Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,9344
EURO
44,2717
IMKB
9.356,000
ALTIN
4.203,630
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SEZER'DEN PRİM AFFINA ONAY
SEZER DEN PRİM AFFINA ONAY
 
Cumhurbaşkanı Sezer, 5458 sayılı “Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılması Hakkında Kanun”u onayladı.
 
3.3.2006 - 20:10
 Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5458 sayılı 'Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılması Hakkında Kanun'u onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, kanun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Kanunla, 31 Mart 2005 tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan özel sektör işverenlerinin sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı borçları yeniden yapılandırılıyor.

Ayrıca 31 Mart 2005 tarihinde ve daha önce biten özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerden dolayı yeterli işçilik bildiriminde bulunmayanların borçları, işçilik tutarı üzerinden hesaplanan borçlar kapsamına alınıyor. Bu borçlar da kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren 2 ay içinde başvurulması halinde yeniden yapılandırılacak.

Bağ-Kur kapsamında olan sigortalılar ile borç aslı 100 bin YTL'nin altında olan SSK kapsamındaki özel sektör borçlarında, 31 Aralık 1998 öncesi dönemler için yürürlükteki oranlar esas alınarak gecikme zammı hesaplanacak. 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren ise yeniden yapılandırılma başvurusunun yapıldığı tarihten önceki ayın sonuna kadar olan TEFE ve ÜFE oranları uygulanarak, yapılandırmaya esas olacak borçlar hesaplanacak.

Borçlardan asıl tutarı 100 bin YTL'nin üstünde olanlar için yeniden yapılandırma başvurusunun yapıldığı ayın sonuna kadar, yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre gecikme zammı hesaplanarak borç tutarı tespit edilecek. SSK'ya olan borçları için Hazine Müsteşarlığı'nda oluşturulan uzlaşma komisyonuna başvurmayan büyükşehir belediyeleri, prim borçlarını yeniden yapılandırabilecek.

-TAKSİTLENDİRME FARKLARI-

Yeniden yapılandırılan borçların, başvuru tarihine göre aylık bazda hesaplanacak borcun ağırlıklı yaşı ve borcun miktarı dikkate alınarak, peşin veya 60 ayı geçmemek üzere eşit taksitle ödenmesine, ilk taksit ödeme süresini belirlemeye, başvuru süresinin bir aya kadar uzatılmasına, 'çok zor durum' halinin uygulanmasına ilişkin hususlar ile diğer usul ve esasları belirlemeye, SSK ve BAĞ-KUR'un yönetim kurulları yetkili olacak.

Yeniden yapılandırılan borcun tamamının veya bir kısmının taksitle ödenmek istenilmesi halinde, taksitlendirilen toplam borca, 12 ayda ödenirse yıllık yüzde 4, 12 ayı aşan ancak 24 ayı aşmayan sürede ödenirse yıllık yüzde 5, 24 ayı aşan sürede ödenirse de yıllık yüzde 6 oranında taksitlendirme farkı ilave edilecek. Taksitlerini bir takvim yılında 3 defadan fazla ödemeyenler, yeniden yapılandırma hakkını kaybedecek.

-SAĞLIK SİGORTASINDAN YARARLANACAKLAR-

Taksitlendirilen toplam borçlarının yüzde 25'ini peşin veya 4 taksitini cari ay primleriyle ödeyen BAĞ-KUR'lular, sağlık sigortasından yararlandırılacak. Kanun yürürlüğe girmesiyle, sosyal güvenlik kurumlarına olan borçlarını yeniden yapılandırmayan işverenler, devletten aldıkları teşviklerden yararlanamayacak. Haksız olarak yararlananlardan ise bu teşvikler geri alınacak.

-YÜZDE 3 ORANINDA GECİKME CEZASI-

Yapılandırmadan sonra SSK prim ve diğer alacaklarının süresi içinde ve tam olarak ödenmemesi halinde; ödenmeyen kısmına, sürenin bittiği tarihten itibaren ilk 3 aylık sürede, her ay için yüzde 3 oranında gecikme cezası uygulanacak.

-İŞ KAZALARI-

İşverenler ve üçüncü şahısların, iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçları, 36 aya kadar eşit taksitler halinde tahsil edilebilecek. Ayrıca prim borcu olanlar, borçlarının yarısına kadar teminat gösterecek. Bu konuda ilgili kurumun yöneticileri, yapacakları araştırmaya göre karar verecek. Bağ-Kur'lular tarafından ödenmesi gereken primlerin süresi içinde ve tam olarak ödenmemesi halinde, primlerin ödenmeyen kısmına, sürenin bittiği tarihten itibaren ilk 3 aylık sürede her ay için yüzde 3 gecikme cezası uygulanacak. Yapılan prim ödemeleri, öncelikle ödemenin yapıldığı aya ait prim borcuna, fazlası ise en eski dönem prim ve prime ilişkin gecikme zammı ve faiz borcuna mahsup edilecek.

