Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,6395
EURO
43,6459
IMKB
9.391,000
ALTIN
4.131,650
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SERVİS ARAÇLARINA ABS FREN ŞARTI!
SERVİS ARAÇLARINA ABS FREN ŞARTI!
 
Trafikte can güvenliğini artırmak amacıyla yolcu ve yük taşımacılığı yapan çeşitli sınıflardaki araçlar için ABS fren sistemi şartı getirildi.
 
3.1.2011 - 06:30

Gerekli fren donanımına sahip olmayan araçlar artık araç muayene istasyonlarında ağır kusurlu kabul ediliyor ve trafiğe çıkmak için onay alamıyor. Avrupa Birliği'ne uyum kapsamındaki düzenlemeden en çok öğrenci ve personel taşımacılığı yapan minibüsler etkilendi. Türkiye genelinde trafikte bulunan 2005 ve daha yüksek modeldeki yaklaşık 5 bin servis aracı, böylece yolcu taşımacılığı yapma hakkını da kaybetmiş oldu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik kapsamında başlatılan uygulamaya 22 Kasım 2010 tarihi itibarıyla TÜVTURK araç muayene istasyonlarında geçildi. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, yönetmeliğe aykırı fren sistemine sahip araçların piyasaya sürülmesine tepki gösteriyor ve bakanlığın buna önlem almasını istiyor.

Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında trafikteki güvenlik kalitesini artırmak için 6 farklı sınıftaki araçlara ABS fren sistemi bulunma zorunluluğu getirildi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik kapsamında, 22 Kasım 2010 tarihi itibarıyla TÜVTURK Araç Muayene İstasyonları'nda uygulamaya geçildi. ABS fren sistemi şartı 2005 ve daha üzeri model araçları kapsıyor. Yönetmelik, daha önce kanuna rağmen uygulanmayan bazı sorunları da beraberinde getirdi. Kanuna göre 2004'ten sonra üretilecek tüm araçlarda ABS fren sistemi bulunması gerekiyor. Ancak, piyasada ABS fren donanımıolmayan 2005 ve üzeri model binlerce araç bulunuyor. Muayene istasyonunda ABS fren sistemi bulunmadığı için ağır kusurlu kabul edilen araç sahipleri, "Madem 2004 sonrası tüm araçların ABS freninin bulunması gerekiyordu, bakanlık bu araçların satışına, neden izin verdi?" diyerek tepki gösteriyor.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, yönetmeliğe aykırı olmasına karşın ABS'si olmayan araçların piyasaya sürülmesine tepki gösterdi. Pek çok taşımacının kendi kusurundan kaynaklanmayan sebeplerden dolayı mağdur edildiğinin altını çizen Aydın, araçların muayenesi yapılamadığı için çalışamadığını ve araç satışlarının gerçekleştirilemediğini dile getirdi.

Türkiye'de yaklaşık 5 bin aracın yönetmelikten etkilendiğini söyleyen İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, araç sahiplerinin mağduriyetinin giderilmemesi halinde mahkemeye başvuracaklarını kaydetti. İstanbul'da öğrenci servisçiliği yapan ve 2005 model araç sahibi olan Ahmet Demir, aracında ABS olmadığı için muayeneden geçemediğini söyledi. ABS taktırmak istese bile bunun mümkün olmadığını belirten Demir, yetkililerin mağduriyetini gidermesini istedi.2 OCAK 2011 ZAMAN



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DOĞALGAZ FATURASINDA PAZARLIK DEVRİ!

'TÜRKİYE'DE SON SENEMİZ'

MECLİS , KALDIĞI YERDEN DEVAM
»  ÖRTÜLÜ AF GİBİ TAHLİYELER!
»  ''HAKİM VE SAVCI ADAYLARINI FİŞİLİYORUZ''!
»  KARAYILAN'DAN ÖCALAN'A ŞOK SÖZLER!
»  2011'DE KİM, KAÇ KİŞİ ELEMAN ALACAK?
»  FENER SAVCISI BUNLARI SORACAK!
»  PKK KAMPLARINDA ALMAN DOKTORLAR VAR!
»  İZDİVAÇ'A RTÜK BALANSI!
»  İSRAİL TRT KAMERALARINA EL KOYDU!
»  "SON DERECE KAYGILIYIM!"
»  AKARYAKIT'TA PROMOSYONLARA YASAK GELİYOR!
»  ALTERNATİF YILBAŞI!
»  "TÜRKİYE'Yİ SADECE DARBE KURTARIR"
»  TEK TİP YENİ ORDU!
»  AKLINIZA GELEN HER ŞEYE ZAM!
»  CNN ARABİC, ERDOĞAN'I YILIN ADAMI SEÇTİ!
»  İSTANBUL'UN BELLİ OLDU ENFLASYONU BELLİ OLDU
»  TEK TİP YENİ ORDU !
»  ÖZEL HASTANELERİN FARK ÜCRETİ BELLİ OLDU!
»  'ÜLKEDE EN DİNAMİK KESİM, KÜRTLER VE CEMAATLER'
»  KILIÇDAROĞLU, YENİ YIL'A MADENCİLERLE GİRDİ!
»  EUROVİSİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.