Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7462
EURO
43,6286
IMKB
9.271,000
ALTIN
4.142,210
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PLASTİK ÇOCUKLARDA ERKEN ERGENLİĞE NEDEN OLUYOR
PLASTİK ÇOCUKLARDA ERKEN ERGENLİĞE NEDEN OLUYOR
 
Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, çocuklarda oldukça sık görülmeye başlayan erken ergenliğe, hormonlu gıdaların yanı sıra, kullanılan plastik malzemeler, oyuncaklar, rujlar ve ojeler gibi nesnelerin de sebep olduğunu bildirdi.
 
16.6.2008 - 21:15
Doç. Dr. Çetinkaya, "Bütün bunlar bir nebze de olsa endokrin sistemini ve hormonal aktivasyonu bozucu unsurlar. Ve erken ergenliğe sebep olabiliyorlar" dedi.

Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, yaptığı açıklamada, çocuklarda erken ergenliğin son dönemlerde sıkça görülmeye başladığını bildirdi.

Doç. Dr. Çetinkaya, bu konuda toplumun çok fazla bilgi sahibi olmadığını ifade ederek "Çocuklarda erken ergenlik oldukça sık görülüyor. Bir kısmı gözden kaçıyor. İnsanlar bilmedikleri için doktora gelmiyorlar; hatta doktorlar bile tanı koymada zorluk çekebiliyorlar" dedi.

Erken ergenliğe hormonlu gıdaların yanı sıra kullanılan malzemelerin de neden olduğunu belirten Doç. Dr. Çetinkaya, "Plastikler, oyuncaklar, rujlar, ojeler... Bütün bunlar bir nebze de olsa endokrin sistemini, hormonal aktivasyonu bozucu ve bir şekilde bizim dengemizi etkileyici olan unsurlar. Ve erken ergenliğe sebep olabiliyorlar" dedi. Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Çetinkaya şunları söyledi:

"Erken ergenlik, kızlarda göğüs büyümesi, kıllanma ve ardından adet görme işleminin zamanından erken olması anlamına geliyor. Ki bu zaman anlamında dünyaca kabul edilen sınır 8 yaştır. 8 yaşından önce eğer bir kız çocuğunda göğüslerde büyüme, genital bölgede kıllanma varsa, bir de lekelenme tarzında da olsa bir adet kanaması söz konusuysa bunun hemen incelenmesi gerekiyor. Erkek çocuklarında da erken ergenlik yine genital bölgedeki kıllanmanın yanı sıra yumurtalık boyutlarının belli bir büyüklüğün üzerinde çıkması anlamına geliyor."

ERKEN ERGENLİK EŞİTTİR PSİKOLOJİK ÖRSELENMELER VE KISA BOY

Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, erken ergenliğin çocukta hem fiziksel hem de psikolojik yönden etkilerinin büyük olduğunu bildirdi. Ergenliğin erken başlaması durumunda, çocuğun boyunun kısa kalacağını ifade eden Doç. Dr. Çetinkaya, "Ergenliğe erken giren çocukların boyu önce uzun olur. Hatta bu ailenin de hoşuna gider. Halbuki kemikler hızlı büyüdüğü için, o anda uzun boylu olan çocuğun uzaması erkenden durur ve diğer arkadaşları onu gelip geçer. Yani nihai sonuçlarından biri, erken ergenliğe giren çocuğun boyunun kısa kalmasıdır" dedi.

Çocuğa bir başka etkisinin ise psişkolojik olduğunu bildiren Doç. Dr. Çetinkaya, "Bir başka önemli etkisi ise psikososyal açıdan değerlendirilebilir. Çocukta psikolojik örselenmelere yol açabilir. 5-6-7 yaşında çocuğun göğüslerinin büyümesi, hele hele adet görmesi onun psiko-sosyal olarak kaldıracağı bir şey değil" diye konuştu.

AYDA BİR YAPILAN İĞNE İLE ERKEN ERGENLİK TEDAVİ EDİLİYOR

Hem fiziksel hem de psikolojik açıdan çocuğa olumsuz etkileri olan erken ergenliği tedavisi mümkün. Çocuk Sağlığı ve Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, çocuklarda bulguların görüldüğü anda hemen incelenmesi gerektiğine işaret ederek, gerekirse bu erken başlayan ergenliğin durdurulması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Çetinkaya, "Bu etkilerden kurtarmak için ayda bir yapılan bir iğnesi var. Bu iğneyle belli bir yaşa gelene kadar, yani ergenliğin normal olması gereken yaşa kadar durduruyoruz. Sonra ergenlik tekrar başlıyor" dedi.


(ANKA)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


POLİS'E UZUN VADELİ MÜJDE

YUNUS'U İŞKENCEYLE ÖLDÜRDÜLER

ATATÜRK'LÜ KLİBE VETO..!
»  'CEP'TE İKİNCİ KORKUTAN UYARI
»  POLİS, DEPRASYONDA
»  YUNANİSTAN'A MİTOLOJİYİ DEĞİŞTİRTTİK
»  KARPUZ TARLADA KALDI
»  DTP'Lİ VEKİL SERAFETTİN PINARBAŞI KAZA GEÇİRDİ
»  3 MİLYON KİŞİNİN SOSYAL GÜVENCESİ YOK
»  KIRIM KONGO İKİ DOKTORA DAHA BULAŞTI
»  İLAÇ KALITIMLI MEYVE VE SEBZEYİ "YERSEN" DÖNEMİ
»  DÜRÜST BÜROKRAT, GÖREVİNDEN NASIL ALINDI?
»  TÜRK ERKEKLERİNİN NATAŞA FATURASI 600 MİLYON DOLAR!
»  TRAFİK IŞIĞI 200 METREDEN AMBULANS'I TANIYACAK
»  KENE AVCISI KARINCALAR
»  SİİRT VE MUŞ'TA MAYIN PATLAMASI 7 YARALI
»  SSK'LILARA ÖZEL HASTANE KAPISI KAPANIYOR
»  'BİZ KAÇ KİŞİYİZ'E KÖTÜ HABER
»  TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK EĞLENCE MERKEZİ KURULUYOR
»  YAĞIŞ GELİYOR...
»  YERLİYE YABANCIDAN DAHA UCUZ TATİL
»  58 BİN YTL, 268 BİN YTL TAKSİTLE KONUT
»  İNSAN ZEKASI AZALIYOR
»  FİL HASTALIĞINA YAKALANDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.