Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
IMKB
10.644,000
ALTIN
2.498,740
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TBMM TARİHİ STENOGRAFLARDAN SORULUYOR
TBMM TARİHİ STENOGRAFLARDAN SORULUYOR
 
Meclis Genel Kurulu’nda milletvekillerinin her hareket ve sözü kayıtlara geçiyor. Öyle ki, 50-60 vekilin birbirine girdiği anlarda bile kimin kime ne dediği anında tespit ediliyor. Stenografların çoğu tansiyon ilacı kullanıyor. Bunu, yaptıkları işin stresli ve zor olmasına bağlıyorlar. Şeker hastalığına yakalananların sayısı da azımsanmayacak derecede.
 
25.12.2004 - 15:37

Bu işi Meclis Tutanak Müdürlüğü’nde görevli kâtipler yapıyor. Kritik bir görev üstlenen kâtipler, tarihî olaylara şahitlik ediyor. 1969’da Meclis’e giren Ali Akpınar en kıdemli kâtiplerden. 1970’ten sonra görev yapan vekillerin yüzde 80’inin ismini hatırlıyor. ‘Ağabeylerim’ diye nitelendirdiği eski meslektaşlarından çok şey öğrendiğini anlatan Akpınar, sadece sesini duyarak hangi milletvekilinin konuştuğunu anlayacak kadar işinin uzmanı. Ses kaydı yapamadıkları dönemlerde çektikleri sıkıntıları şu sözlerle aktarıyor: “Milli Birlik Konseyi’nde çalışırken, oturmamıza izin vermiyorlardı. Ayakta not alıyorduk. Bir mikrofon bile koymadılar. Haydar Saltık Paşa’nın önünde bir mikrofon vardı. O da çok sigara içerdi, elinde de bir çakmak vardı. Hoparlörlerden gelen ‘çat çat’ sesi yüzünden not alamazdık. Karşınızda Kenan Evren, yanında da 5 general var, ne yaparsınız? O yıllarda kulaklarımızın yüzde 60’ını kaybettik.” Akpınar, konuşmacının iyi bir hatip olması durumunda dakikada 300 hece yazabileceğini söylüyor. İsmet İnönü, Ankara eski senatörü Hıfzı Oğuz Bekata, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Yasin Hatiboğlu ve Yılmaz Karakoyunlu gibi isimleri de rahat çalıştıkları isimlerin arasında sayıyor.

Stenograflar, ilginç bir çalışma yöntemi uyguluyor. Görüşmeler sırasında Başkanlık Divanı’nın önünde kendileri için ayrılan yerde oturan 3 stenograf, 2 buçuk dakikalık süreyle yer değiştiriyor. Gelişmeleri takip eden stenograflar ise 30 dakika sonra sırada bekleyen meslektaşına yer veriyor. 2 buçuk dakika elyazısı ile not alan stenograf, süresinin dolmasıyla hemen bilgi işlem merkezine inerek, ses kayıtlarının da yardımıyla deşifre işlemine başlıyor. Bu işlem 20 ilâ 45 dakika sürüyor. Deşifre edilen tutanaklar ilk olarak Genel Kurul Salonu’nda görev yapan uzman stenograflar tarafından sonra da müdür yardımcısı ve müdür tarafından kontrol ediliyor. Kimin hangi düzeltmeyi yaptığının bilinmesi amacıyla da kayıtları tutan mavi, düzeltmeyi yapan uzman yeşil, müdür kırmızı kalem kullanıyor.

Kapalı oturumlarda ise farklı bir yöntem izleniyor. Yeminli stenograflar, deşifre yaptığı metni kimseye okutmadan kontrol edip, Meclis Başkanı’nın huzurunda mühürlenen zarfın içine koyuyor. Stenograflar eskiden küfür içeren kelimeleri ‘sinkaf’ olarak deşifre ediyormuş. Ancak günümüzde sarf edilen kötü söz aynen yazılıyor. Başkanın, ‘oturumu kapattım’ sözünü duyuncaya kadar yazmaya devam ediyorlar. Bu andan sonraki sözler kayıtlara girmiyor.

Yarısı tansiyon yarısı şeker hastası

Stenografların çoğu tansiyon ilacı kullanıyor. Bunu, yaptıkları işin stresli ve zor olmasına bağlıyorlar. Şeker hastalığına yakalananların sayısı da azımsanmayacak derecede. Sağlık sorunlarının yanında, Genel Kurul salonunun yeni mimarisinden kaynaklanan sıkıntıları var. Konuşma yapılan kürsünün açısı not almalarına engel. Salonda akustik ses izolasyonunun bulunmaması ve ayaklarının altındaki hoparlörler, konuşmaların duyulmasını engelliyor.

