Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3294
EURO
35,1788
IMKB
8,718
ALTIN
2.247,010
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 13 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
OKULLAR AÇILACAK AMA ÖĞRETMEN AÇIĞI HALA KAPATILAMADI
OKULLAR AÇILACAK AMA ÖĞRETMEN AÇIĞI HALA KAPATILAMADI
 
Türkiye'de ilk ve ortaöğretim okullarında eğitim imkanlarının incelendiği araştırmada, Türkiye ortalamasının altında eğitim imkanlarına sahip ilköğretim okullarında yaklaşık 65 bin, ortöğretim okullarında ise 15 bin 559 öğretmen açığı bulunduğu belirlendi.
 
29.8.2008 - 14:08
TÜBİTAK'ın desteklediği Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hülya Çıngı koordinatörlüğünde yürütülen ve Doç. Dr. Cem Kadılar ile Kamu İhale Kurumu'ndan Dr. Güler Koçberber'in araştırmacı olarak katıldığı, "Türkiye Genelinde İlk ve OrtaÖğretim Olanaklarının İncelenmesi ve Belirlenen Aksaklıklara Çözüm Önerilerinin Getirilmesi" başlıklı çalışmada, okullardaki öğretmen açıkları ve resmi-özel ilk ve ortaöğretim okulları karşılaştırılırken resmi okullardaki fizik, kimya, bilgisayar ve mesleki laboratuvarların imkanları incelendi.
Resmi ve özel kurumların öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bakımından farklılık gösterdiği ifade edilen araştırmada, özel eğitim öğretim kurumlarında öğretmen başına düşen ortalama öğrenci sayısının 8.98, resmi eğitim öğretim kurumlarında ise 22.28 olduğu belirtildi.
Resmi ilköğretim ve ortaöğretim okulları içinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının 34.98 olduğu, bunu 29.70 ile Orta Anadolu Bölgesi'nin izlediği vurgulandı.
Araştırmada, Türkiye ortalamasının altında eğitim olanaklarına sahip olan ilköğretim okullarının öğretmen ihtiyacının yaklaşık 65 bin, derslik ihtiyacının 124 bin, bilgisayar ihtiyacının 78 bin, bilgisayar laboratuvarı ihtiyacının 5 bin 708, fen laboratuvarı ihtiyacının 4 bin 518, yabancı dil laboratuvarı ihtiyacının 6 bin 249, kütüphane ihtiyacının 4 bin 96 olduğu ortaya çıktı.
Türkiye ortalamasının üstünde eğitim olanağına sahip ilçelerde ise öğretmen fazlasının 30 bin 583, derslik fazlasının 21 bin, bilgisayar fazlasının 40 bin, bilgisayar laboratuvarı fazlasının 4 bin 309, fen laboratuvarı fazlasının 3 bin 67, yabancı dil laboratuvarı fazlasının 132, kütüphane fazlasının ise 2 bin 590 olduğu kaydedildi.
Araştırmada, öğretmen fazlası bulunan ilçelerden öğretmen ihtiyac ı bulunan ilçelere sadece öğretmenlerin dağıtıldığı varsayılsa bile ilköğretim okullarında ihtiyaç duyulan öğretmen sayısının en az 35 bin olarak tahmin edildiği, bu doğrultuda öğretmen atamalarında ihtiyaç fazlası bulunan ilçelere yeni atamaların yapılmamasına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.
Türkiye ortalamasının altında eğitim olanaklarına sahip ortaöğ retim okullarının öğretmen ihtiyacının 15 bin 559, derslik ihtiyacının 28 bin 420, bilgisayar ihtiyacının 46 bin 163, bilgisayar laboratuvarı ihtiyacının 757, fen laboratuvarı ihtiyacının 460, fizik-kimya ve biyoloji laboratuvarı ihtiyacının 724, yabancı dil laboratuvarı ihtiyacının 126 ve meslek laboratuvarı ihtiyacının 601, kütüphane ihtiyacının ise 654 olduğu belirlendi.
Araştırmada, Türkiye ortalamasının üstünde eğitim olanaklarına sahip ortaöğretim okullarının öğretmen fazlasının 20 bin 483, derslik fazlasının 5 bin 680, bilgisayar fazlasının 23 bin 290, bilgisayar laboratuvarı fazlasının bin 39, fen laboratuvarı fazlasının 297, fizik-kimya-biyoloji laboratuvarı fazlasının 2 bin 298, meslek laboratuvarı fazlasının 640 ve yabancı dil laboratuvarı fazlası 396 olduğu tespit edildi.
Öğretmen fazlası bulunan ilçelerden öğretmen ihtiyacı bulunan ilçelere öğretmenlerin dağıtılması halinde ortaöğretim okullarında öğretmen ihtiyacının bulunmadığının söylenebileceği kaydedilen araştırmada, ancak böyle bir uygulamanın gerçekleştirilmesinin çok olası görülmediği ifade edildi.
İlköğretim imkanları yönünden öncelikli desteklenmesi gereken ilçeler Şanlıurfa-Merkez, Diyarbakır-Merkez, Şanlıurfa-Siverek, Kahramanmaraş-Merkez, İstanbul-Gaziosmanpaşa, Şanlıurfa-Viranşehir, Mardin-Kızıltepe, Gaziantep-Şahinbey ve Adıyaman-Merkez olarak sıralandı. Araştırmada, ortaöğretim imkanları yönünden ise Diyarbakır-Merkez, Mersin-Merkez, İstanbul-Bağcılar, İstanbul-Küçükçekmece, Bursa-Osmangazi, Adana-Yüreğir, Kocaeli-Gebze, Bursa-Yıldırım, Ankara-Sincan ve Malatya-Merkez'in desteklenmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Eğitim olanakları yönünden hiç gelişmemiş grupta yer alan 62 ilçenin ilçe milli eğitim müdürlükleri ile yapılan görüşmelere de yer verilen araştırmada, ilçelerde yeterli öğretmen olmadığı, okulların bakım ve onarıma ihtiyacı olduğu ya da güvenlik nedeniyle eğitim faaliyetleri yürütemeyen okulların bulunduğu, öğrencilerin ise taşımalı eğitim yolu ile çevre okullara yönlendirildikleri tespit edildi. Bu ilçelerde, eğitim sisteminden terklerin yoğun olarak yaşandığı, bunun nedenlerinin çoğunlukla "çalışma, ailelerin istememesi ya da ev işlerine yardım etmek" olduğu belirtildi.
