Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
44,4215
EURO
51,2225
IMKB
12.698,000
ALTIN
6.418,210
 
Hava Durumu ANKARA
4 / 10 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Teknoloji   Magazin   Polis Adliye 
 
Petrolde Zaman Ayarlı Şok
Petrolde Zaman Ayarlı Şok
 
JPMorgan’a göre Hürmüz Boğazı’nın kapanması küresel petrol arzında doğudan batıya yayılan zincirleme bir şok yaratacak. Etkilerin zamanlamasını sevkiyat süreleri belirlerken, dünya genelinde en sert darbenin nisan ayında hissedilmesi bekleniyor.
 
29.3.2026 - 09:55

JPMorgan’a göre, petrol arzındaki kesinti “sevkiyat sürelerinin belirlediği” şekilde batıya doğru ilerleyecek.

Son dört haftada Hürmüz Boğazı’ndan petrol akışındaki aksaklıklar, küresel arzda doğudan batıya yayılan “ardışık” bir şoku tetikleyecek. Dün de İran’ın Hürmüz’ü kapadığını açıklamasıyla sorun daha dikkat çekici bir hal aldı.

Market Watch’un aktardığı raporda, JPMorgan analistlerine göre, dünyanın büyük bölümü nisan ayında etkilenmeye başlayacak.

Küresel sistem, “akış şokundan stok krizine” geçiyor
J.P. Morgan analistleri bu hafta yayımladıkları notta, küresel petrol sisteminin “akış şokundan stok tükenmesi sorununa” geçtiğini belirtti.

Analize göre Hürmüz Boğazı’ndan son tanker 28 Şubat’ta ayrıldı. Bu tarih, ABD ve İsrail’in İran’a saldırı başlattığı gün olarak öne çıkıyor. O tarihten bu yana tanker trafiği büyük ölçüde dururken, İran’ın “ölçülü stratejisi” kapsamında sınırlı geçişlere izin verildi.

Analistler, etkinin sadece hacimle değil zamanlamayla da belirlendiğini vurgulayarak, sevkiyat sürelerinin “saat gibi işlediğini” ifade etti. Buna göre arz kesintisi aynı anda değil, “ardışık şekilde” ve batıya doğru ilerleyecek.

Petrolde zaman ayarlı şok: Küresel arz krizi nisanda dünyayı vuracak - Resim : 1

Asya ilk darbeyi aldı
Analistlere göre Asya, Basra Körfezi petrolüne yüksek bağımlılığı nedeniyle baskıyı hissetmeye ilk başlayanlardan oldu.

Boğazın fiilen kapanmasından önce yola çıkan sevkiyatlar büyük ölçüde tükendi. Körfez’den çıkan petrolün Asya’ya ulaşması yaklaşık 10-20 gün sürerken, ilk etkiler Hindistan’da, ardından Kuzeydoğu Asya’da görülüyor.

Nisan ayında Güneydoğu Asya’nın petrol talebinin günlük yaklaşık 300 bin varil azalması bekleniyor. Ancak kayıpların mayısta 2 milyon varili, haziranda ise 3 milyon varili aşabileceği öngörülüyor.

Fiyat artışı talebi düşürüyor
Petrol fiyatlarındaki yükseliş talebi baskılıyor. Küresel gösterge Brent petrol, bu ay yüzde 49 artarak varil başına 108,01 dolara yükseldi.

İran krizi küresel arzı kesintiye uğratırken, Asya ülkeleri enerji tasarrufu önlemlerine yöneliyor. Filipinler ise bu hafta ulusal enerji acil durumu ilan etti.

Sırada Afrika ve Avrupa var
J.P. Morgan’a göre arz şokunun bir sonraki durağı Afrika olacak. Etkilerin nisan başında belirginleşmesi beklenirken, düşük stok seviyeleri durumunda günlük 250 bin varile kadar talep kaybı görülebilir.

Avrupa’da ise etkinin nisan ortasında hissedilmesi bekleniyor. Ancak burada doğrudan arz sıkıntısından çok, artan maliyetler ve Asya ile rekabet öne çıkacak.

ABD fiyat şokunu hissedecek
ABD’ye petrol sevkiyat süreleri daha uzun olduğu için etkilerin yine Avrupa gibi yaklaşık nisan ortasında görülmesi bekleniyor.

Yüksek yerli üretim sayesinde ABD’nin kısa vadede fiziksel arz sıkıntısı yaşaması beklenmiyor. Ancak etkiler daha çok fiyat artışı ve rafine ürün piyasalarındaki bozulmalar üzerinden hissedilecek.

ABD ham petrolü, Brent’e göre yaklaşık 10 dolar daha düşük işlem görse de mart ayında yüzde 41 yükseldi.

Piyasalar savaşın seyrine odaklandı
ABD borsaları perşembe günü gerilerken, Başkan Donald Trump İran’ın enerji altyapısına yönelik saldırıları 6 Nisan’a kadar erteledi.

Macquarie stratejistlerine göre piyasa hâlâ Trump’ın yakında “zafer ilan etmesini” bekliyor. Brent fiyatlarının önümüzdeki aylarda 110 dolardan 80 dolar seviyesine gerilemesi bu beklentiyi yansıtıyor.

Banka, yıl sonu petrol fiyatı tahminini 89 dolar olarak güncellerken, çatışmanın hazirana kadar uzaması halinde petrolün 200 dolara çıkma ve ABD’de benzin fiyatlarının galon başına 7 dolara yükselme ihtimalini yüzde 40 olarak değerlendiriyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Çok Tüketene Devlet Desteği Artık Yok!

Motorinde İndirim Kısa Sürdü

Çiftçiye Planlı Üretim Desteği
»  Merkez Bankası 60 Ton Altın Sattı
»  Rusya Benzin İhracatını Yasakladı
»  Petrol Fiyatları Sert Yükseldi
»  Altın Birikimi Konut Fiyatlarını Artırdı
»  Motorinde Yine Dev Zam Beklentisi
»  Doğalgaz Faturalarında Yeni Dönem!
»  Motorinde 5,44 TL İndirim
»  BDDK'dan Milyonları Etkileyecek Karar
»  Gübre ve Mazot Zamları Üretimi Vurdu
»  CHP'den Ekonomi İçin 18 Maddelik Öneri
»  Motorine Büyük İndirim Geliyor
»  Doğalgaz ve Elektriğe Zam Sinyali!
»  Kredi Faizlerine ‘Savaş’ Ayarı
»  Merkez Bankalarından Altın Hamlesi
»  Akaryakıta Bu Kez Çifte İndirim Geliyor
»  Petrol Fiyatları Yeniden Yükseldi
»  Suudilerden Alternatif Petrol Rotası!
»  Petrol Düştü, Altın Çıkt
»  Trump Konuştu,Petrol Fiyatları Düştü
»  Altında Düşüş Sürüyor
»  Motorine 6 TL Zam Geliyor!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETECI ACI SOYLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.