Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,8620
EURO
46,9765
IMKB
10.276,000
ALTIN
4.274,340
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 29 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ORDU'NUN YATAK ODASINA BASKIN
ORDU NUN YATAK ODASINA BASKIN
 
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dünkü programında saat 11.30’da 28 Aralık’ta yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyesi bakanlarla toplantı görünüyordu. Bu toplantı saat 15.00’te başlayabildi.
 
28.12.2009 - 07:20

MURAT YETKİN/RADİKAL

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dünkü programında saat 11.30’da 28 Aralık’ta yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyesi bakanlarla toplantı görünüyordu.
Bu toplantı saat 15.00’te başlayabildi.
Çünkü saat 11.00’de Genelkurmay Başkanı Başbuğ ve Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner, Başbakanlık Konutu’na gidip Erdoğan’la toplantıya girdiler.
Orgeneral Başbuğ, daha iki gün önce haftalık görüşme için Başbakanlığa gitmiş ve alışılandan uzun, 2 saat kadar süren bir toplantı yapmıştı. İki gün sonra, 28 Aralık’ta da Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı vardı. Dolayısıyla, Başbakanlık’tan gelen açıklama ‘İç ve dış meseleler’ demiş olsa da, 3 saat süren bu toplantının PKK’ya karşı kapsamlı bir operasyonla ilişkili olma ihtimali zayıftı.
Toplantı, Özel Kuvvetler Komutalığı’nın (ÖKK) Ankara’daki karargâhının sivil savcı ve polislerce basılıp, sabaha kadar süren arama sonucu (aralarında 19 Aralık’ta Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın evi etrafında gözaltına alınıp bırakılan albay ve binbaşının da bulunduğu) 8 subayın gözaltına alınmasıyla sabaha karşı sonuçlanmasından birkaç saat sonra yapılıyordu.
Toplantının dün sabah saatlerinde kararlaştırıldığı iptal olunan randevulardan, ertelenen toplantılardan anlaşılabiliyordu.
Toplantıyı kim istemişti? Bu önemli soruya ne Başbakanlık, ne Genelkurmay kaynaklarından tam yanıt almak mümkün olmadı.
Eğer görüşmeyi Başbakan istemişse ayrı, Genelkurmay Başkanı istemişse apayrı yorumlanabilirdi.
Görüşmeyi kim, neden istedi?
Acilen görüşmeyi Başbakan istemişse, ortaya çıkan yeni bilgiler konusunda Genelkurmay Başkanı’ndan bilgi sormak istemiş olabilirdi.
Genelkurmay Başkanı istemişse, Başbakan’a Özel Kuvvetler karargâhının basılmasıyla ortaya çıkan durumla ilgili görüşlerini acilen iletmek istemiş olabilirdi.
Daha önce benzeri bir muğlaklıktan doğan yorum hataları olmuş, bir önceki Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın 4 Mayıs 2007’de Başbakan’a gidip rahatsızlık ilettiği haberleri üzerine kurulan yorumlar, Erdoğan’ın Büyükanıt’ı Dolmabahçe’ye çağırdığının anlaşılmasıyla boşa çıkmıştı.
Dün bu görüşmenin gerekçesine ilişkin verilen en ayrıntılı bilgi, ‘Erdoğan’ın Başbuğ ile perşembe günü haftalık görüşmede ucu açık kalan bazı konuların MGK öncesinde konuşulmasında mutabık kalması üzerine’ toplanıldığı oldu.
O toplantıda yalnızca PKK ile mücadele görüşülmemiş, Arınç olayı da görüşülmüştü. Verilen izlenim, Arınç olayının MGK’da tartışma konusu olmaması amacıyla, Özel Kuvvetler baskınının da konu edildiği bu görüşmenin sanki Genelkurmay talebiyle gerçekleşmiş olduğu idi.
Yine de bu toplantıya Kara Kuvvetleri Komutanı’nın neden katıldığı anlaşılamadı. Özel Kuvvetler, Kara Kuvvetleri’ne değil Genelkurmay İkinci Başkanı’na bağlıydı. (4 Temmuz 2003’te Irak’ın Süleymaniye şehrindeki çuval olayı ardından ÖKK, Harekât Başkanlığı’ndan alınıp İkinci Başkanlığa bağlanmıştı.) Akla gelen ihtimal, Orgeneral Koşaner’in bir sonraki Genelkurmay Başkanı olarak öngörüldüğü idi.
Ama görüşme talebi kimden gelirse gelsin, görüşmenin Türkiye’de ilk kez bir askeri karargâhın sivil savcı ve polis tarafından basılması ardından yapılmış olduğu gerçeğinden daha önemli değildi.