Birleştirilmiş sınıf uygulamalarının bu ilçelerde çok sık yürütüldüğü, çözüm olarak müdürlerin pek çoğunun yeni derslik yapımı çalışmalarına başladığı belirtilen araştırmada, buralardaki okul müdürlerinin eğitim alanında yaşanan en önemli sorunlarını ise "okulların temizliği, ailelerin eğitime yatırım yapmaması, öğretmenlerin lojman sorunu, öğretmen yetersizliği ve derslik sayısının yetersiz olması" şeklinde sıraladıkları kaydedildi.
İlköğretim okullarında okul başına ortalama 0.51 bilgisayar laboratuvarı düştüğü belirlenen araştırmada, ortaöğretim okullarında okul başına ortalama 0.98 bilgisayar laboratuvarı bulunduğu belirtildi.
Türkiye genelinde okul başına düşen meslek laboratuvarı sayısın ın 0.22 olduğu kaydedilen araştırmada, Türkiye'de yaklaşık her 5 ortaöğretim okulundan sadece 1'inde meslek laboratuvarı bulunduğunu ifade edildi.
Okul başına düşen yabancı dil laboratuvarı sayısının Türkiye genelinde ilköğretim okulları için 0.020, ortaöğretim okullarında 0.044 olduğu belirtilen araştırmada, Türkiye'de yabancı dil laboratuvarı bulunan okul sayısının yetersiz olduğuna işaret edildi.
Araştırmada, öğretmen yetersizliğinin ilçe milli eğitim müd ürlerinin de dile getirdikleri temel sorunlardan biri olduğu kaydedildi. Bölgeye gelen öğretmenlerin deneyimsiz olmasının da sorun olduğu belirtilen araştırmada, anket uygulanan ilçelere genellikle tecrübesiz öğretmenlerin ilk atama suretiyle geldiği, 2 yıl stajyerliklerinin kalkmasının ardından tayin talebiyle ayrıldıkları ve böylece eğitimin sürekli olarak kesintiye uğramasına neden oldukları ifade edildi. Araştırmada, "Bölgeye gönderilen öğretmenlerin tecrübesizliği ve bir süre sonra tayin yolu ile bölgeden ayrılmaları, eğitimin sürekliliğinin bozulmasına ve öğretmen açığının bir türlü giderilememesine neden olmaktadır. Bu yüzden bu ilçelerde eğitimin sürekliliğinin sağlanması ve öğretmen açığının giderilmesi için bu bölgelerde öğretmenlik yapmayı cazip k ılacak uygulamalar başlatılmalıdır" denildi.
Öğretmenlerin, bu ilçelerde kalmamasının başlıca sebebinin "ilçelerin sosyoekonomik düzeylerinin düşük olması"na bağlandığı araştırmada, barınma ihtiyaçlarının karşılanamaması nedeniyle de öğretmenlerin bu ilçelerde kalmak istemedikleri kaydedildi. Araştırmada, ilçelerde ve köylerde öğretmenlerin barınma ve sosyal aktivite gibi sorunlarının çözülmesi gerektiğine, bu şartlarda çalışan öğretmenlerin bölgede kalmalarını sağlamak için özendirici yüksek bir maaş verilmesi ve öğretmenlere özel lojmanların yapılması gerektiğine dikkat çekildi.
Öğretmen atamalarında rotasyon sisteminin getirilmesi önerilen araştırmada, stajyerlik sürelerinin 5 yıla çıkarılması ya da ilçelere kadrolu öğretmen tayin edilmesi diğer çözüm yolları olarak önerildi.
Ailelerin eğitime yeterli derecede önem vermediği kaydedilen araştırmada, bunun velilerin genellikle ekonomik durumlarının kötü olmasından kaynaklandığı vurgulandı.
Az gelişmiş bölgelerde, hükümet tarafından öğrenci başına ailelere aylık 60 YTL yardımda bulunulduğu hatırlatılan araştırmada, ancak çoğu zaman bu yardımların öğrencinin eğitim ihtiyaçları için değil, ailelerin çeşitli ihtiyaçları için kullanıldığının belirlendiği kaydedildi.
Kız çocuklarının genellikle ilkokuldan sonra çalıştırı lmak ve evlendirilmek yoluyla süresiz olarak eğitim sisteminden ayrıldığına dikkatin çekildiği araştırmada, "Çoğu ilçede (Haydi Kızlar Okula) kampanyası ile okula devam etmeyen kız çocuğu sayısı azaltılmasına rağmen, bu sorunun hale devam ettiği İlçe Milli Eğitim Müdürleri tarafından bildirilmiştir. Bu sorunun çözülmesi için bu tür kampanyaların artırılması ve yasal yaptırımların daha ciddi şekilde uygulanması gerekir" görüşüne yer verildi.
İlçelerde öğrenci sayısının az olması nedeniyle birleştirilmiş sınıf uygulaması yapıldığı, bu durumun eğitimi olumsuz etkilediği belirtilen araştırmada, birleştirilmiş sınıf uygulamasının kaldırılıp yatılı okul uygulamasına geçilmesi önerisinde bulunuldu.
Araştırmada, şunlar kaydedildi:
"Gerek araştırmadan elde edilen sonuçlar gerekse eğitim göstergelerinin analizi sonucu ulaşılan bulgular, eğitim olanaklarına ulaşım konusunda ülkemizde bölgeler arasında, iller arasında, hatta ilçeler arasında ö nemli dengesizliklerin olduğunu göstermiştir. Eğitim olanaklarının paylaşımında yaşanan bu dengesizliğin düzeltilmesi için ivedilikle karar alıcıların adım atması gerekmektedir. Ayrıca, il ve ilçelerin eğitim olanakları yönünden gelişmişlik düzeyleri zaman boyunca takip edilmelidir


