Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3791
EURO
35,0153
IMKB
9,097
ALTIN
2.325,780
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Seçimden Sonra 663 Üst Düzey Atama!
Seçimden Sonra 663 Üst Düzey Atama!
 
7 Haziran seçimlerinin üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesine karşın görevi fiilen sona ermiş bir kabineyle ülkeyi yöneten AKP’nin, seçimlerden bu yana 57’si üçlü kararnameyle olmak üzere tam 663 atama yaptığı öğrenildi.
 
7.7.2015 - 08:12

7 Haziran seçimlerinin üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesine karşın görevi fiilen sona ermiş bir kabineyle ülkeyi yöneten AKP’nin, seçimlerden bu yana 57’si üçlü kararnameyle olmak üzere tam 663 atama yaptığı öğrenildi. Atamalarda Danıştay’ın geçmişte verdiği kararlar da göz ardı edildi. Danıştay 5. Dairesi 2002 seçimlerinden hemen sonra yapılan atamaları “siyasi amaçla yapılan atamalar” olarak yorumlamış ve bu tür işlemlerin atanan kişiler için “kazanılmış hak” olmadığına işaret etmişti. Cumhuriyet’ten Fırat Kozok’un haberine göre, içtihat kararına işaret eden CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Bu geçici hükümetin yaptığı atamaların tümü hukuken, siyaseten teamüllere ve ahlaka aykırıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hükümeti kurma görevini ne zaman vereceği merakla beklenirken, hükümet seçim sürecinde ve hemen sonrasında tüm bakanlıklarda atamalar başlattı. Bu çerçevede yeni hükümet kurulmadan önce yapılan atama sayısı 663’e yükseldi. Bu çerçevede Dışişleri Bakanlığı’nda 2 Haziran tarihli kararnameyle 40 atama yapıldı. Bakanlık, 30 Haziran’da ise açık bulunan 11 bakanlık müşavirliğine atama gerçekleştirdi. Adalet Bakanlığı da 29 Haziran’da 8 adalet müfettişliğine atama yaptı

AKP, 7 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında da üçlü kararnameyle 57 atama gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nda üst düzey çok sayıda koltuğa atama yapıldı.

‘Nedir bu telaş’

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, 7 Haziran’ın ardından istifasını sunan ve yeni hükümet kurulana dek usulen ve şeklen çalışmakta olan AKP hükümetinin kendisinin hala “7 Haziran öncesinde sandığını” belirterek, 663 atamanın tamamının “iktidardan düşmüş bir hükümet” tarafından yapıldığını vurguladı. Gök, şöyle konuştu: “Nedir bu telaş? Yangından mal mı kaçırıyorsunuz? Bu, teamüllere uygun mudur, ahlaka uygun mudur? İktidardan düşmüş bu geçici hükümetin yaptığı atamaların tümü, hukuken, siyaseten teamüllerimize ve ahlaka aykırıdır.”

Danıştay’ın geçmişte verdiği kararın önemine işaret eden Gök, şunları kaydetti: “Danıştay, geçmişte yapılan benzer uygulama konusunda ‘böyle bir süreçte yapılan atamalar çok acil değilse, siyasi amaçlıdır, ataması yapılanlar açısından kazanılmış hak doğurmaz’ demiştir. Bu nedenle bugün yapılan atamaların kamu yararı ve hizmet gerekleriyle bağdaşır bir yanı bulunmamaktadır.”

Gök’ün işaret ettiği Danıştay kararı, 2002 seçimlerinin ardından Konya’da yapılan bir atamayla ilgili. Danıştay 5. Dairesi, geçmişte Konya’da çevre sağlığı teknisyeni olarak çalışırken Konya İl Sağlık Müdür Yardımcılığı’na atanan bir kişinin davasıyla ilgili çarpıcı bir karar vermişti. Danıştay, 3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından yapılan atamalarla ilgili kararında şöyle demişti: “11.1.2002 tarihinden 4.11.2002 tarihine kadar 11 aylık sürede İl Sağlık Müdür Yardımcılığı görevlerine 87 adet atama yapıldığı halde, 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimlerinden hemen sonra, (yeni hükümete görev teslimi yapılmadan kısa bir süre önce) 4.11.2002-19.11.2002 tarihleri arasında ve İl Sağlık Müdür Yardımcılıkları görevlerine acil atamayı gerektirecek somut bir nedenin varlığı da ortaya konulmadan, davacıyla birlikte 41 İl Sağlık Müdür Yardımclığı kadrosuna yapılan atamanın kamu yararı ve hizmet gerekleriyle bağdaşır bir yanı bulunmamaktadır.”

Listedeki dikkat çeken isimler

* Kezban Nilvan DARAMA genel müdür yardımcılığından Beyaz Rusya nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne...

* Ahmet Vakur Gökdenizler genel müdürlükten Avustralya nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne...

* Öztürk Yılmaz, (kaçırılan Musul Başkonsolosu) daire başkanlığından Tacikistan nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne...

* Serhat Galip, başmüşavirlikten Karadağ nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne...

* Dikili Cumhuriyet Savcısı Kerem Kerim Aslan, Adalet Müfettişliği’ne...

* Kumluca Cumhuriyet Savcısı Mehmet Oğraş, Adalet Müfettişliği’ne...

* Merkezde bulunan büyükelçilerden Ali Ahmet Acet, Ahmet Berki Dibek’in 1. derece kadrolu bakanlık müşavirliğine...

* Hasan Davulcu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdür Yardımcılığı’na...

* Prof. Dr Ahmet Arif Ergin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanlığı’na atandı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Polis Ekiplerine Ateş Açıldı, 1 Şehit

Baykal: Hesaplaşmak İçin Aday Oldum

TFF'den Flaş Karar!
»  Emniyette Terfi Kavgası!
»  Suriyelilere geçici plaka!
»  AKP'de Kongre Sesleri
»  Özel Güvenlik Dönemi Bitti!
»  Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nu topluyor
»  PKK, Amanoslara Geri Döndü!
»  Erdoğan'ı Korkutan Rapor!
»  Manisa'da Facia, 15 Ölü!
»  Partilerin Koalisyon Heyetinde KimlerVar
»  Bahçeli'den 2.Operasyon
»  Gülen Sahur Programına Katıldı, TT Oldu
»  HDP'den Divan Krizinde Geri Adım
»  AKP'nin 4 Maddelik Yol Haritası
»  Ak Saray Kapılarını Gazetecilere Açtı
»  Saraydaki Görüşme Sonrası İlk Açıklama!
»  Emekliye 50,Yeni Vekilime 60 Bin TL!
»  Erdoğan: Kimse Erken Seçimden Çekinmesin
»  MHP ve HDP'ye Üçer Bakanlık !
»  Baykal'dan Sonra 2. Sürpriz Görüşme
»  Büyük Suriyeli Operasyonu!
»  CHP Divan Üyelerini Belirledi!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.