-SİGORTALILIĞIN DURDURULMASI-

Kurumuna 5 yıl ve daha uzun süreye ilişkin prim borcu bulunanlara, yapılandırmadan faydalanabilmeleri için önce bildirim yapılacak; bu borçların ödenmemesi halinde sigortalılık durdurulacak. Prim borcu süreleri de sigortalılık süresi olarak değerlendirilemeyecek ve bu sürelere ilişkin kurum alacakları takip edilmeyecek.

Borçlarını ödemek isteyenler, en son bulundukları basamağın ödeme tarihindeki tutarı üzerinden ödeme yapmaları halinde, bu süreler, yeniden sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Sigortalılar, 31 Aralık 2006 tarihine kadar, basamak ve prim borçlarını etkileyecek her türlü bilgi ve belgeyi kuruma ibraz edecek. Bu tarihten sonra getirilecek bilgi ve belgeler, basamak seyirlerini ve prim borçlarını etkilemeyecek; sadece sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek.

-BAŞKA SİGORTA KURUMUNA PRİM ÖDEYENLER-

Yıllık tarımsal faaliyet gelirlerinden masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın aylık ortalamasının, 16 yaşından büyükler için tespit edilen asgari ücret tutarından az olduğunu beyan eden veya belgeleyenler, Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre sigortalı sayılmayacak. Prim ödeme gücü olmayanların talep etmeleri halinde, kapsam dışında kalmalarına imkan tanınacak. Böylece prim ödeme gücü olmayanlar ile miras yoluyla mal edinen aile üyeleri, diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre hak sahibi niteliklerini kaybetmeyecek.

Sigortalıyken, aynı sürede başka bir sosyal sigorta kurumuna prim ödendiği anlaşılan sigortalılardan yersiz tahsil edilen prim asılları; talep edilmesi halinde işsizlik sigortası primi hariç olmak üzere, hizmetlerin çakıştığı sürede prim borcu affına mahsup edilmek üzere, en geç 6 ay içinde sosyal güvenlik kurumuna devredilecek. Çakışan hizmet süresine ilişkin devredilen miktarın, prim borcu aslını karşılamaması halinde, kalan prim borcu, sigortalıdan veya ilgili kurumdan tahsil edilecek.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ALMAN GAZETESİ YORUMU:"ERDOĞAN ZOR VİRAJDA"

ŞEMDİNLİ İÇİN MÜEBBET HAPİS İSTEMİYLE DAVA AÇILDI

"GÜLEN'İN KAZANCI DİNCİ ÖRGÜTLERDEN"
»  78'LİLER VAKFINDAN KENAN EVREN'E PROTESTO
»  AĞAR:" MUHALEFETE MUHALEFET EDEN BASIN DÖNEM!"!!!
»  CHP'DEN UNAKITAN HAKKINDA 3. GENSORU
»  OK: "YILMAZ VE TANER'İN DAVASI DA DÜŞMELİ"
»  TBMM TSM KOROSU OLUŞTURULDU
»  RUMSFELD:"TÜRKİYE'Yİ KOMİNİZMİN ELİNDEN ABD KURTARDI"
»  CIA'YE İKİNCİ PAKET RİCASI
»  "İDAMLARI İMZALARKEN ELLERİM TİTREMEDİ"
»  "HEPİMİZ LİNÇ EDİLECEKTİK"
»  ÇUVAL PLANI WOLFOVİTZ'DEN
»  MECLİSTE SEVİYE YİNE SIFIRA DÜŞTÜ
»  TÜBİTAK'DA GİZLİ SORUŞTURMA
»  BELÇİKA: ''TERÖRİST ERDAL TÜRKİYE'YE İADE EDİLEBİLİR''
»  CİZREDE PATLAMA, 1 ER ŞEHİT
»   'ERDOĞAN'IN GÜCÜ UNAKITAN'I TUTMAYA YETMEYECEK'
»  MEMUR SİCİL AFFI RAFA KALKTI!
»  ÇALIŞTIĞI BANKAYI 700 BİN YTL DOLANDIRDI!
»  TÜRKİYE, YALÇIN KÜÇÜK'E 6 BİN 450 EURO ÖDEYECEK!
»  BÜYÜKANIT'IN İSMİ ŞEMDİNLİ RAPORU'NDAN ÇIKARILDI
»  KENAN EVREN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
»  KÜRE OPERASYONUNA ASKERİ SAVCI EL KOYDU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.