Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,2423
EURO
44,6905
IMKB
9.487,000
ALTIN
4.176,780
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 30 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜSİAD: IMF İLE ANLAŞIN!!
TÜSİAD: IMF İLE ANLAŞIN!!
 
OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği`nin (OSİAD) 14`üncü Genel Kurulu`na katılan TÜSİAD Başkanı Sabancı, ABD`nin faizlerde yaptığı artışın Türkiye`yi birkaç gün içinde olumsuz etkilemesinin, Türkiye'nin risklere hala ne kadar açık olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.
 
20.3.2005 - 00:14
 Faiz artışı nedeniyle ABD hazine bonolarına yönelen fonların gelişmekte olan ülke piyasalarını terk etmeye başlamasının Türkiye açısından da çok dikkatle takip edilmesi gereken bir gelişme olduğunu vurgulayan Sabancı, "Bu tür uluslararası gelişmelerin ekonomimizi kontrolümüz dışında olumsuz biçimde etkilemesinin önüne geçilebilmesi için, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu döviz kaynaklarını, sıcak para tabir edilen bu fonlarla değil, doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile karşılaması gerekiyor. Tabii bunun için de Türkiye'de yatırım yapmanın cazip hale getirilmesi gerekiyor. Ancak Türkiye'de sadece yabancı sermaye için değil, yerli sermaye için de yatırımı caydıracak pek çok husus var" diye konuştu.

Yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesinden veya Türkiye'nin AB'ye entegre olmasının öneminin sadece çok büyük sanayii ilgilendiren bir konu olarak ele alındığını belirten Sabancı, asıl önemli olanın ise KOBİ'ler olduğunu vurguladı. Sabancı, TÜSİAD olarak uluslararası iş geliştirme faaliyetleri ile ilgilenen 'TÜSİAD International' adlı çalışıma birimiyle yurt dışında bulunan şirketler ile Türkiye'deki şirketler arasında iş ilişkileri geliştirmek ve bunu özellikle KOBİ'ler zemininde gerçekleştirmek için çalışmalar yürüttüklerinin altını çizdi.

AVRUPA KOBİ'LERİ TÜRKİYE'YE GELİYOR

Ayrıca, Avrupa'nın büyük şirketlerinin yeni açılım alanı olarak Çin'i belirlediğine işaret eden Sabancı, şirketlerin Çin'e gitmek, orada yatırım yapmak için yarış içinde olduklarına dikkat çekti. Avrupa'nın KOBİ'lerinin de yabancı ülkelerde yatırım ihtiyacı içinde olduğunu belirten Sabancı, bu KOBİ'lerin Çin'e gitmeye güçlerinin yetmediğini, bunun yerine Türkiye'ye gelmek istediklerini vurguladı.

"Biz bunu uzun süredir, son zamanlarda Danimarka, İtalya ve Almanya'da 'Türkiye KOBİ'lerin Çin'i olabilir' şeklinde demeçlerle karşılaştıklarını kaydeden Sabancı, bu demeçlerin hükümet tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini ifade etti. Sabancı, bu gerçeği büyüteç altına almakta fayda olduğunu söyledi. Türkiye'nin enflasyon, bütçe açığı, kur, faiz gibi temel ekonomik göstergelerde sağladığı istikrarı, mevcut açığı kapatacak bir yatırım artışına, istihdam artışına dönüştüremediğine dikkat çeken Sabancı, ortalama büyüme rakamlarının çok ciddi bir sıçrama göstermiş olmasına rağmen, bazı sektörlerde büyümenin hala son derece yavaş, bazılarında ise küçülme şeklinde gerçekleştiğinin altını çizdi.

İşsizliğin hala ağır bir sorun olmaya devam ettiğini kaydeden Sabancı, söz konusu sorunların aşılabilmesi için, dinamik, kolay uyum sağlayan, istihdam yaratma kapasitesine sahip KOBİ'lerin gelişmesinin önünün açılması gerekliliğini vurguladı. Sabancı, devletin ve KOBİ'lerin sermayelerinin atılım yapmaya yeterli seviyede bulunmadığını belirterek, yapılacak şeyin yabancı sermayeyi KOBİ'lere çekecek özel programlar uygulayarak, Türk KOBİ kesiminin AB'nin KOBİ kesimiyle entegrasyonunu sağlamak olduğunu kaydetti.

"SERMAYE GRUPLARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ LAZIM"

Sabancı, siyasilerin kendilerine taban sağlama kaygısıyla yanlış biçimde yönlendirdikleri büyük sermaye-küçük sermaye ayrımına dayalı bakış açısını terk ederek, farklı büyüklükteki sermaye gruplarının ve girişimlerin birbirlerini tamamladıkları gerçeğinin altını çizerek, güçlü

bir işbirliği zemini yaratmak gerektiğini ifade etti.

