Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
45,1848
EURO
52,9538
IMKB
14.375,000
ALTIN
6.739,720
 
Hava Durumu ANKARA
7 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Teknoloji   Magazin   Polis Adliye 
 
Sumud Filosuna İsrail Zorbalığı!
Sumud Filosuna İsrail Zorbalığı!
 
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Global Sumud Filosu’nun Bahar misyonu, Girit adasının batısında Yunanistan karasularına yaklaşık 54 mil kala İsrail’e ait olduğu belirtilen savaş gemileri ve dronlar tarafından abluka altına alındı. Ablukadan kısa süre sonra filoya müdahaleye başlandı. 31 Türk aktivistin bulunduğu filoda 18'i Türk olmak üzere 175 kişi alıkonuldu.
 
30.4.2026 - 10:01

Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Global Sumud Filosu’nun Bahar misyonu, Girit adasının batısında Yunanistan karasularına yaklaşık 54 mil kala İsrail’e ait olduğu belirtilen savaş gemileri ve dronlar tarafından abluka altına alındı. Ablukadan kısa süre sonra filoya müdahaleye başlandı. 31 Türk aktivistin bulunduğu filoda 18'i Türk olmak üzere 175 kişi alıkonuldu.

Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırmak üzere yola çıkan Küresel Sumud Filosu etrafında yaşanan gelişmeler, Doğu Akdeniz’de tansiyonu yeniden yükseltti. Dünya basınında yer alan haberlere göre, İsrail donanması filoya uluslararası sularda müdahale etmeye başladı. Söz konusu müdahalenin, Gazze kıyılarından oldukça uzak bir noktada, Girit Adası açıklarında gerçekleştiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Sumud Filosu'na müdahale tepkisi Dışişleri Bakanlığı'ndan Sumud Filosu'na müdahale tepkisi

SAHADAKİ DURUM
İsrail Ordu Radyosu’nun aktardığı bilgilere göre, güvenlik kaynakları İsrail donanmasının Gazze’ye ilerleyen yardım gemilerine el koyma sürecini başlattığını belirtti. Aynı şekilde Kanal 12 televizyonu, filodaki en az bir geminin doğrudan İsrail güçleri tarafından ele geçirildiğini ifade etti.

Küresel Sumud Filosu tarafından yapılan açıklamada ise İsrail güçlerinin toplamda 21 tekneyi alıkoyduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, müdahale sırasında filodaki bazı teknelerin yön değiştirerek Yunanistan karasularına doğru ilerlediği ve 17 teknenin bu şekilde kurtulduğu ifade edildi.

175 AKTİVİST GÖZALTINDA
İsrail basınında yer alan Haaretz’in aktardığı ve uluslararası kaynaklarla doğrulanan bilgilere göre, Gazze’ye insani yardım ulaştırmayı hedefleyen Global Sumud Filosu’na İsrail donanması tarafından 18'i Türk olmak üzere 175 aktivistin gözaltına alındığı bildirildi.

Filonun, farklı ülkelerden yüzlerce aktivist ve sivil toplum temsilcisini taşıdığı, Gazze’ye yönelik deniz ablukasını sembolik olarak kırmayı ve bölgedeki insani krize dikkat çekmeyi amaçladığı belirtildi. Gemilerin, Yunanistan açıklarına yakın uluslararası sularda seyrederken İsrail güçlerince durdurulduğu aktarıldı.

Uluslararası haber ajanslarının geçtiği bilgilere göre, operasyon sırasında bazı teknelere çıkarma yapıldığı, iletişim sistemlerinin kesintiye uğradığı ve aktivistlerin İsrail limanlarına götürülerek gözaltına alındığı ifade edildi.

AKTİVİST SON DURUMU ANLATTI

Sumud Filosu aktivisti Hakan Kaya Halk TV yayınına bağlanarak İsrail'in filoya müdahalesini ve son durumu anlattı. Kaya televizyonda yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi:

"Biz filonun biraz daha arka kısmındayız. Arkadaşlarımıza müdahale edildiği haberini aldık biraz sonra da üzerimizde dronların uçtuğunu gördük. Çok yakın mesafede olduklarını gördük biraz sonra da önümüze geçen donanma gemilerini gördük üzerimize ışık tutuldu. Gemilerin taciz haberlerini duyduk bizim de önümüze doğru ani manevralar yaptılar daha sonra bağlantılarımız kesildi. Biz şu an Girit açıklarındayız, karanlıktan dolayı bayrak seçemedik ancak sivil gemilere düşmanlık yapan İsrail dışında hangi donanma olabilir ki."

SUMUD FİLOSU'NDAN AÇIKLAMA: 11 TEKNEYLE İRTİBATIMIZ YOK
İsrail basınında, İsrail Donanması’nın Küresel Sumud Filosu’na uluslararası sularda müdahaleye başladığı yönündeki iddiaların ardından filo yetkililerinden yeni açıklamalar geldi.
Küresel Sumud Filosu Kriz Masası yetkilileri, İsrail’in Yunanistan açıklarındaki uluslararası sularda yasa dışı müdahaleye başladığını belirterek, filoya ait 11 tekneyle irtibatın koptuğunu duyurdu.

