Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun`un katılmadığı toplantıda, CHP milletvekili Tacidar Seyhan, tasarıda alt komisyonda yapılan değişikliklerin birçok çelişkiyi beraberinde getirdiğini söyledi. Seyhan, ``Tasarının yeni haliyle bir milyon şoföre `Artık siz odamıza kayıtlı değilsiniz` diyorsunuz. Türkiye`nin koşullarını doğru tanımlamak lazım`` dedi.
Alt komisyon başkanlığını yapan AKP milletvekili Hasan Anğı ise bu görüşe karşı çıkarken, ``Şoför odası zaten var, şoför esnafımız buraya kayıt yaptıracak, ama yanında şoför olarak çalıştırdığı kişiler de odaya kayıt olabilir. Bunlara B statüsü verilebilir, oy hakkı olmaz ama odadan hizmet alabilir`` dedi. Bunun üzerine yeniden söz alan Seyhan, atölye ortamıyla şoförünki farklı. Atölyede çalışan 3 bin kişiyi bulabilir, ama takside bir kişi olur. Odaya süs bitkisi gibi konulamaz, seçme ve seçilme hakkı olmalı`` diye konuştu.
TESK temsilcisi ise şu anki yasanın 1961`de Almanya`dan uyarlanarak alındığını anımsatırken, ``Şoförlerin yanında çalıştırdıkları kişilerin kapsam dışı tutulması bir yasal boşluk doğurur. İş mevzuatına tabi tutulunca fazla mesai ve kıdem tazminatı devreye girer`` dedi. TESK temsilcisi ayrıca diğer meslek kuruluşlarının yasalarında vergi mevzuatı açısından düzenleme yapılmadığına da işaret etti. CHP milletvekilleri tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı kişilerin sayısının artmayıp düşeceğini, bu haliyle oluşturulmaya çalışılan veri tabından istenilen sonucun alınamayacağını vurguladı.
Tasarının ilk 20 maddesi kabul edilirken, alt komisyondan çıkan metin üzerinde sadece Maliye ve Adalet Bakanlıkları ile Noterler Birliği temsilcilerinin itirazı üzerine meslek odalarına; ``Sadece üyesi olan esnaf ve sanatkarlardan talep edenlerin tasdike tabi defterlerini tasdik etmek ve ayrıca yine talep eden üyelerin basit usüldeki muhasebe işlemlerini ücreti karşılığında yürütmek`` şeklinde verilen görev metinden çıkartıldı. Kabul edilen maddeler uyarınca; en az 500 kişinin isteği ve bakanlık izniyle oda kurulabilecek. Türkiye`de sanat ve ticaret yapıyor olması koşuluyla yabancılar da odalara üye olabilecek. Başkan dahil olmak üzere üye sayısı binden az olan yerlerde 7, üye sayısı bin-2 bin arasında olan yerlerde 9, 2 binden fazla olan yerlerde ise 11 kişiden oluşacak ve 4 yıllığına seçilecek. Odalar, öncelikle faaliyet alanlarıyla ilgili olmak üzere öğrenci okutabilecek, bir önceki yıl gayri safi gelirlerinin yüzde 5`ini geçmemek koşuluyla kamu yararına faaliyet gösteren kuruluşlara, muhtaç durumdaki üyelerine yardımda bulunabilecek. Hükümetten gelen tasarının ilk halinde ise yardım sınırı için yüzde 10`luk sınır bulunuyordu.
Odaların bir araya gelmesiyle oluşacak birliklerin genel kurullarına kimlerin katılacağını düzenleyen 19`uncu madde de büyük tartışmalar yaşandı ve görüşmesi bir saat sürdü. Hükümetin hazırladığı tasarıda, ``Birliğin görevde bulunan başkanı, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin`` de Birliğin genel kurulu üyeleri olduğu belirtilmesine karşın, alt komisyondan çıkan metinde ``Genel kurul tarihinden en az 6 ay önce kurulmuş olan odaların başkan ve yönetim kurulu üyelerinden oluşur`` denilmesi tartışmalara yol açtı.
ESNAF SANATKARLARDAN MİLLETVEKİLİ SEÇİMİNE
CHP milletvekilleri, bunun siyasi partilerin örgütlenmesine ve milletvekili seçimlerine aykırı hükümler barındırdığını, örneğin parti kongresine katılmak isteyen bir milletvekilinin öncelikle gidip seçim bölgesindeki mahalleden delege seçilmesi gerekeceğine işaret etti. AKP`liler ise bununla tasarının bir ilgisinin bulanmadığını savundu. Bunun üzerine CHP milletvekili Hasan Ören, Komisyon Başkanı Soner Aksoy`a ``O zaman 10 gün içinde bir siyasi partiler yasası değişiklik teklifini getireceğim ilk imzaları sizler koyacaksınız`` dedi. Anğı bu fikre sıcak bakmazken, Aksoy ise ``Neden olmasın yeter ki anti demokratik olmasın`` demekle yetindi. |