Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5023
EURO
34,5755
IMKB
9.548,000
ALTIN
2.486,330
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Seçmen Anketinden Çıkan Şok
Seçmen Anketinden Çıkan Şok
 
ANDY-AR'ın yaptığı ankete göre seçmenlerin yüzde 67'si 'Çözüm süreci devam etmeli' derken 4 bakan için 'Yüce Divan konusu açılmalı' diyenler yüzde 69'u aşıyor.
 
1.7.2015 - 09:12

ANDY-AR bin 566 kişiyle yaptığı çalışmada 'Meclis'te uzlaşma mı hesaplaşma mı olmalı?', 'Çözüm süreci devam etmeli mi?', '4 bakanın Yüce Divan'a gönderilmesiyle ilgili seçmen ne düşünüyor' gibi önemli sorulara yanıt aradı. Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin koalisyon şartları arasında olmaması gerektiğini söyleyen AK Partili seçmenin oranıysa yüzde 44.6'yla ilk sırada yer aldı. AK Parti'yi, yüzde 39.2'yle HDP izledi. MHP'li seçmenin yanıtı yüzde 35.7 olurken, 'Hayır' cevabı veren en düşük oy oranı yüzde 33.9 ile CHP'li seçmenden geldi.

İşte seçmenin cevapları...
ANDY-AR araştırma şirketi seçmenlere 25. dönem milletvekili seçiminin ardından ortaya çıkan 4 partili Meclis'te, "Geçmişteki olaylar üzerinden hesaplaşma yapılsın mı, yoksa beyaz bir sayfa açılıp uzlaşma mı sağlansın?" diye sordu. Ankete katılanların yüzde 61.8'i, üçte ikiye yakını, 'Meclis'te beyaz bir sayfa açılmalı' dedi. Üçte bir oranında, yüzde 33.1'lik dilimse 'Hesaplaşma olmalı' yönünde fikir bildirdi. Ankete katılanların yüzde 5.1'iyse 'Fikrinin olmadığını' dile getirdi.

Araştırma şirketi aynı soruyu Meclis'e temsilci gönderen 4 partinin seçmeni üzerinden de değerlendirdi. AK Parti, CHP, MHP ve HDP seçmeninin büyük bölümünün 'uzlaşma'dan yana olduğu ortaya çıktı. AK Partili seçmenin yüzde 74.2'si, CHP'li seçmen yüzde 49.7'si, MHP'lilerin yüzde 58.9'u ve HDP'ye oy verenlerin yüzde 58.3'ü, 'Beyaz sayfa açılmalı' yönünde cevap verdi.

'Meclis'te hesaplaşma olsun' diyenlerde en yüksek oy oranı yüzde 47.4'le CHP'li seçmende oldu. MHP ve HDP seçmeninin 'Hesaplaşma' yanıtıysa yüzde 39'a yakın çıktı. Meclis'te 'Hesaplaşma' istemeyen en düşük oransa yüzde 18.9 ile AK Partili seçmen oldu.

Araştırmadan çıkan önemli bir sonuç da 'Çözüm süreci'yle ilgili oldu. Ankete katılanların üçte ikisinden fazlası, yüzde 67'si 'Çözüm süreci devam etmeli' yanıtını verdi. Sürecin sonlandırılmasını isteyenlerin oranı yüzde 23.4'te kalırken, 'Fikrim, cevabım yok' diyenlerin yüzdesi 9.6 oldu.

Yüce Divan sorusunu yanıtlayan seçmenin partilere göre dağılımında AK Partili seçmenlerin yüzde 57.2'si 'Yüce Divan' konusunun tekrar açılması gerektiğini belirtti. Bunu yüzde 77.2'yle MHP, yüzde 80.4'le CHP ve yüzde 83.4'le de HDP seçmeni izledi. 4 bakanla ilgili 'Yüce Divan' sürecinin 'açılmaması' gerektiğini söyleyen AK Partililerin oranı yüzde 31.5 olurken, en düşük yüzdeyi 7.9 ile CHP'li seçmen verdi. Yüce Divan konusunun açılmaması gerektiğini belirten HDP'lilerin oranı yüzde 11.4, MHP'lilerin oranıysa yüzde 13.4 oldu.

Liderlerin seçim meydanlarında gündeme getirdiği, '4 bakanla ilgili Yüce Divan' sürecini de ANDY-AR seçmene sordu. Seçmene, "4 bakanın Yüce Divan'a gönderilmesi konusu sizce tekrar açılmalı mı açılmamalı mı?" sorusu yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 69.1'lik oranı 'Evet açılmalı' cevabını verirken 'Hayır, açılmamalı' yanıtı verenlerin yüzdesi 18.4 oldu. Bu soruya 'Fikrim, cevabım yok' diyenlerse yüzde 12.5'lik bir oranı buldu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TBMM'da Her Şey Yarın Belli Olacak!

Bahçeli'den Baykal'ı Şok Eden Açıklama

Kılıçdaroğlu'ndan Fire Tepkisi!
»  Flaş.. LYS Sonuçları Açıklandı
»  Flaş Başkanlık Seçiminde İlk Sonuçlar!
»  Adalet Bakanlığı'na Silahlı Saldırı
»  Kılıçdaroğlu'ndan Koalisyon Açıklaması!
»  'Savaş Yorumları Sağlıklı Değil'!
»  Davutoğlu'ndan Koalisyon Mesajları
»  Türkiye'den Çin'e 'Tedirginiz' Mesajı!
»  Flaş.. TEOG Sonuçları Açıklandı
»  Milyonlarca Emekliye Kötü Haber
»  'Ramazan Programcılarına İtibar Etmeyin'
»  Özel Paşa İstifaya Hazırlanıyor!
»  Meclis Tatile Girmeyecek
»  CHP, Fidan’ı İstemiyor
»  Alevilerin Evleri Yİne İşaretlendi!
»  Kılıçdaroğlu'ndan Fire Korkusu!
»  Yeni Hükümetin Zor kararı!
»  Soma Kaymakamı İstanbul'a Atandı
»  Lady Gaga'dan Onur Yürüyüşü tweeti
»  ''Çözüm İçin Suriye Desteklenmeli''
»  İşte CHP'nin Koalisyon Paketi
»  O Masada 4 Dakikada Neler Oldu?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.