Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3196
EURO
35,0662
IMKB
9,021
ALTIN
2.279,620
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Sarımsak Kokusu Nasıl Giderilir?
Sarımsak Kokusu Nasıl Giderilir?
 
Koku gidermenin yolu vücuttaki kimyasal tepkimeleri yönlendirmekten geçiyor. .
 
14.1.2017 - 00:52

Sarımsak sevenler bilir, kokusu uzun süre vücutta kalır. Yediğiniz sarımsaklı yemeğin üzerinden 24 saat geçse bile kokusu hala nefesinizde ve terinizde hissedilir. Hatta sarımsak kokmak için ağzınıza sarımsak sürmüş olmanız bile gerekmez.
1936 tarihli Journal of the American Medical Association dergisinde yayımlanan bir makalede doktorlar, hortumla midesine sarımsaklı çorba verilen bir hastanın nefesinde birkaç saat sonra sarımsak kokusu geldiğini yazıyordu.
Başka bir doktor ise sarımsak kokan hamile bir kadına doğum yaptırdıktan sonra bebeğin de aynı şekilde koktuğunu yazmıştı.Sülfür bileşikleri
Sarımsak çok miktarda sülfür bileşikleri içerir. Bu madde sindirildiğinde kana karışır. Kandan akciğerlere geçer ve nefes verirken ağızdan dışarı çıkar. Dişlerinizi istediğiniz kadar fırçalayın gitmez kokusu; çünkü kokunun kaynağı ağızdaki sarımsak kalıntısı değil, vücudun içerisinde gerçekleşen kimyasal işlemlerdir.
Birkaç yıl önce Ohio Devlet Üniversitesi'nden Sheryl Barringer sarımsakla yenen bazı yiyeceklerin kokuyu ortadan kaldırması konusunu araştırdı. Marul, hindiba, kereviz, patates, maydanoz, nane, reyhan, fesleğen, mantar gibi bazı yiyeceklerin sarımsak kokusunu giderdiği biliniyordu. Barringer öğrencileriyle bunun neden ve nasıl olduğunu inceledi.

En çok işe yarayan yiyeceklerin marul, nane ve elma olduğu görüldü. Bunlar piştiğinde aynı etkiyi göstermiyordu. Demek ki bu yiyeceklerdeki bazı enzimler pişme esnasında parçalanıyor ve işe yaramıyordu.
Barringer'e göre özellikle nane fenolik bileşikler bakımından zengin. Nanenin içerdiği rosmarinik asit sarımsaktaki sülfür bileşiklerine tutunarak kokusuz bir molekül oluşturuyor. Elmada da benzer maddeler olsa da daha düşük seviyede. Fakat maruldaki fenolik bileşikler yeşil çaydakinden de az çıkmıştı.

Elmanın sarımsak kokusunu nötralize ettiği biliniyor.
"İşte burada ne olup bittiğini tam anlamıyoruz" diyor Barringer. Tek başına saf enzimler sülfür bileşiklerini etkisiz kılmada pek işe yaramamıştı. Ama marulun koku giderme etkisini yaratan, fenoliklerle birlikte enzimlerdi muhtemelen.
Kokuyla hastalık teşhisi
Henüz tümüyle anlaşılamayan bu kimyasal dansla sarımsak kokusu asgariye indirilebilir. Ama unutmayalım ki, istediğiniz kadar koku giderici işlemlere tabi tutun insan yaşayan, nefes alıp veren bir kimya fabrikasıdır.
Yediklerimizin yanı sıra, ağzımızda kamp kurmuş belli bakteriler, hatta belli hastalıkları taşıyıp taşımadığımız bile soluğumuz ve terimizdeki kokuyu belirler.

Marulun koku giderme etkisi içerdiği fenoliklere ve enzimlere bağlanıyor.
Bilim insanları, soluk verirken çıkan molekülleri inceleyerek akciğer kanserini teşhis etmenin ne kadar mümkün olduğunu anlamaya çalışıyor. Kan, idrar ya da doku örneklerindeki kokuları inceleyen elektronik koku alma cihazlarıyla yumurtalık kanseri ya da beyin zedelenmesi gibi hastalıklara özgü uçucu moleküllerin tespit edilip edilemeyeceği araştırılıyor.
İnsanın kendisinden çıkan kötü kokuları asgariye indirme çabası genel bir görgü kuralıdır; ancak bu kokuların değerli bilgiler içerdiği düşüncesi de az heyecan vermiyor



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Kışın Zayıflamak Daha Kolay

Whatsapp kullananlara çok kötü haber

Makarna Kilo Yapar mı?
»  Super Mario Efsanesi Geri Döndü
»  Türkiye’de 6 Milyon Astım Hastası Var
»  Çalışanlar 2017'de Kaç Gün Tatil Yapacak
»  Eski telefonlarda WhastApp DönemiBitiyor
»  Kalp Hastalarına Soğuk Hava Uyarısı
»  Kolay Doğumun Püf Noktaları!
»  Erkeklik Hastalık mı?
»   Facebook'ta Yeni Virüse Dikkat!
»  Telefon Şarjını en Çok Yiyen Uygulamala
»  Zeytinyağı Kalitesi Neden Bozuldu?
»  Diyabet kanser riskini arttırıyor!
»  Sakinleştiren ve Mutluluk Veren 5 Koku!
»  Ehliyet Yenilemede Son Gün Ne Zaman?
»  Gökyüzünde Süper Ay Heyecanı
»  İnternette Şantaja Direnen Kadınlar!
»  Acı Biber Zararlı mı?
»  Aldatılmak İstemeyenler Dikkat!
»  Çocuk Gelin Doğurdu, Öldü
»  "Simit Sigaradan Daha Tehlikeli"!
»  "En İyi Aşı Ev Yoğurdu"
»  Hayvanlar İntihar Eder mi?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.