AB ve ABD ilişkilerinde meydana gelebilecek olumsuzlukların, iç siyasette gündem sapmaları diğer önemli risk unsurları olarak dikkatle izlenmesi gerektiğini belirten Sabancı,Türk ekonomisinin içeride ve dışarıda en ufak bir güven kaybına tahammülü bulunmadığını vurguladı. Türkiye'nin çok güç koşullardan geçtiğini hatırlatan Sabancı, söz konusu güçlüklerin aşılmasında IMF ile yapılan stand by anlaşmalarının önemli bir etkisin olduğunu savundu.

IMF ile yapılan stand by anlaşması kapsamında Türkiye'ye büyük çaplı doğrudan kredi sağlandığını belirten Sabancı, bu sayede uluslararası piyasalarda Türkiye'nin itibarının arttığını kaydetti. Stand by anlaşmasıyla Türkiye'nin belli bir mali disiplin içine girdiğine dikkat çeken Sabancı, anlaşmanın yeni diliminin de bu işlevlerin devamı için büyük önemi olduğunu vurguladı.

Sabancı, IMF ile yapılacak stand by anlaşmasının imzalanmasının geçikmesinin, bütçeye yük getirecek bazı uygulamalarla siyaset sahnesinin eski alışkanlıklarının yeniden canlandığı izleniminin uyandırılması, dış politikada belirsizliğin egemen olduğu bir dönemden geçiliyor olması, iç ve dış piyasaların tedirgin bakışlarının Türkiye üzerine yönelmesine neden olduğunu savundu.

"IMF İLE ANLAŞMA ARTIK İMZALANMALI"

Hükümetin Nisan ayında imzalanacağını ilan ettiği IMF anlaşmasını artık kesin olarak ne zaman imzalanması gerektiği konusunda bir karar vermesi gerektiğini kaydeden Sabancı, yurt içinde siyasal dalgalanmalara neden olacak gündem sapmalarına izin verilmemesi, uluslararası camianın bölge ve dünya siyasetindeki konumundan ayrı düşüldüğü izlenimlerine son verecek, güven yaratıcı açık deklarasyonlarda bulunulmasının git gide daha da önem kazandığını ifade etti.

Türkiye'nin, yakaladığı nispeten istikrarlı bu ortamı, bir atılıma dönüştürmek zorunda olduğunu dikkat çeken Sabancı, bunun sağlanması için, mevcut istikrar ortamının titizlikle korunurken, yapısal eksiklerin tamamlanması ve AB müzakerelerinin bir sanayi stratejisi çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Sabancı, Türkiye'nin istihdam ve gelir dağılımı sorunlarına çözüm üretecek olan KOBİ'leri, söz konusu stratejinin kalbine yerleştirecek bir vizyona ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

 

 

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AĞAR: BİZ DAĞDAKİ EŞKİYA İLE BAŞA ÇIKTIK, ONLAR KAPKAÇ'I BİLE ÖNLEYEMEDİ"

^SEZER:"CHP KENDİNE MUHALİF"!!

AGAR:"TÜRKİYE'Yİ KAVURUYORLAR"!!
»  BAYKAL: "SOYKIRIM SÖZCÜĞÜNÜ HERKES AĞZINA ALAMAYACAK"
»  ANAP, ERKAN MUMCU İLE GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI...
»  BAŞBAKAN DA AĞLAR
»  SEZER:"TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ"!!
»  CHP, İHRACI UZATTI, YDK BU KEZ SARIGÜL'DEN KANIT SUNMASI İÇİN SÜRE VERDİ!!
»  SARIGÜL : “BENİ DARAĞACINA ÇEKMEK İÇİN BURAYA ÇAĞIRDILAR”
»  CHP'DEN HÜKÜMETE: BİNGÖL HALKINA SAHİP ÇIK!!!
»  MECLİS'TE "TORBA" KRİZİ!!
»  AĞAR "YILBAŞI'NDA ERKEN SEÇİM VAR"!!
»  GÖRME ENGELLİ MİLLETVEKİLİ'NİN İSYANI!!
»  "POP STAR DEĞİL, BAŞMÜZAKERECİ"!!
»  VEKİLE DEYNEKÇİ TEHDİDİ: "PARA VERMEZSEN ÇİZERİM"!!!
»  "ECEVİT BİR TEK GAZETECİYİ BİLE MAHKEMEYE VERMEDİ"
»  CHP'DE SARIGÜL'E ÖFKE BİTMİYOR!!
»  VE MUMCU DÜĞMEYE BASTI... ANAP'A YENİ KATILIMLAR YOLDA
»  FLAŞ...FLAŞ..FLAŞ... MUMCU VE ÜÇ MİLLETVEKİLİ ANAP'A KATILDI
»  ERDOĞAN:"SEZER'İN KARARI GAYET İSABETLİ"
»  "PANİK OLUR SÖYLEYEMEM"!!!
»  "SEÇİME GİDEN YOL AÇILDI"!!
»  EŞ DIŞINDA YUMURTA VE SPERM KULLANMAK CAİZ Mİ?
»  İÇKİYE ÇEVRE VERGİSİ!!!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.