş itiraz da etmez" dedi.
Güdül, bölgelerine kamulaştırmanın yanı sıra liman, sismik araştırma, yol ve sosyal tesisler yapıldığını, elektrik hatlarının dahi çekildiğini dile getirerek bu yatırımların maliyetlerinin de hesaba katılması gerektiğini söyledi. Güdül, "Sinop'ta şimdi her şey sil baştan başlayacak. Yeniden bu yatırımların yapılması ve kaynak aktarılması gerekecek" dedi. Güdül, bu bölgeye santral kurulmuyorsa itirazın yasal hakları olduğunu vurgulayarak "Enerjiyle kalkınmanın esas olduğunu buradaki vatandaşa kabul ettirmiştik. Şimdi halk santralın Sinop'a kaydırılmasına tepkili" dedi.
Güdül, bugün Mersin'de il kongresi yapılacağını ve il başkanının seçileceğini belirterek bu nedenle Mersin milletvekillerinin bu şehre geleceğini bildirdi. Güdül, nükleer santral projesinin Sinop'ta gerçekleştirilmesi ve bu nedenle Akkuyu'da kamulaştırılan arazilerin ise kullanılamaz duruma gelmesiyle ilgili konuyu öncelikle milletvekilleriyle görüşeceklerini bildirdi. Güdül, daha sonra bir heyet halinde Ankara'ya giderek konuyu görüşmeyi planladıklarını ifade etti.
TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu:
Sinop'u biz önerdik
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 bölge içinden Sinop'ta santral kurulmasına karar vermesinin "keyfi bir seçim" olmadığını bildirdi. Çakıroğlu, Başbakan Erdoğan'a bütün bölgelerle ilgili çalışmaların sunulduğunu belirterek "Bizim başbakana sunduğumuz listenin başında, yani öncelikli yer olarak Sinop vardı. 40 değişik parametre üzerinden inceleme yapılarak bu sonuçlara ulaşıldı. Hatta biz Erdoğan'a Sinop dışında bir başka yer de önermedik" diye konuştu. Çakıroğlu, yer tespitiyle ilgili çalışmaların TAEK kuruluş kanununa göre kendileri tarafından yürütüldüğünü bildirdi.
Sivil toplum 'hayır' kampanyası başlatttı
İnceburun Yarımadası Yalancıgerne'de kurulacak nükleer santral için 2 hafta önce Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan (TAEK) bir ekip incelemelerde bulundu. Sinop Valisi Zeki Şanal, "Santral İnceburun'a kurulacak. Yeri konusunda bilgi sahibi değilim" dedi.
Bir dönem fokların da görüldüğü bu bölge 'oksijen deposu' ve 'balık ambarı' olarak biliniyor. Konu, çevreci kuruluşların tepkisine neden olurken 30 bin nüfuslu ilde 15 bin kişi nükleer santral kurulmasına karşı kampanyaya imza attı.
'Ağaç kesilmeyecek'
Santral için bölgede binlerce ağacın kesileceği de iddia edildi. Ancak yetkililer ağaç kesiminin söz konusu olmadığını söyledi.
TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu, "Santralın yapılabileceği lokasyonu, yani hangi noktalar arasında olacağını belirledik. Kesin yer sismik çalışmalardan sonra saptanacak. Ağaçların kesilmesi söz konusu değil. Bir sürü kayalık yer varken neden ağaçların olduğu yere yapalım? 350 bin değil, 350 ağacın kesilmesine izin vermem" dedi.
Milliyet-referans
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Adalet Bakanlığı Yardımcılığı kaldırıldı. |
 |
|
 |
 |
|
DEVA Partisi’nden istifa eden bağımsız milletvekili Seda Kaya Ösen, Cumhuriyet Halk Partisi’ne ... |
 |
|
 |
 |
|
Meteoroloji Genel Müdürlüğü 16 Mayıs hava durumu raporunu yayımladı. Buna göre, Marmara, Ege ve ... |
 |
|
 |
 |
|
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya FETÖ’ye yönelik düzenlenen operasyonlarda 101 şüphelinin yakalandığını açıkladı. |
 |
-
|
 |
 |
|
İspanya La Liga'nın 36. hafta maçında Barcelona, deplasmanda Espanyol'u 2-0 mağlup ederek sezonun ... |
 |
|
 |
 |
|
16 yıl sonra Süper Lig'e yükselen Kocaelispor'un Volkan Demirel ile görüştüğü iddia edildi. |
 |
|
 |
 |
|
TFF, Ziraat Türkiye Kupası finali sonrası Galatasaray ve Trabzonspor'u disiplin kuruluna sevk etti. |
 |
|
 |
 |
|
Erdoğan "Devletimiz hiçbir gücün karşısında diz çökmez ve çökmemiştir. Hiç kimsenin kaygısı, korkusu, ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Altın fiyatları uzun süredir devam eden yükselişin ardından düşüşünü sürdürüyor.
|
 |
|
 |
 |
|
Putin, suikast korkusu nedeniyle Kremlin'in sıkı güvenlik mekanizmasını terk etmekten kaçındığı ileri sürüldü. |
 |
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Adalet Bakanlığı Yardımcılığı kaldırıldı. |
 |
|
 |
 |
|
DEVA Partisi’nden istifa eden bağımsız milletvekili Seda Kaya Ösen, Cumhuriyet Halk Partisi’ne ... |
 |
|
 |
 |
|
Meteoroloji Genel Müdürlüğü 16 Mayıs hava durumu raporunu yayımladı. Buna göre, Marmara, Ege ve ... |
 |
|
 |
 |
|
İspanya La Liga'nın 36. hafta maçında Barcelona, deplasmanda Espanyol'u 2-0 mağlup ederek sezonun ... |
 |
-
|
 |
 |
|
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya FETÖ’ye yönelik düzenlenen operasyonlarda 101 şüphelinin yakalandığını açıkladı. |
 |
|
 |
 |
|
16 yıl sonra Süper Lig'e yükselen Kocaelispor'un Volkan Demirel ile görüştüğü iddia edildi. |
 |
|
 |
 |
|
TFF, Ziraat Türkiye Kupası finali sonrası Galatasaray ve Trabzonspor'u disiplin kuruluna sevk etti. |
 |
|
 |
 |
|
Altın fiyatları uzun süredir devam eden yükselişin ardından düşüşünü sürdürüyor.
|
 |
-
|
 |
 |
|
Erdoğan "Devletimiz hiçbir gücün karşısında diz çökmez ve çökmemiştir. Hiç kimsenin kaygısı, korkusu, ... |
 |
|
 |
 |
|
Putin, suikast korkusu nedeniyle Kremlin'in sıkı güvenlik mekanizmasını terk etmekten kaçındığı ileri sürüldü. |
 |
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|