Filodaki aktivistlerden İspanyol Mi Hoa Lee, yaptığı açıklamada, bazı teknelerin durdurulduğunu ancak kendi bulundukları tekneyi takip eden herhangi bir insansız hava aracı ya da tekne olmadığını söyledi. Lee, muhtemel bir müdahaleye hazır olduklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

“Ateş açılması, durdurma ya da yasa dışı olarak yapabilecekleri her türlü duruma karşı hazırlıklı ve kendimizi hazırlıyoruz. Farklı ülkelerden gelen 9 kişiyiz. Teknede çok sakiniz”

“YASA DIŞI HİÇBİR EYLEMDE BULUNMUYORUZ”
Lee, yasa dışı hiçbir eylemde bulunmadıklarını vurgulayarak, “Uluslararası sularda, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı yasa dışı ablukayı kırmaya çalışıyoruz. 76 yıldan fazla bir süredir suç üstüne suç işleyen terörist bir devlet olduklarını dünyaya gösteriyorlar. Misyonumuz olan Gazze'ye doğru yelken açmaya devam etmeyi çok isteriz, başka bir şey değil” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI HUKUK TARTIŞMASI
Uzmanlara göre, uluslararası sularda seyreden sivil gemilere yönelik askeri müdahale, ancak belirli koşullar altında meşru kabul edilebiliyor. Bu koşullar arasında açık güvenlik tehdidi, silah kaçakçılığı şüphesi veya Birleşmiş Milletler kararları bulunuyor.

İsrail’in Gazze’ye yönelik yıllardır sürdürdüğü deniz ablukası ise uluslararası hukuk çevrelerinde uzun süredir tartışma konusu. İsrail, bu ablukayı güvenlik gerekçesiyle savunurken; birçok uluslararası kuruluş ve ülke, ablukanın kolektif cezalandırma anlamına geldiğini ve uluslararası hukuka aykırı olacağını dile getirdi.

İSRAİL ORDUSUNDAN BELİRSİZ AÇIKLAMA
İddiaların ardından gözler İsrail ordusuna çevrildi. Ancak yapılan açıklama, müdahaleyi doğrulamak ya da yalanlamak yerine genel bir çerçeve çizmekle sınırlı kaldı. Açıklamada, İsrail donanmasının Gazze’ye yönelik ablukayı sürdürme konusunda kararlı olduğu ve farklı senaryolara hazırlıklı bulunduğu belirtildi.

Bununla birlikte, filoya doğrudan müdahale edilip edilmediğine ilişkin sorular yanıtsız bırakıldı. Ordu sözcülüğü, konuyla ilgili detaylı açıklama için İsrail Dışişleri Bakanlığı’nı işaret etti.

TÜRKİYE'DEN DİPLOMATİK GİRİŞİM
Yaşanan gelişmeler üzerine Türkiye diplomatik temaslarını hızlandırdı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares Bueno ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, filoya yönelik müdahalenin uluslararası sularda gerçekleştiği iddiasının ciddi endişe yarattığı vurgulandı. Türk tarafı, bu tür bir müdahalenin farklı ülkelerden sivillerin hayatını riske attığını ve uluslararası hukukun ihlali anlamına gelebileceğini ifade etti.

Ayrıca uluslararası toplumun bu tür gelişmelere karşı ortak ve net bir tutum sergilemesi gerektiği dile getirildi. Diplomatik kaynaklara göre Ankara, konunun uluslararası platformlarda da gündeme taşınması için girişimlerini sürdürüyor.

TEPKİLER BÜYÜYOR
Olayın yankıları yalnızca bölgeyle sınırlı kalmadı. Avrupa ve Ortadoğu’daki çeşitli aktörlerin gelişmeleri yakından izlediği, bazı ülkelerin ise diplomatik kanallar üzerinden bilgi talep ettiği belirtildi.

Bu müdahale Doğu Akdeniz’de yeni bir diplomatik krizi tetikleyebilir ve özellikle uluslararası sularda gerçekleşmiş olması, olayın Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların gündemine taşınmasına yol açabilir.

NE OLMUŞTU?
Küresel Sumud Filosu’nun “2026 Bahar Misyonu”, İtalya’nın Sicilya Adası’ndaki hazırlıklarını tamamlayarak 26 Nisan’da Akdeniz’e açılmıştı. Eylül 2025’teki ilk girişiminde ise İsrail ordusu, aynı filoyu uluslararası sularda durdurmuş, teknelere zorla çıkarak gönüllüleri kaçırıp İsrail’e götürmüştü./halktv.com.tr



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Emekliye Bayram İkramiyesinde Zam Yok!

Ankara Valisi Görevden Alındı

CHP Kurultayı Davasında Yeni Gelişme
»  Seçim Tarihi İçin Yeni Senaryo
»  Özgür Özel Erken Seçim İçin Tarih Verdi
»  Doruk Madencilik Patronuna Soğuk Duş!
»  Maden İşçileri Direndi, Kazandı!
»   AK Parti'de Kadrolar Değişiyor
»  Erdoğan'dan Şimşek'e Talimat İddiası
»  Guterres'ten Flaş Hürmüz Uyarısı
»  "Dünya Keskin Bir Dönüşümden Geçiyor"
»  Benzin ve Motorine Zam Gelyor
»  Bingöl Yedisu'da Deprem
»  Macron’dan Küstah Türkiye Tehdidi!
»  CHP Yeni HUkukçu heyeti Kurdu
»  Trump: Tüm Kozlar Bizim Elimizde
»  CHP’den Hodri Meydan: 58 İstifa Hazır
»  Milli Eğitim Bakanlığında Kritik Değişim
»   Aleyna Kalaycıoğlu'na Müebbet Talebi
»   Dolar 45 TL Barajını Aştı
»  Trump:Hürmüz Tamamen ABD Kontrolünde,
»  Mansur Yavaş Aday Olacak mı?
»  Şanlı Gururun 106’ncı Yılını Kutluyoruz
»  İBB'de 2 Görevden Alma!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETECI ACI SOYLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.