Yanan sigarayı cebine atıp kürsüye çıktı

Kâtiplerin Meclis Genel Kurulu’nda tanık olduğu yüzlerce ilginç hadise var. Bunlardan birisi 1978’lerde yaşanır. Kuliste sigarasını içen bir milletvekiline arkadaşları haber gönderir: “Acele gel, konuşma sırası sende.” Milletvekili yeni yaktığı sigarasını, elinin ucuyla söndürdükten sonra cebine koyar ve kürsüye çıkar. Tam bu sırada CHP sıralarından, ‘yanıyorsun’ diye laf atmalar başlar. Normal hayatta da gözlerini kapatarak konuşan vekil, CHP’lilerin sözlerine, “Ben Anadolu’nun bağrından, Konya’nın yanmış çorak toprağından geldim. Asıl siz yanıyorsunuz?” diye cevap verir. Israrlı “Yanıyorsun kardeşim!” sözlerine sinirlenen vekil, yine aynı tepkiyi verir: “Asıl sizin partiniz yanıyor!” Partili arkadaşlarının da uyarısı üzerine ceketine bakan vekil, yanan cebini görünce bağırmaya başlar. Genel Kurul Salonu’nda görevli kavaslar yardıma koşar ve yanan ceketi bir bardak suyla söndürür.

Adalet Partisi’nin iktidar olduğu dönemde de AP’li bir milletvekili, kürsüye çıkar ve konuşmaya başlar. Kendisini o kadar kaptırmıştır ki, söndürmeden cebine koyduğu sigaranın ceketini tutuşturduğunu fark etmez. Kendi partisine mensup milletvekilleri, “Abi yanıyorsun in aşağıya.” diye uyarır. Partili arkadaşlarının dalga geçtiğini düşünen vekil, “Terbiyesizlik etmeyin. Ben sizin büyüğünüzüm.” derken, üzerinden çıkan dumanları fark eder. Kahkahalar arasında ceketini çıkararak yanmaktan sonra anda kurtulur.

‘Hasan sesini yükselt’ notunu da

okudu

Turhan Feyzioğlu, 1973 yılında Cumhuriyetçi Güven Partisi genel başkanı olduktan sonra milletvekillerinin konuşma metinlerini kendisi hazırlamaya başlar. Feyzioğlu, parti grubu adına konuşma yapacak milletvekilini çağırır ve konuşma metnini verir. Feyzioğlu, kolaylık olsun diye metne bazı notlar düşer. Metnin bir yerine de parantez içinde büyük harflerle, “Hasan burada sesini yükselt.” yazar. Milletvekili kürsüye çıkar ve muhalefet partisini eleştirmeye başlar. O kadar heyecanlanır ki, metinde yer alan “Hasan burada sesini yükselt.” notunu da okur. Milletvekili, kahkahalar arasında kürsüden inerek yerine oturur.

Zabıtlar kirlendiği için gül atıyorum

Genel Kurul’da bütçe görüşmeleri sırasında sert tartışmalar yaşanır. İş öyle bir noktaya gelir ki, karşılıklı küfürleşme ve yumruklaşmalar yaşanır. Stenograflar, olan biten her şeyi yazmaya devam eder. Kastamonu eski milletvekili Hasan Tosyalı, söz alarak konuşmak ister. Tosyalı, yanında getirdiği bir demet çiçeği stenografların üstüne atmaya başlar. Milletvekillerinin şaşkın bakışları altında çiçekleri atmaya devam eden Tosyalı, tarihî bir söz söyler: “Zabıtlar kirlendi onları temizliyorum!”
(ZAMAN Edip Ali Yavuz)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERDOĞAN: DÜNYA EKONOMİK LİTERATÜRÜNE GEÇECEK BAŞARI SÖZKONUSU

AB'YE "AYRIMCI TUTUM SERGİLENİYOR" NOTASI...

ERDOĞAN'DAN 8. CUMHURBAŞKANI TURGUT ÖZAL'A ÖVGÜ...
»  KKTC'DE EŞEKLİ PUL KRİZİ...
»  ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI 117 MİLYON TL!!
»  ÜNLÜ ARMATÖR SADIKOĞLU IRAK'TA KAÇIRILDI...
»  SPOT HABER'DEN ÖZÜR
»  
»  KORAY AYDIN, MAL VARLIĞINA TEDBİRDEN RAHATSIZ DEĞİLMİŞ
»  İKİ YÜZLÜ HOLLANDA!!
»  AB, BAŞMÜZAKERECİ OLARAK GÜL'Ü İSTİYOR!!
»  KOMİSYON VALİ'NİN DE GÖREVDEN ALINMASINI İSTİYOR...
»  FLAŞ... FLAŞ... FLAŞ... MECLİS ÇANKAYA KAPISINDA BOMBA PANİĞİ...
»  TSK'DAKİ YOLSUZLUK İHBARI BİR SUBAYDAN...
»  YENİ ÖZEL TİM UÇAK'LA GİTTİ!!
»  SAYIN BAŞBAKANIM BEN ÇAYCI MEHMET"...
»  "DOKUNULMAZLIKLARA DOKUNDU"
»  SUDAN'DA MERVE KAVAKÇI İLE TÜRBAN REKLAMI!!
»  SURİYE İLE SU ANLAŞMAZLIĞI BİTTİ...
»  DENKTAŞ YENİ PLAN İSTEMİYOR...
»  SURİYE'DE SKANDAL...
»  ECEVİT: KUZEY IRAK'A GİRELİM...
»  TOPLU MEZAR İÇİN TBMM’DEN SUÇ DUYURUSU...
»  ASKERİN İRTİCAYA BAKIŞINDA DEĞİŞİKLİK YOK...
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.