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DUYURUSUZ ATAMA SKANDALI

HİZMETLİ OLDUGU FAKÜLTENİN ÖĞRENCİSİ OLDU

MEB'DE USULSÜZ ŞOK ATAMA
»  PROFESÖRLER BİLE ZOR ÇÖZDÜ ÖĞRENCİ NASIL ÇÖZSÜN?
»  ÜNİVERSİTE TABAN PUANLARI DÜŞTÜ
»  KREDİ VE BURS BAŞVURULARI UZATILDI
»  18 BİN ÖĞRETMENİN ATAMASI TAMAM, 10 BİN ATAMA YOLDA
»  MİLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNÜN GÖREV İNADI
»  TEMBEL ÖĞRENCİ AFFI MECLİSTE
»  MEB'DEN OKS AÇIKLAMASI!
»  SİYASİLER ÖĞRENCİ AFFI'NDA ANLAŞTI
»  ÖĞRETMEN ATAMALARI PERŞEMBE GÜNÜ
»  MEB OKUL TÜRLERİNİ AZALTIYOR
»  "ÖĞRENCİLERE SATANİZM DE ÖĞRETİLSİN"
»  PROFESÖRÜN HAKKARİ ÇILGINLIĞI
»  ÖĞRENCİ AFFI 2005-2008’İ KAPSAYACAK
»  ÖSS'DE İLK 100'ÜN ONBEŞ'İ TOBB ETÜ'LÜ OLDU
»  24 BİN KONTENJAN BOŞ KALDI
»  ÖSS VE YDS'DE EN BAŞARILI İLLER
»  ÖSS VE YDS SONUÇLARI BUGÜN AÇIKLANIYOR
»  OKUL SERVİS ÜCRETLERİ HEM YAKACAK HEM BAĞIRTACAK
»  YÖK'ÜN KÖŞK'E GÖNDERDİĞİ 69 REKTÖR ADAYI
»  ÖĞRENCİ AFFI'NDA SONA DOĞRU
»  SBS SONUÇLARINA 10 BİN ŞİKAYET
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.