Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5327
EURO
34,8612
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.443,990
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PUTİN AVRUPA'YA DOĞALGAZ SİLAHINI ÇEKTİ!
PUTİN AVRUPA YA DOĞALGAZ SİLAHINI ÇEKTİ!
 
Avrupa Konseyi, Rusya'nın oy hakkını geçici olarak askıya alırken, Kırım'ın ilhakı sonrası batıyla ilişkileri gerilen Rusya'da Putin, enerji kartını oynamaya hazırlanıyor.
 
11.4.2014 - 00:13

Rusya ve Batı ülkeleri arasında Ukrayna konusundaki gerginlik giderek tırmanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Ukrayna krizi nedeniyle ilişkilerin gerildiği Avrupa'ya gaz tehdidi geldi.
Avrupalı liderlere hitaben yazdığı mektubunda Putin, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz taşıyan hatlardaki sevkiyatı durdurma tehdidinde bulundu.
Kremlin'den 18 Batı ve Doğu Avrupa ülkesi liderine gönderilen mektupta Rus enerji şirketi Gazprom'un gelecekte Ukrayna'ya sevkiyat için ‘ön ödeme talebinde bulunmak zorunda kalabileceği' belirtildi.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, mektubun Rusya'dan doğalgaz alan 18 ülke yönetimlerine gönderildiğini açıkladı. Ukrayna, Rus doğalgazını Avrupa'ya ulaştıran en önemli transit ülke. Ödenmeyen faturalar nedeniyle Rusya en son 2009 yılında Ukrayna'ya giden vanaları kapatmış, AB ülkeleri zor durumda kalmıştı.

"SÖZ DEĞİL PARA VERİN”
Putin mektupta Batı ülkelerine Ukrayna'yı sadece sözle değil, malî olarak da desteklemeleri çağrısında bulundu. AFP haber ajansına göre beş sayfalık mektupta AB ülkelerinin atıllığını eleştiren Putin, "Avrupalı partnerlerimiz ne yapıyor? Ukrayna'ya gerçek yardım sağlayacakları yerde niyet açıklaması tartışıyorlar. Rusya ise komşu Ukrayna'ya son dört yılda 25.5 milyar euroluk destek sağladı. Rusya dışında kimse yardım etmedi” ifadelerini kullanıyor.

Rusya, mart ayı başında Ukrayna'ya tanıdığı indirimleri tamamen kaldırmıştı. İflasın eşiğine gelen Ukrayna'nın Rusya'ya 1 milyar 600 milyon euro borcu bulunuyor. Uluslararası Para Fonu'nun Ukrayna'ya malî yardımlar konusunda kararı ise en erken nisan sonunda açıklaması bekleniyor. IMF Başkanı Christine Lagarde, Ukrayna'nın borçlarını ödeyebilmesi için 14 ila 18 milyar doların yeterli olacağını belirtmişti. Bu miktarın doğrudan borç faiz ödemeleri olarak Rus Gazprom şirketinin kasasına girmesi bekleniyor.

AVRUPA KONSEYİ'NDEN TEPKİ
Öte yandan Rusya'nın Kırım'ı ilhak ederek kendisine bağlaması üzerine, Avrupa Konseyi perşembe günü ülkeye yaptırım kararı aldı. Temel demokratik hakları ihlâl ettiği gerekçesiyle Rusya'nın oy kullanma hakkı askıya alındı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, 18 Rus parlamenterin yıl sonuna kadar oy hakkının askıya alınmasını oy çokluğuyla kabul etti. Buna göre, Rus parlamenterler, tartışmalara katılabilecek, ancak oy kullanamayacak.

Kararda, Rusya'nın Kırım ilhakından vazgeçmemesi durumunda, Rus parlamenterlerin Avrupa Konseyi'nden çıkarılabileceği uyarısı da yapıldı. Kırım'ın ilhakı konusunda yürütülen tartışmada, bazı parlamenterlerin sert eleştirileri üzerine öfkelenen Rus parlamenterler ise protesto amacıyla salonu terk etti.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, 2000 yılındaki Çeçenistan Savaşı döneminde de Rus üyelerin oy kullanma hakkını askıya almıştı. Rus birliklerinin Gürcistan'a girdiği 2008 yılında ise Rusya ile diyaloğun koparılmaması için yaptırım kararı alınmamıştı.

Kaynak: DW Türkçe



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ELEKTRİK'TE ZAM SİNYALİ!

KREDİ KARTLARI İLE İLGİLİ FLAŞ DÜZENLEME

DÜNYA BANKASINDAN ÇARPICI TAHMİN!
»  SÜLEYMAN ASLAN ZİRAATBANK YÖNETİMİNDE
»  FİTCH'TEN FLAŞ TÜRKİYE KARARI
»  ZİRAAT'TE SÜLEYMAN ASLAN İDDİASI!
»  ENFLASYON 8 AYIN ZİRVESİNDE!
»  ELEKTRİK ZAMLANDI
»  KOZA ALTIN'DAN FLAŞ KARAR
»  TÜSİAD'DAN YEREL SEÇİM AÇIKLAMASI!
»  HALKBANK'TAN SÜLEYMAN ASLAN'A ŞOK!
»  SEÇİMLER DOLAR'I NASIL ETKİLEDİ!
»  İŞTE AKARYAKIT'TAKİ TAVAN FİYAT!
»  BANK ASYA HİSSELERİ UÇTU!
»  ŞEKERBANK'A YENİ GENEL MÜDÜR!
»  CEMAATE YAKIN İŞYERLERİNE ŞOK BASKIN!
»  BANK ASYA'YA KÖRFEZDEN DEV ORTAK!
»  AKARYAKIT FİYATLARINA SEÇİM AYARI!
»  ABD'DEN TÜRKİYE'YE KARA PARA UYARISI!
»  MERKEZ BANKASI İNTERNET SİTESİ ÇÖKTÜ
»  DR.KIYAMET'TEN EMLAK BLONU UYARISI
»  AKARYAKITTA İNDİRİM BAŞLADI
»  TÜSİAD'DAN TWİTTER AÇIKLAMASI!
»  ZİRAAT'TE BÜYÜK SKANDAL!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.