Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,0642
EURO
47,1386
IMKB
10.350,000
ALTIN
4.287,930
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 37 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
POLİS'E SENDİKA'YA SORUŞTURMA!
POLİS E SENDİKA YA SORUŞTURMA!
 
Emniyet Genel Müdürlüğü, Emniyet-Sen kurucusu 7 polis hakkında soruşturma açıyor.Dün kuruluş dilekçelerini Ankara Valiliği'ne veren kurucu Başkan İrfan Çelik ile 6 üye hakkında 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa aykırı olarak hareket ettikleri gerekçesiyle soruşturma açılıyor.
 
13.11.2012 - 16:53

İŞTE EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN SAYFASINA KONULAN YAZI....

Çeşitli basın-yayın organlarında polis sendikası konusuyla ilgili olarak hatalı kanaatlerin oluşmasına neden olabilecek yayınların yer aldığı görülmektedir. Emniyet Teşkilatına ilişkin sendika kurma hakkı uluslararası sözleşmeler ve iç hukukumuzda açıkça düzenlenmiştir.

Taraf olunan uluslararası sözleşmeler yönünden Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin 2. maddesinde sendikal hakkın sınırları tespit edilmiş ve “Bu madde, silahlı kuvvetler ve polis teşkilatı mensuplarının bu hakkı kullanmaları üzerine hukuki kısıtlamalar konulmasını engellemez” şeklinde düzenlenmiştir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesinde sendika kurma ve üye olma hakkı düzenlenmiş ancak bu maddenin, sendika hakkının kullanılmasında “Silahlı kuvvetler, kolluk mensupları veya devletin idare mekanizmasında görevli olanlar hakkında meşru sınırlamalar konmasına” engel teşkil etmediği ifade edilmiştir. Yine Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 151 sayılı Sözleşmesi’nin 9. maddesinde sendikal hakların “Silahlı kuvvetler ve polis mensuplarına ne ölçüde uygulanacağı ulusal mevzuatla belirlenir” şeklinde ifade edilmiştir.

İç hukukumuzda ise sendika ile ilgili olarak; Anayasanın 51. maddesinde çalışanlar ve işverenlerin sendikaya üye olmaları hakkı düzenlenirken milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlak ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amaçlarıyla kanunla sınırlanabileceği düzenlenmiştir. Kamu görevlilerinin sendika haklarını düzenleyen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendika Kanunu’nun 15. maddesinde sendika üyesi olamayacak kamu görevlileri arasında polisler sayılmış, aynı maddenin (j) bendinde ise “Emniyet hizmetleri sınıfı ve Emniyet teşkilatında çalışan diğer hizmet sınıflarına dahil personel ile kamu kurum ve kuruluşlarının özel güvenlik personeli, üye olamazlar ve sendika kuramazlar” hükmü düzenlenmiştir.

Emniyet Teşkilatı kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile sunduğu hizmetler kanunlar çerçevesinde yürütülmektedir. Bu bağlamda, sendikal haklar konusundaki talep ve girişimlerin de kanunlar çerçevesinde değerlendirilmesi bir zorunluluktur.

Ankara Valiliği’ne 12.11.2012 tarihinde 7 personelimizin vermiş olduğu sendika kurulumu ile ilgili dilekçe hakkında;

- Ankara Valiliği’nce 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendika Kanunu’nun hükmü gereği hukuken herhangi bir işlem yapılmadan başvuru evraklarının posta yoluyla iade edildiği bildirilmiştir.

- 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 47’nci maddesinde kişi topluluklarının tüzel kişilik kazanabilmesi için kendileri ile ilgili özel hükümlerde belirtilen koşulları taşımaları gerektiği ve amacı hukuka aykırı olan kişi topluluklarının tüzel kişilik kazanamayacakları hüküm altına alınmıştır.

- Yukarıda belirtilen hukuki düzenlemeler çerçevesinde konunun disiplin yönünden soruşturulması için müfettiş tayin edilmiş ve gerekli işlemler başlatılmıştır.

Netice olarak, mevcut ulusal ve uluslararası düzenlemeler çerçevesinde ülkemizde Emniyet Teşkilatı mensuplarının sendika kuramayacakları ve herhangi bir sendikaya da üye olamayacakları açıktır.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAKAN DİRNÇER'DEN KPSS AÇIKLAMASI

ALİ AĞAOĞLU'NA BÜYÜK DARBE

"BDP'YE YAZIKLAR OLSUN"
»  AÇLIK GREVLERİNİ SONLANDIRIN ÇAĞRISI
»  "AÇLIK GREVİNE VARSIN DEVAM ETSİNLER"
»  "SAYIN BAKAN SİZDE ADALET VAR MI"?
»  10 TABUR, 7 BİN ASKERLE DEV OPERASYON!
»  MECLİS'TE ARAÇ SALTANATINA SON!
»  TBMM, BAŞOMBUDSMAN'I SEÇİYOR!
»  KÜRTÇE SAVUNMA MECLİS'TE
»  1 MAYIS'TA POLİS DE EYLEM YAPACAK
»  İDAM KONUSUNDA NOKTAYI KOYDU!
»  SURİYE'YE BİR NOTA DAHA
»  SURİYE BOMBALARI CEVLANPINAR'I VURDU
»  PKK'YA EN ÇOK KATILIM OLAN İL!
»  GENELKURMAY'DAN SİKORSKY AÇIKLAMASI
»  NATO'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI
»  SÜPER LİG'DE 6 HAKEMLİ MAÇ DÖNEMİ
»  AB'DEN İDAM CEZASI TARTIŞMALARINA YANIT
»  ARTIK POLİSİN DE BİR SENDİKASI VAR!
»  SURİYE SINIRINDA ŞİDDETLİ PATLAMA
»  16 GÜNLÜK BÜYÜKŞEHİR MARATONUNU TAMAM!
»  BDP'Lİ VEKİLDEN POLİSE YUMRUK
»  MECLİS'TEN 13 İL'E BÜYÜKŞEHİR'E VİZE
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.