Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3462
EURO
35,1024
IMKB
9,080
ALTIN
2.309,340
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Savaş, sınıra dayandı!
Savaş, sınıra dayandı!
 
IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırıları sürerken, dün Suruç’un Dikmektaş köyünün karşısındaki Rojava’nın Karamuk köyüne IŞİD bayrakları dikildi.
 
23.9.2014 - 09:25

 MAMHUT ORAL/CUMHURİYET

Yaralı bir IŞİD militanı kapalı olan Akçakale Sınır Kapısı’ndan geçirilerek Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Basının durumu öğrenmesinin ardından IŞİD militanı başka bir hastaneye gönderildi. Suruç’un Karaca köyünün 1 kilometre ilerisinde IŞİD ve YGP arasındaki çatışmalar sınırdan çıplak gözle izlenirken burada 5 gündür bekletilen Kobanililer son anda içeri alındı. Bekleyiş sırasında bir bebeğin açlık ve susuzluktan öldüğü iddia edildi. IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin kontrolündeki Rojava bölgesinin Kobani kantonuna yönelik ağır silahlarla saldırıları geçen haftadan beri sürüyor. Kürt güçlerinin sözcüsünden yapılan açıklamaya göre, Kobani’nin doğusunda IŞİD’in ilerleyişi durduruldu, çatışmalarsa devam ediyor. 600-700 bin kişinin bölgeden kaçtığı belirtilirken AFAD, 4 günde Türkiye’ye geçenlerin sayısının 130 bine ulaştığını açıkladı. Sınırdan geçişler ise Suruç’un doğusundaki Küçük Kendirci (Admenek) ile batısındaki Yumurtalık (Boydi) köylerinde oluşturulan koridorlardan yapılıyor. Giriş noktasına gelen Rojavalı Kürtler, önce silahtan arındırılma konusunda güvenlik aramasından geçiriliyor, izin verilenler kaba bir aramadan daha geçiriliyor. Bunun akabinde Kızılay yetkilileri, genel bir sağlık kontrolü yaptıktan sonra, kendilerine su, yüksek kalorili bisküvi ve hijyenik malzeme verililiyor. Daha sonra kimlikleri kayıt altına alınıyor. Tüm bu işlemler bittikten sonra bu kişiler, AFAD’ın Mürşitpınar Kapısı yakınlarında oluşturduğu geçici barınma kampına, YİBO ve benzeri binalara sevk ediliyor. Kampta yabancı basın mensuplarının çalışmasına izin verilmesine karşın, Türkiye’deki basın kuruluşu mensuplarından valilikten yazılı emir getirilmesi isteniyor. Basın mensupları da bu çifte standart karşısında tepki göstererek görüntü almaksızın, kamp alanından uzaklaştı.

Bebek açlıktan öldü iddiası

Suruç’un 10 kilometre kadar batısında kalan Karaca köyünde IŞİD’in bir kişinin kafasını kestiği bunun üzerine yöre köylerle birlikte yaklaşık bin kişinin, 5 günden bu yana Karaca’nın hemen karşısından Türkiye’ye girmek için beklediği belirtildi. Tanıklar, bu süre zarfında bir bebeğin açlıktan yaşamını yitirdiğini öne sürdü.

Mayına basan çocuk yaralandı

 Suruç ilçesi Yumurtalık Mahallesi sınır hattındaki bekleyiş sırasında bir hayvanın mayına basması sonucu gerçekleşen patlamada hafif yaralanan bir çocuk ve rahatsızlanan bir kişi tedavi edilmek üzere Türkiye’ye getirildi.

IŞİD, bayrağını astı

YPG güçleri ile sınırın 1 kilometre ilerisindeki Siftek köyünü ele geçiren IŞİD’liler arasında çatışma çıplak gözle izlenebildi. Pek çok top, havan ve ağır makineli patlamasının duyulduğu çatışmanın bu kadar yakında yaşanması, sınırın diğer hattında bekleyenler arasında korku yarattı.

Türkiye tarafında yakınlarını bekleyenler ise sinir krizleri geçirerek, gözyaşlarıyla kendilerini yere attı. Çatışmanın bu kadar yakında olması büyük
risk yaratınca, yetkililerden gelen emirle, 5 gündür bekleyen Rojavalı Kürtler, Türkiye’ye doğru koşarak kaçmaya başladı. Suruç’un doğusunda kalan Dikmetaş (Oğan) köyünün hemen karşısında, Suriye topraklarında kalan Karamuk köyündeki tepeye IŞİD bayrağı dikildi.

Gazla, suyla müdahale

Suruç’un Admenek köyünde dün yine olaylar yaşandı. Kobani’den gelenlere destek olmak için DBP’nin kurduğu çadırların söküldüğü bölgeye, bölgenin birçok kentinden yüzlerce araçla kalabalık bir partili grubu geldi. Gerginlik üzerine polis gruba gaz bombaları ve basınçlı su ile müdahale ederken, zaman zaman havaya doğru gerçek mermilerle de ateş edildi. Göstericiler ise sapan, taş, havai fişek ile karşılık verdi. Admenek köyüne giden yol, zorunlu
geçişler dışında sivillere kapatıldı.

Tuğluk da taş attı

Biber gazıyla ve tazyikli suyla müdahale edildiği sırada HDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk da taş attı. Tuğluk, “3 gündür polis ve askerin müdahalesiyle karşı karşıya kaldık. Polis toplanan gruba biber gazı, tazyikli su, hatta gerçek mermiler kullanarak müdahalede bulundu. Bu sırada benim ayaklarımın yakınından biber gazı kapsülü düştü. Ben de kendimi savunmak için o esnada yerde bulduğum taşla karşılık verdim” dedi. Akşam saatlerinde yaşanan gerginliğin ardından polis HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ı da jopladı.

Benim devletimse çıkın dışarı

Suruç’ta Kobani için çadır kurmak isteyen BDP’lilerle asker arasındaki gerilim sürüyor. Askerlerin müdahalesine tepki gösteren DBP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, “Senin devletin bana söz verdi” dedi. Asker de buna karşılık , “Burası benim devletimse, benim toprağımsa çıkın dışarı” dedi. Askerin bu sözleri karşısında sinirlenen Kışanak, “Ne toprağı? Burası senin babanın toprağı değil. Sen nasıl böyle konuşuyorsun”
karşılığını verdi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Polise Taş atan milletvekili!

Trabzon. beraberliği uzatmada kurtardı!

AKP'den Bonzai teklifi!
»  'Başı açık' artık zorunlu değil!
»  Askerden Kışanak'a şok: Çık Devletimden
»  Suriye'den kaç mülteci geldi?
»  Rehine takasında flaş ayrıntı!
»  Flaş.. Emniyette yeni operasyon!
»  'Büyük Kürdistan' uyarısı
»  Yeni Safak yazarı Selvi, Takas'ı anlattı
»  ''Velevki takas oldu''
»  Suruç'ta bakanlara şok tepki!
»  Başbuğ: Biz de darbe mağduruyuz
»  Suruç'ta taş yağmuru
»  Başkonsolos, yaşadıklarını anlattı
»  Şamil Tayyar: Bu CİA'nın bir hamlesidir!
»  Dünya basını böyle duyurdu...
»  Başkonsolos'u alnından öptü
»  Davutoğlu'na tebrik telefonu!
»  Arınç: MİT'e madalya takılması lazım
»  Erdoğan:Başarılı bir kurtarma opersyonu
»  Serbest kalan 49 Türk Urfa'da
»  Kurban derisinde flaş karar!
»  Davutoğlu'ndan 'gözün aydın'twett'i!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.