Önce MİT, sonra Özel Kuvvetler
Özel Kuvvetler’in Ankara, Kirazlıdere’deki (Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın tam karşısına, İnönü Bulvarı’nın diğer tarafına düşen bölge) karargâhında yapılan arama, Türkiye’de bir askeri karargâhta -önceden haber verilmeksizin sivil savcı ve polislerce yapılan ilk aramadır; bir diğer deyişle baskın oldu.
Sivil savcı ve polis 5 Aralık’ta, yine ilk defa (Erzincan’da) Milli İstihbarat Müsteşarlığı (MİT) karargâhını basmış olduğunu kenara kaydederek, askeri bir karargâhta yapılan bu ilk gerçek boyutlardaki aramanın, giriş holünden değil, yatak odasından başladığını saptaması yapılabilir.
Özel Kuvvetler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) en gizli birimlerinden biridir. Özel Kuvvetler içindeki en gizli birimlerden birisi de -Muhabere Arama Kurtarma (MAK) birimi ile birlikte Seferberlik Tetkik Kurulu’dur (STK). Özel Kuvvetler ve STK karargâhları, işte bu nedenle ordunun yatak odası sayılabilir.
Önceki gece yapılan aramada ele geçen bilgilerin büyük kısmının gizli nitelikte olduğu söylenebilir.
Bu gizli bilgiler arasında Seferberlik Dairesi’nin görevi gereği tuttuğu -açığa çıkması güvenlik sorunu sayılacak gizlilikte- sivil kişiler listeleri olabildiği gibi, STK’nın üzerine vazife olmayan işler -örneğin devlet büyükleri hakkında istihbarat toplama listeleri bulunduğu kuşkusu vardır.
Son iki-üç haftaki örneklerden, Türkiye’de sivil savcıların asker ve istihbaratın en gizli noktalarına baskın düzenleyebildikleri görülmüştür.

Suçla mücadele mi, iç gerilim mi?
Bu, bir yönüyle bakıldığında suç ve suçluyla mücadele önünde artık engel kalmadığı şeklinde yorumlanabilir. Avrupa Birliği uyum reformlarının da etkisiyle Türkiye’nin hukuk devleti olmaya doğru adım attığına kanıt gösterilebilir.
Diğer yönden bakıldığında, Başbuğ tarafından geçen hafta yapılan ‘yargı uygulamasına dikkat, kurumlararası gerginlik çıkabilir’ uyarısı, yine Erzincan tutuklaması ardından MİT Müsteşarı Emre Taner’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta, Erdoğan, Başbuğ ve diğer yetkililere şikâyetleri akla geliyor.
Başbuğ, askerlerin sivil yargıya tabi olma alanlarını genişleten yasanın Meclis’te kabulü üzerine, 30 Haziran’daki MGK toplantısı ardından Gül’ün çağrısıyla Erdoğan ile yapılan üçlü toplantıda, bu yasanın ‘ordunun masuniyetini zedeleyeceği, ihbar furyasıyla karargâhların basılabileceği) endişesini dile getirmişti. (Radikal, 5 Temmuz 2009, 6 Temmuz 2009)
Arınç olayını basit bir ‘asılsız ihbar’ olayı olarak görmek doğru olmaz. İddialar çok ciddi. Keza, suçla mücadele alanında dokunulmayan kalmaması da gerekiyor. Öte yandan, ortada yargının bir kısmı ve polis gücünün, asker ve istihbaratla hesaplaşma ruhuyla davrandığı yolunda güçlü bir algı oluşmaya başladı. Kurumlararası gerginlik bu görüntüden doğuyor ve Özel Kuvvetler karargâhının basılmasıyla artık devletin en derin noktasına inmiş bulunuyor.
Buna ek olarak Türkiye’nin güvenlik örgütleri birbirlerini sürekli deşifre ederek, yabancı istihbarat örgütlerine yapacak iş bırakmıyorlar neredeyse.
Ülkenin ağır sorunlarına hükmetmesi gereken Hükümet, bu işin artık kendi akışında gitmesine göz yumma lüksüne sahip olmamalı.

 


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"MAYA BİTMEDEN KAVGA BİTMELİ"

TÜRK SİYASETİNDE UNUTULMAZ KÜFÜRLER

ÖZEL HARP'İN 59 YILLIK GİZEMİ!
»  ÖZEL KUVVETLERDEKİ KOZMİK ODALAR ARANIYOR!
»  SİKORSKYLER YARASA GİBİ OLACAK
»  FLAŞ..! SAVCILAR KOZMİK ODALARI ARIYOR
»  LÖSEV:"TARTIŞMADAN TEMİZ ÇIKTIK"
»  NAZLI ILICAK'A 2 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
»  KAÇMAZ VE EMİNAĞAOĞLU'NA ÖDÜL VE PROTESTO!
»  YUNANİSTAN BU TÜRK BALIKÇIYI KONUŞUYOR
»  CASUSLARA VAADLER VE TEHDİTLER..!
»  AKP'YE İKİNCİ KONYA ŞOKU!
»  MECLİS'TE KUR'ANI KERİM'Lİ BASIN TOPLANTISI
»  BAHÇELİ'DEN, ÜLKÜCÜLERE, "SOKAKTAN UZAK DURUN NASİHATI
»  "TERTİPLERE, TUZAKLARA DÜŞMEYECEĞİZ"
»  İÇİŞLERİ BAKANLIĞI,PKK'LILARA KELEPÇEYE ÇOK KIZDI!
»  AKP’NİN MİLLETVEKİLİ SAYISI 337’YE DÜŞTÜ
»  "BAŞIMA BİR ŞEY GELİRSE SORUMLUSU TAYYİP ERDOĞAN'DIR"
»  FLAŞ..! DİYARBAKIR'DA KELEPÇELİ TOPLAMA
»  FLAŞ.. İŞBAŞARAN, AKP'Yİ BOMBALADI, İSTİFA ETTİ
»  "MUAVİYE'LER BİTMEDİ, YEZİD'LER BİTMEDİ"
»  BAHÇELİ'DEN GÖZALTI AÇIKLAMASI
»  ANKARA'DA BAŞ DÖNDÜREN TRAFİK
»  SAVCI DENİZ FENERİ NOTERİNE BERAAT İSTEDİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.