Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.496,860
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Suudi Arabistan'da 'Krallık Savaşı'
Suudi Arabistan da  Krallık Savaşı
 
Vefat eden Suudi Kral Abdullah'ın tahtına kardeşi Selman geçti. Normal gibi görülen bu değişimin perde arkasında ise taht kavgası gizliydi
 
28.1.2015 - 00:28

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, 23 Ocak'ta hayatını kaybetti. Tahtına ise kardeşi Selman bin Abdülaziz el-Suud geçti. Bu gelişme, dışarıdan bakılınca olağan bir kral değişikliği gibi göründü. Oysa hanedanda aslında bir veraset krizi yaşanıyor. Anlamak için kısa bir tarihi bilgi verelim.
İKİ İMAM AİLESİ

Ailenin bugüne kadar gelen kökeni 18. Yüzyıl'da yaşamış Muhammed bin Suud'a dayanıyor. Suud'un Abdülaziz ve Abdullah adında 2 oğlu oldu. Abdülaziz'in soyundan gelenlere 1. İmam Ailesi, Abdullah'ınkine ise 2. İmam Ailesi deniyor. Abdülaziz, 1. İmam olmasına rağmen tahta geçenler onun soyundan değil, Abdullah'ın torunlarından geliyor.
Suudi Arabistan'da tahta çıkışta, Osmanlı'da da uygulanan civar sistemi kuralı uygulandı. Bu sistemde taht aile üyesi en yaşlı kişiye geçiyor. İlk Suudi Arabistan Kralı olan ve 1953'te ölen Kral Abdülaziz'den bugüne kadar gelenler içinde geçen gün ölen Kral Abdullah 6. Kral, yerine geçen kardeşi Selman ise 7. Kral'dır. İlk Kral Abdülaziz, Osmanlılar'ın Necid Valisi'ydi. Osmanlılar Hicaz'dan çekilince, İngilizler'in yardımıyla Mekke ve Taif'i ele geçirip Necid-Hicaz Krallığı'nı kurdu. 1932'den itibaren ailenin adını alan Suudi Arabistan'ın kralı oldu.

DARBE ÜSTÜNE DARBE
Suud Ailesi'nde taht kavgasının ilk açığa çıkışı Abdülaziz'in ölümüyle ortaya çıktı. Yerine geçen Suud ile kardeşi Faysal arasında sert bir kavga yaşandı. 1958'de kardeşi tarafından tahtan indirildi, 1960'da tekrar geldi, 1964'te tekrar indirilerek sürgüne gönderildi. Bu kavgada hanedanın asıl kurucusu olan Muhammed bin Suud'un soyundan gelen ve "Sudayri" denen kabilenin Faysal'ı desteklemesi sonucu belirlemişti. Bunun karşılığında da Sudayriler devlet içinde güçlendi, pek çok kritik pozisyonu onlar ele geçirdi. "Sudayriler"in bu yükselişi hanedanın diğer üyelerini rahatsız etti.
Etkinliklerini kırmak için 2006'da tahta geçecek kişiyi de belirleyecek olan bir komisyon kuruldu. Bu komisyonda 2011'de Kral Abdullah'ın veliahtı olarak Prens Nayef seçildi. Ancak Nayef 2012'de öldü. Ondan önceki 1. veliaht da Kral Abdullah'tan önce ölmüştü. Kısacası Abdullah'ın kendi yerine geçmesini istediği ve veliaht tayin ettirdiği 2 prens kendisinden önce öldü. Kral Selman ise ülke içi dengeler itibarıyla bu komisyonca veliaht seçildi.
ABDÜLAZİZ'İN ÇOCUKLARI KAYBETTİ

Yeni Kral Selman, Sudayri Kabilesi'ne mensup, dolayısıyla komisyon amacına ulaşamadı. Abdülaziz'in çocukları tahtı kaptırdı. Daha da kritik olan şu anda veliaht olarak Prens Mukrin'in seçilmesi. Mukrin'i de ağabeyi Kral Abdullah seçtirmişti. Mukrin'in, ilk kral Abdülaziz'in en küçük çocuğu ve annesi köle olduğu için kral olmaması gerektiği iddia ediliyor. Mevcut Kral Selman'ın 79 yaşında ve sağlığının bozuk olduğunu düşündüğümüzde pek yakında Mukrin'in tahta geçmesi bekleniyor.
5 BİN PRENS VAR

Suud Ailesi yaklaşık 15 bin kişiden oluşuyor, bunun 5 bini ise prenslerden oluşuyor. Kısacası Suudi Arabistan'da dengeler hassas ve gelecek taht kavgalarına gebe görünüyor.(Takvim)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Yunan F-16 uçağı düştü: 10 Ölü

Başpiskoposuz, Kravatsız Yemin

Ukrayna'da Trafoya Bomba 500 İşçi Mahsur
»  41 Yıllık Hakimiyeti Sona Erdirdi!
»  Tsipras: Yunanlar Tarih Yazdı
»  Yunanistan'da Sol sildi Süpürdü!
»  Kosova'da Büyük İsyan!
»  Ukrayna’da Füzeli Katliam: 30 ölü
»  Işid, Japon Rehineyi İnfaz Etti!
»  Yunanistan'da Radikal Sol Fırtınası!
»  Yeni Kral Hakkında Flaş İddia!
»  Otobüs Durağına Top Mermili Saldırı
»  BM'den Suriye İsrail Savaşı Uyarısı!
»  İsrail'den İran'a Ağır Darbe
»  Yemen'de Saray Baskın,Çok Sayıda Ölü Var
»  30 Bin Norveçli Kadın Askere Çağrıldı
»  Zengin işadamı cinayetten gözaltında
»  İtalya'yı Karıştıran Seks İddiası
»  Tayland'ı Sallayan Toplu Seks Skandalı!
»  ABD Kongresine Bombalı Saldır Girşimi
»  İtalya Cumhurbaşkanı İstifa Etti!
»  'Kardan Adam Yapmak Dinen Sakıncalı'!
»  Şok... 8'i Çocuk 14 Kişi Donarak Öldü
»  ABD'nin Dayanışma Yürüyüşü Pişmanlığı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.