Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2857
EURO
34,9536
IMKB
10.173,000
ALTIN
2.440,610
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 14 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Referandumun Ardından ilk Değişiklik
Referandumun Ardından ilk Değişiklik
 
16 Nisan referandumunun ardından HSYK’nın adı HSK olarak değişecek. Yeni HSK’nın üye sayısı 22’den 13’e düşecek. Yeni HSK’nın 4 üyesi Cumhurbaşkanı, 7 üyesi TBMM tarafından seçim sonuçları kesinleştikten sonra 30 gün içinde seçilecek.
 
18.4.2017 - 09:49


Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında 'Evet' kararının çıkmasının ardından 18 maddelik teklifteki düzenlemeler, yürürlük tarihlerine göre hayata geçirilecek. Halk oyuna sunularak kabul edilen 6771 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'unun yürürlüğe girmesiyle en önemli düzenlemeler, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) yaşanacak.

KURUL BAŞKANI ADALET BAKANI

12 Eylül 2010'da yapılan anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasıyla yapısı, üye sayısı ve seçim sisteminde köklü değişiklikler olan HSYK'da yine değişiklikler yapılacak. 2010'daki anayasa değişikliğiyle HSYK'nın üye sayısı 7'den 22'ye çıkarılmış, Genel Kurul ve üç daire şeklinde çalışması benimsenmişti. Yeni düzenlemeyle şu anda 22 üyeden oluşan ve üç daire halinde çalışan HSYK'nın adı 'Hâkimler ve Savcılar Kurulu' (HSK) olacak, 13 üyeden oluşacak ve iki daire halinde çalışacak. Kurulun başkanı yine Adalet Bakanı olacak, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, kurulun doğal üyesi sayılacak.

ÜYELER 4 YIL İÇİN SEÇİLECEK

Milliyet'in haberine göre, kurul için 2010'daki anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasıyla getirilen seçim sistemi de kaldırılacak. Kurulun üç üyesi, birinci sınıf olup birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hâkim ve savcıları arasından, bir üyesi, birinci sınıf olup birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idari yargı hâkim ve savcıları arasından cumhurbaşkanınca, üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir üyesi Danıştay üyeleri, üç üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından TBMM tarafından seçilecek. Öğretim üyeleri ile avukatlar arasından seçilen üyelerden en az birinin öğretim üyesi ve en az birinin de avukat olması zorunlu olacak. Üyeler 4 yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler bir kez daha seçilebilecek. Kurul üyeliği seçimi, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki 30 günde yapılacak. Mevcut HSYK üyeleri, yeni üyelerin göreve başlayacağı tarihe kadar görevlerine devam edecek ve yürürlükteki kanun hükümlerine göre çalışacak. Anayasa'nın 159. maddesinde yapılan düzenlemeye göre HSYK üyeleri, en geç 30 gün içinde seçilecek ve bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 40. günü takip eden iş günü görevlerine başlayacak.

7 KANUNDAKİ 144 MADDE

Adalet Bakanlığı, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında 'Evet' oyunun çıkmasının ardından çalışmalara başladı. Bu kapsamda öncelikli olarak 7 kanundaki 144 maddede düzenlemeye gidilecek. Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı'nın partili olabilmesinin önü açıldığı için Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'ndaki, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer" hükmünün de kanundan çıkartılması gerekiyor.

ASKERİ MAHKEMELER KALKACAK

Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kaldırılacak. Yürürlük tarihinden itibaren 4 ay içinde, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin askeri hâkim sınıfından başkan, başsavcı, ikinci başkan ve üyeleriyle diğer askeri hakimler (yedek subaylar hariç) tercihleri ve kazanılmış hakları dikkate alınarak, HSK'ca adli veya idari yargıda hâkim veya savcı olarak atanabilecek.SABAH



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MHP'den Yüzde Kaç 'Evet' Geldi?

'Hayırcılar' demokrasi zaferi yazdı

Adil Gür, “İtibar Kaybettik Ama...'
»  Trump'tan, Erdoğan'a tebrik telefonu
»  Flaş.. OHAL 3 Ay Daha Uzatılıyor!
»  Erdoğan'dan AGİT'e Rapor Uyarısı
»  Erdoğan'dan 2019 Mesajı!
»  Tuğrul Türkeş Ülkü Ocaklarını Topa Tuttu
»  Demirtaş’a Memleketinde 'Evet' Şoku!
»  Gökçek: Oylarda Gram Gerilme Yok
»  Flaş.. CHP, Seçimlerin İptalini İstiyor
»  AK Parti'den Erdoğan'a Flaş Teklif
»  Erdoğan'ın Yeni Dönem Şifreleri!
»  Yeni Dönemde Neler Olacak?
»  Erdoğan'dan Özal'ın Mezarına Ziyaret
»  YSK Başkanı'ndan Flaş Açıklama
»  "Vurur Yüze İfadesi..."
»  "Atı Alan Üsküdar'ı Geçti"
»  Seçim Bitti,Mühür Polemiği Sürüyor!
»  "YSK Milletin Kararına Gölge Düşürdü"
»  Erdoğan: Tarihi Bir Karar
»  Liderlerin sandığından ne çıktı?
»  Başbakan Yıldırım'dan Balkon Konuşması
»  9 Milyon Kişi Sandığa Gitmedi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.