Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3462
EURO
35,1024
IMKB
9,080
ALTIN
2.309,340
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Sınırda Seferberli,k Kaosu!
Sınırda Seferberli,k Kaosu!
 
Rusya'nın kısmi seferberlik ilanı sonrası ülkelerinden çıkış yapmak isteyen Rus vatandaşlarının sınırda oluşturduğu yoğunluk, Türk TIR'larının bekleme sürelerini artırdı. Küçük araç yoğunluğundan dolayı 1500 TIR'ın 7 gündür beklediği belirtildi.
 
28.9.2022 - 12:03

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilanı, Türkiye’de konut sektöründen sonra taşımacılık sektörü de vurdu.

Savaşın başlamasıyla Türkiye’de konut piyasasının önde gelen yabancı müşterileri olan Ruslar, Putin’in kısmi seferberlik ilanının ardından Türkiye’de konut taleplerini daha da artırdı.

Seferberlik ilan edilmesi sonrası Rus vatandaşlarının özel araçları ile ülkeyi terk etmeye başlaması, sınır kapılarında ihracat ve ithalat mallarının yüklü olduğu TIR’ların giriş çıkışlarını da olumsuz etkilemeye başladı.

Sozcu.com.tr’ye konuşan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanvekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Özellikle Gürcistan’a açılan Vladikavkaz’daki Kazbegi-Verhni-Lars kapısında ve yol güzergahında yaşanan büyük yoğunluk, çıkış yapmak isteyen Rus vatandaşlarının kilometrelerce kuyruk oluşturmaları kapıyı tıkanma noktasına getirdi” dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer’in sozcu.com.tr’ye verdiği bilgiye göre ise, “Küçük araç yoğunluğundan büyük araçlar da etkileniyor. Seferberliğe tabi olanları, evrakları olanları olmayanları inceliyorlar, yoğunluk arttı” dedi.

Özer, seferberlik başladığından bu yana geçen bir hafta içinde 1000-1500 civarında TIR’ın bu durumdan etkilendiğini aktardı.

GIDA ÜRÜNLERİNDE BOZULMA TEHLİKESİ

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanvekili Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın verdiği bilgiye göre, bekleyen TIR’lar içinde inşaat malzemesi ile ahşap ürünleri taşıyan da var, yaş meyve, kuru gıda ve balık taşıyan da… Gıda ürünlerinin bir kısmında ise beklemeden kaynaklı bozulma tehlikesi olabilir.

Bu ürünlerin sadece Rusya’ya değil, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Moğolistan ve Kırgızistan’a da gittiğini aktaran Gürdoğan, “Beklemeden dolayı bozulan mallar da olacaktır. Orada çok büyük bir kaos var şu an. Müdahale edilmesi lazım. Onlar çıkıyor, biz girmeye çalışıyoruz. Mallar giremiyor. Alternatif geçiş güzergahlarını devreye sokmamız lazım” diye konuştu.

SADECE BİR TIR’IN 7 GÜNLÜK KAYBI 1000 DOLAR
UND Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer ise, özellikle balık taşıyan araçların, ürünler bozulmasın diye Azerbaycan üzerinden gitmeye başladığını anlattı. Ancak Azerbaycan, Türk plakalı araçlardan 700-800 dolar aralığında geçiş ücreti aldığı için, bu güzergâh taşımacı için daha maliyetli bir hale geliyor.

Seferberlikten sonra sınırdan geçiş süresinin 2-3 günden 15 güne çıktığını, bunun da maliyeti katladığını anlatan Özer, şu bilgileri verdi:

“Bir TIR’ın fazladan bir gün beklemesinin maliyeti en az 150-200 dolar. Yani sadece bir aracın bir haftadır beklemesi en az 1000 dolarlık kayba yol açıyor. Toplamda ise bekleyen 1500 civarı TIR var.”

Bu zararın sadece TIR’ın zararı olduğunun altını çizen Özer, ürünleri bekleyen fabrikanın da ayrıca zararı olduğunu ifade etti.

‘SORUNLAR SÜRÜYOR, SEFERBERLİK TUZU BİBERİ OLDU’
Öte yandan Özer, sınır kapılarında yaşanan sorunların savaş başladığından bu yana devam ettiğini söyleyerek, “Seferberlik kararı yaşadığımız sorunların tuzu biberi oldu” dedi.

Vladikavkaz’daki Kazbegi-Verhni-Lars kapısında aylardır hiçbir düzen olmadığını, oradaki polis idaresinin suni gündem yaratıp, ekstra ücret aldıklarını belirten Özer, “Şimdi seferberlikten dolayı yoğunluk var, gümrükte çalışmamazlık var. İnsanlar gitmeye çalıştıkları için kontroller yapılıyor ama normalde de orada bir sistemsizlik söz konusu ve hiç düzelmedi” diye konuştu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AKP'den İki Yeni Seçim Hamlesi:

"Kılıçdaroğlu da Bizim Gibi Düşünüyor"

Tapuda Yeni Dönem
»  Polisevi Saldırısıyla İlgili 22 Gözaltı
»  Prens Selman'a Yeni Görev
»  'O Masada Bir Tek 'Ben Aday Değilim'
»  Ak Partililere 'Havaya Girmeyin' Uyarısı
»  Teröristin Kimliği Tesbit Edildi
»  "Beni Altılı Masaya Erdoğan İtti"
»  Rusya'dan 'Seferberlik' Kaçışı!
»  Mersin Mezitl'de Polisevine Hain Saldırı
»  Kabine Sonrası Önemli Açıklamalar
»  CHP'den Tanju Özcan Kararı
»  Rusya’da Okula Silahlı Saldırı
»  Meclis Cumartesi Günü Açılıyor
»  Akşener'den İran Mesajı
»  Zafer Partisinde Olaylı GİK Toplantısı
»  "Muhatabımız KuklalarDeğil"
»  Kıulıçdaroğlu'nsan Romantik Paylaşım
»  Kulisler 6'lı Masanın Adayına Kilitlendi
»  "Hani Ekonomi Batmıştı,Çököüştü
»  Cem Uzan'ı Çıldırtan Soru
»  İbrahim Kalın'dan Önemli Açıklamalar
»  İşte En Başarılı CHP'li Belediye Başkanı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.