Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Para Politiklarında Yeni Dönem!
Para Politiklarında Yeni Dönem!
 
Kovid-19 nedeniyle uygulanan genişletici para politikası terk ediliyor. Parasal sıkılaştırmayla para arzı azaltılarak, enflasyona yol açacak talep artışı frenlenecek.
 
10.8.2020 - 08:16


Koronavirüsün Türkiye'de ilk görüldüğü mart ayından bu yana uygulanan politikalarla küçük esnaftan sanayiciye, KOBİ'lerden tüketiciye toplumun her kesimini rahatlatan ekonomi yönetimi, olağanüstü dönemde alınan önlemler sonuç verip, normalleşme başlayınca para politikasında yeni bir döneme geçiyor. Sabah Gazetesi'nden Dilek Güngör'ün yazısına göre, parasal sıkılaştırma adımlarıyla piyasadaki para arzı azaltılarak, enflasyona yol açacak talep artışı frenlenecek.

İLK ADIMLAR ATILMAYA BAŞLANDI

Yeni döneme ilişkin politika için geçtiğimiz hafta düğmeye basıldı. Merkez Bankası likidite sıkılaştırmalarına başladı. Salgın döneminde piyasaya verilen likiditenin fazla kısmının, sistemde bir likidite açığı oluşturmadan kademeli olarak geri çekilmesi için ilk adımları attı. Bankaların ucuz fonlama imkânları yarı yarıya azaltılarak, maliyetleri yükseltildi. Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitleri yarıya düşürüldü ve haftalık repo ihalesi açılmayarak faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 9.75'lik faiz oranının kullanılacağı sinyali verildi. Fonlama maliyetleri yükselmeye başlayan bankalar, Kovid-19 sürecinde verdikleri tarihin en düşük kredi faizlerinde sona geldi.

KREDİ FAİZLERİ ARTTI

Hem kredi hem de mevduat faizleri artmaya başladı. Kamu bankaları sıfır konutlar için 15 yıl vadeli ve yüzde 0.64 olan faiz oranını yüzde 0.87'ye, vadeyi de 12 yıla çekti. İkinci el konutta da 15 yıl vade ve aylık yüzde 0.74 faizli kredi imkânı önce 0.79'a ardından 0.87'ye yükseldi. Otomobil satışlarında rekor getiren ucuz krediler de sonlandırıldı. Geçtiğimiz hafta yüzde 0.82 olan ikinci el taşıt kredisi faizi yüzde 1.17'ye yükseltildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu da bankaların topladığı mevduatı krediye yönlendirmelerini sağlamak için uygulamaya aldığı aktif rasyosunda esneklik sağlayarak, Merkez Bankası'nın adımlarına destek olacak. Likidite önlemleri, yan enstrümanlar, yönlendirmelerle piyasaya mesaj veren Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde para politikasını sıkılaştırıcı adımlara devam edeceği de belirtiliyor.

TL YATIRIM CAZİP HALE GELECEK

Ekonomi yönetiminin Kovid-19 sürecinin etkisini azaltmak için uyguladığı genişleyici politika yerine yeniden parasal sıkılaştırmaya dönmesinin TL cinsi yatırımları cazip hale getirmesi bekleniyor. Bankacılar, sıkı para politikasıyla özellikle mevduat faizlerinin artmasının dövizden TL'ye geçiş iştahını yükselteceğini vurguluyor.

ALTINDA RALLİ BİTİYOR

Uzmanlar, pandemi döneminde dünyada güvenli liman olarak görülen ve buna bağlı olarak ons fiyatı 2000 doları geçen altının gerçek değerini yansıtmadığını, fiyatlar üzerindeki balonun kalkmasıyla yatırımcıların zarar edebileceğini vurguluyor. Belirsizliğin ortadan kalkmaya başlamasıyla zirveye çıkan altın fiyatlarında geri çekilmenin başlayacağını öngören uzmanlar, geçici rallinin sona erdiğini belirtiyor.

300 MİLYAR TL KREDİ VERİLDİ

Ekonomı yönetimi gerek pandemi gerekse normalleşme sürecinde küçük esnaftan KOBİ'lere, sanayiciden tüketicilere kadar toplumun her kesimine 300 milyar TL'den fazla ucuz maliyetli kredi imkânı sağladı. Pandemide bireysel ihtiyaç kredisi, esnaf kredisi, işe devam kredisi, avantajlı konut kredisinde kullandırım 264.2 milyar TL'yi buldu. Normalleşme sürecinde ise konut, taşıt, sosyal hayatı destek ve tatil destek kredileriyle 51.4 milyar TL kullandırım sağlandı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Motorine 16 Kuruş Zam

Altın İçin Bomba Tahmin

Türk Lirası Erimeye Devam Ediyor
»  Merkezden Örtülü Faiz Arrtırımı
»  Toki'den Yandaş Firmalara 106 Milyar TL!
»  Babacan:Ekonomi Ülkenin En Önemli Sorunu
»  Konut Satışları Yüzde Bin Attı
»  Altın Rekora Doymuyor
»  Albayrak'tan Vergi Affı Sinyali
»  Flaş.. Enflasyon Rakamları Açıklandı
»  Turizmde Gelir Kaybı 8 Milyar Dolar
»  Altın Alacaklar Dikkat!
»  Dolar ve Euro Neden Yükseliyor?
»  Etiketlere Haziran'da Zam yağdı
»  Kısa Çalışma Ödeneğ 1 Ay Daha Uzatıldı
»  Fed Kararı Sonrası Altında Yeni Rekor
»  BDDK'dan İki Bankaya Ceza
»  Tüketiciye Yüzde 3 Arabulucu Yükü
»  Starbucks Zarar Etti
»  Dış Ticaret Açığı Verileri Açıklandı
»  Dolar Sert Yükseldi,Gram Altın Uçtu
»  Konut Kredisinde Faizler Yükseldi
»  Gram Altın Rekor Tazeledi: 428 TL
»  Kısa Çalışma Ödemeleri Başladı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.