Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TARAF'A GİZLİ SORUŞTURMA!
TARAF A GİZLİ SORUŞTURMA!
 
Taraf'a gizli soruşturma MGK ve MİT'in fişleme belgeleri nedeniyle Taraf'a başlatılan soruşturma için gizlilik kararı verildi
 
18.1.2014 - 09:36

Gülen cemaatini bitirme amaçlı kararların alındığı 2004 tarihli MGK toplantısına ilişkin belgeleri yayımlayan Taraf gazetesi hakkında, Başbakanlık, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Milli Güvenlik Kurulu'nun yaptığı suç duyurusunun akıbeti netleşti. Yetkisizlik kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın İstanbul'a gönderdiği dosya, TMK 10 Madde'yle Yetkili savcı Abdullah Mirza Coşkun'a devredildi.
İNCELENMESİNDE SAKINCA VAR
Savcı Coşkun, dosyayı almasının ardından, soruşturma dosyasına "gizlilik kararı" konmasını talep etti. Savcılık talep yazısında, "Dosyada bulunan evrakların şüpheliler ve vekilleri tarafından incelenmesinde sakınca bulunması gerekçesiyle soruşturma dosyasında bulunan evrakın, müdafi ve suçtan zarar gören vekili tarafından incelenmesi ve suret alınması hakkının kısıtlanmasına karar verilmesi talep edilir" dendi.
TMK 3 No'lu hâkimlik, bu talebe olumlu yanıt verdi ve dosyaya gizlilik kararı koydu. Mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı: "Şüpheliler hakkında devam eden soruşturma kapsamında, soruşturmanın özelliği, örnek alınması halinde, soruşturmanın amacının tehlikeye düşebileceği kanaati oluştuğundan, soruşturma dosyasında bulunan ve yukarıda belirtilen evrakın soruşturma süresince müdafii, suçtan zarar görev vekili, şüpheliler tarafından incelenmesini ve suret alınması hakkının kısıtlanmasına karar verildi."
Savunma hakkına darbe
TARAF Gazetesi Avukatı Veysel Ok gizlilik kararıyla ilgili şu noktaları belirtti: Taraf gazetesi yazarları ve sorumlu yazı işleri müdürüne karşı açılan bu soruşturmada verilen kısıtlılık kararı hem Anayasa'ya hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır. Gazetecilerin yaptıkları haberlerden yargılanması ifade özgürlüğüne büyük bir darbeyken soruşturmanın gizli yürütülmesi ise adil yargılanma hakkına ve savunma hakkına darbedir. Bu soruşturma bu sebeple birçok hakkı ihlal etmektedir. Anayasa'nın 36. Maddesi'nde "Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir" denilmek suretiyle savunma hakkının Anayasal bir hak olduğu belirtilmektedir. Ancak bu dosyada verilen kısıtlılık kararı bu hakkın kullanılmasına engel olmaktadır... Konuya bu açıdan bakıldığında kısıtlılık kararı ile kişi hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığı, kişinin en doğal hakkının "ne ile suçlandığını bilmesi'' olmasına rağmen kısıtlama kararı ile Savcılığın buna engel olduğu ortaya çıkmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılama hakkını düzenleyen 6. maddesinin 3. fıkrasının (b) bendi hükmü "sanık müdafaasını hazırlamak için gerekli zaman ve kolaylıklarına sahip olmak'' hakkına sahiptir. Silahların eşitliği ilkesi olarak adlandırılan bu kuralın nasıl uygulanacağı gerek Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'nun ve gerekse de daha sonra oluşturulan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatları ile ortaya konmuştur. Kendisini ve haberini savunmak isteyen bir gazeteciye soruşturma dosyasına erişiminin engellendiği ve dosyada bulunan evrakın birer nüshasının yargılanan gazeteci alınmasına izin verilmediği haller md. 6/3 ile birlikte okunduğunda silahların eşitliği ilkesinin ihlali anlamını taşır. Bu kısıtlılık kararı ile müvekkillerimin savunma hakkı ve adil yargılanma hakkı engellenmiştir.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SÖZCÜ'DEN ÇOK KONUŞULACAK KARİKATÜR

AYDIN DOĞAN DİJİTÜRK'E RESMEN TALİP

28 ŞUBAT'IN TEK MAĞDURU HOCAEFENDİ KALDI
»  TRT YÖNETİM KADROSUNDA DEPREM!
»  NTV'DE YİNE İŞTEN ÇIKARMA!
»  DOĞUŞ YAYIN GRUBUNDA FLAŞ GELİŞME!
»  ARA GÜLER'İN DOKTORUNDAN İYİ HABER
»  TÜRK GAZETECİLERE BÜYÜK TERBİYESİZLİK
»  MISIR'DA TÜRK GAZETECİ VURULDU
»  NTV, YEKTA KOPAN İLE İLİŞİĞİNİ KESTİ!
»  RTÜK'TE KIYAMET KOPTU
»  CEMAAT, HAKAN ALBAYRAK'I FENA YAKALADI!
»  ILCAK VE ABDÜLKADİR SELVİ FENA KAPIŞTI!
»  ARA GÜLER'DEN ÜZÜCÜ HABER
»  AKİF BEKİ, KARŞI GÜNDEM'İ BIRAKTI
»  YOLSUZLUK HABERİ YAPAN KANALA CEZA!
»  SİYASET DÜNYASINDAN GURME YAZARLIĞINA!
»  BASIN KARTI YERİNE ANKARAKART!
»  EL CEZİRE TÜRK NE ZAMAN YAYINA BAŞLIYOR?
»  GÜRBÜZ ÇAPAN HABER KANALI KURUYOR!
»  ZAMAN'DAN YANDAŞ MEDYAYA VERYANSIN!
»  HÜKÜMETİN MEDYA DESTĞİ SERT DÜŞTÜ!
»  UÇAN TEKME GIRGIR'A KAPAK OLDU
»  KANAL 24'TE İŞTEN ÇIKARMA!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.