Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2002
EURO
35,1707
IMKB
10.159,000
ALTIN
2.474,990
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 19 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Schengen Vizesi Mağduriyeti Sürüyor
Schengen Vizesi Mağduriyeti Sürüyor
 
Türkiye ve AB temsilcileri arasında sorunla ilgili temaslar sürüyor ancak durum henüz Ankara'nın istediği seviyeye gelmiş değil
 
9.4.2024 - 07:42

Uzun süredir gündem olmasına rağmen Türk vatandaşlarının Schengen vizesi mağduriyeti devam ediyor. Bayram tatili için Avrupa hayali kuran Türk vatandaşlarının bir bölümü, bir kez daha Schengen vizesi kâbusunu yaşarken, Ankara’nın süreci çözüme ulaştırmak için girişimleri devam ediyor.

Avrupalı diplomatik kaynaklar, Schengen vizelerindeki aksamaların Covid-19 pandemisi sırasında işlerin durması sebebiyle oluşan yığılmadan kaynaklı olduğunu savunurken, artan retlerin arkasında siyasi bir gerekçe aranmaması gerektiğini savunuyor.

Avrupalı kaynaklar, yığılma sebebiyle Türkiye’deki AB ülkeleri misyonları çalışanlarının vize taleplerine yetişemediğini, ayrıca bazı başvurularda vizenin gerekliliği için yeterince evrak sağlanmadığını vurguluyor. Öte yandan bazı uzmanlar, Türkiye’de yıllardır devam eden bu Schengen vizesi sorununa rağmen AB ülkelerinin vize departmanı çalışanı sayısının artırmamasının da bir tepkiye işaret ediyor olabileceğini söylüyor.

Kaynaklar, krizin çözümü için kesin bir tarih sunmasa da bazı AB ülkeleri özelinde yılın sonuna doğru yığılmanın önemli oranda aşılabileceğine inanıyor. T24’ün çıkarımına göre; Türklerin yoğun vize başvurusunda bulunduğu bazı Avrupa ülkeleri, vize departmanı çalışanı sayısını artırma hazırlıkları yapıyor.

Ankara’daki anlayış ise Avrupa Birliği ülkelerinin aynı zamanda vize durumunu elinde bir “koz” olarak tutmak istediği yönünde. Kulislerde AB’nin vize kolaylığı karşısında taleplerinden birinin iltica başvurusu yapan ve mevcut olarak Avrupa’da bulunan bazı Türk vatandaşlarını Türkiye’nin geri alması olduğu konuşuluyor.

T24’e bilgi veren resmî kaynaklar, Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerinin Ankara büyükelçileriyle Schengen vizeleri konulu bir dizi toplantı gerçekleştirdiği ve bu görüşmelerde karşılıklı fikir alışverişinde bulunulduğunu bildirdi.

Verilen bilgiye göre Türkiye ilk etapta Schengen vizesi başvurularında talep edilen belgelerin niceliğinin azalması ve bazı meslek grupları, öğrenciler ve özel durumu bulunanlara öncelik tanınmasını önerdi.

Görüşmelerde Türkiye’nin AB ülkelerinden misyonlarındaki personel sayısını artırmalarını da önerdiği öğrenildi.

Öte yandan Türkiye’nin kendi vize rejiminde yaptığı değişimlerle de Batı’ya güven sağlamaya çalıştığı anlaşılıyor. Son olarak geçen hafta Türkiye, Moskova’daki tiyatro ve İstanbul’daki Santa Maria Kilisesi saldırganlarının vatandaşı olduğu Tacikistan’la serbest vize rejimini sonlandırmıştı.

Resmi kaynaklar, AB temsilcileriyle yapılan görüşmelerden sonra ellerindeki verilere göre vize verme sürecinde az da olsa bir hızlanma gözlendiğini belirtti. Ancak henüz Ankara’nın istediği seviyede bir ilerleme kaydedilmediği anlaşılıyor.

Aracının aracısı
Başkentte Schengen vizeleriyle ilgili durumu aşmak için çeşitli adımlar atılırken, vatandaş başvurularında yeni zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Türkiye’de turizm amaçlı seyahat için Schengen vizesi almak isteyenler, iData ve VFS Global gibi aracı şirketler kullanmaya mahkûm. Bu şirketler, vatandaşların zaten topladığı belgeleri konsolosluk ve büyükelçiliklere teslim ediyor. Aracı kurum bu teslimat ve belgelerin kontrolü için başvurandan ücret alıyor.

Ancak son zamanlarda vatandaşlar sıkça başka sorunlar dile getiriyor. İnsanlar vize başvurusu için randevu bulmakta zorlanıyor, bu sebeple de başvuruda bulunabilmek için başka bir aracı şirket veya “danışman”la çalışmak zorunda kalıyor; buna da ek ücret ödüyorlar.

HABERİN AYRINTILARI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Erdoğan Hatay'a Gidiyor

Akşener: Kurultayda Aday Olmayacağım

İsraillilerden Türkiye'de 18 Yeni Şirket
»  Özgür Özel Katarakt Ameliyatı Oldu
»  Çeşitli Bakanlıklara 647 Yeni Kadro
»  Yargı final yapıyor! Tarihi Netleşti
»  İmamoğlu İngiliz Medyasına Konuştu
»   Dışişleri’nde Hakan Fidan Reformu
»  Kılıçdaroğlu: Son Derece Mutluyuz
»  Özgür Özel'den Hatay Çağrısı!
»  CHP'den Beleditelere 'Atama'Talimatı
»   Sonuç Değişmedi,Kütahya CHP'de Kaldı
»  Memleket Partisi'nden Sürpriz Karar!
»  ‘Erdoğan Radikal Kararlar Alacak’İddiası
»  Ahmet Hakan'dan AK Partiye Tavsiye!
»  Özgür Özel: Şimdi İcraat Zamanı
»  Kredi Kartı Kullananlara Kötü Haber
»  Gaziosmanpaşa'da Kazanan Yine CHP oldu
»  İsmail Saymaz'dan Ak Parti İddiası
»  Ak Parti'de Abdullah Zeydan Tartışması
»  Türkiye'nin ABD Büyükelçiliğine Atama
»  Memleket Partisinde İstifa
»  İmamoğlu,Erdoığan'dan Randevu İstedi
»  Erdoğan'dan Türkeş'in Kabrine Ziyaret
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.