Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2395
EURO
34,7845
IMKB
10.269,000
ALTIN
2.419,920
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TRT'de Kiralık Haber Skandalı
TRT de Kiralık Haber Skandalı
 
TRT Kürdi kanalında yayınlanan haber programlarının dışarıya yaptırıldığını açıkladı
 
11.7.2016 - 12:16

TRT Genel Müdürü Göka'nın verdiği yanıtta, TRT Kürdi kanalında yayınlanan haber programlarının dışarıya yaptırıldığını açıkladı. Buna göre, TRT Kürdi kanalında yayınlanan haber programlarından Sabahınsesi'ne 4 bin 280 lira, Haber 14'e bölüm başı 3 bin 960 lira, Sorani Haber'e 5 bin 500 lira, Zazaca Haber 4 bin 800 lira, Haber 20'ye 5 bin, Haber 23'e 3 bin 640 lira her bölüm başına ödeme yapılıyor.

Konuyla ilgili olarak Sözcü'den Başak Kaya'ya konuşan CHP'li Gürer şunları ifade etti:

KAMU KAYNAKLARI ŞİRKETLERE AKTARILIYOR
"Kamu adına tarafsız yayıncılık yapması gereken ve yasayla da belirlenmiş bu kuralı hiçe sayan TRT özellikle seçim dönemlerinde haberlerinde muhalefetin sesini kısarak iktidar borazanlığı yapmaya devam ediyor.

Her türlü teknik alt yapıya ve personel sahip olmasına karşın TRT aracılığı ile kamu kaynakları şirketlere aktarılıyor. Vatandaşın elektrik faturası ve bandrol payı ile ayakta duran TRT şimdide cep telefonu elektronik eşyalardan da pay alacak. Doymak bilmeyen bir yapıya dönüştü.

9 binden fazla personeli var, Türkiye'nin dört bir yanındaki yerel muhabirleriyle Avrupa'dan Asya'ya, Ortadoğu'dan Kafkaslara kadar pek çok önemli merkezde büro ve temsilciliklere sahip. Buna karşın haberlerini dışarıya yaptırıyorlar yani haberi kiralıyorlar. Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde yok.
Öte yandan TRT faaliyet raporuna göre 2015 yılında TRT Erbil Temsilciliği'nin hazırladığı 438 haber TRT Haber, TRT Kurdî ve TRT Avaz kanallarında yayınlanmış ve 278 canlı bağlantı yapılmış. Yasalarla tarafsız olması gereken kurum buna rağmen haberi dışarıdan alıyorlar, stüdyoları kiralıyorlar. Üstelik kendi personelini bu tip programlarda çalıştırıyorlar ama firmalara para ödemeye devam ediyorlar.

VATANDAŞ TRT'YE 2015'TE 842 MİLYON LİRA ÖDEDİ

Vatandaşın vergilerinden oluşan bütçeden TRT elektrik faturaları üzerinden yüzde 2 pay ödeniyor. TRT'nin son açıklanan 2015 faaliyet raporuna göre elektrik faturalarından 842.2 milyon TL ve bandrolden de 679 milyon TL gelir sağlandı.

TRT'ye elektrik payı olarak aktarılan tutar 2004'te 226.8 milyon TL, 2005'te 250.5 milyon TL, 2006'de 303.8 milyon TL, 2007'de 334.6 milyon TL, 2008'de 454.2 milyon TL, 2009'da 448 milyon TL, 2010'da 547 milyon TL, 2011'de 514.2 milyon TL, 2012'de 662.2 milyon TL ve 2013'te 800.7 milyon TL, 2014'te 802.2 milyon TL olarak gerçekleşti.

TRT'ye ayrıca bütçeden de para aktarıldı. Bu tutar 2005-2015 yılları arasında toplam 55 milyon 333 bin lirayı buldu.

TRT'DEN AÇIKLAMA

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), bugün bazı medya organlarında yer alan 'haber kiraladığı' yönündeki iddialara yazılı bir açıklamayla yanıt verdi.

Açıklamasında, uygulamanın 1.5 yıl önce sona erdiğini belirten TRT, söz konusu haberlerle kamuouyunun yanıltılmaya çalışıldığını öne sürdü.

İşte, o açıklama:

"10.07.2016 tarihli bazı internet sitelerinde ve gazetelerde yer alan  “TRT ‘haber kiralayarak’ bir skandala daha imza attı.” başlıklı haberle yaklaşık bir buçuk yıl önce sona eren bir uygulama halen devam ediyormuş gibi gösterilerek kamuoyu yanıltılmaya çalışılmaktadır.

Şenol Göka’nın TRT Genel Müdürlüğü görevini üstlenmesinin hemen ardından, TRT Yönetim Kurulu (2014/476 sayılı karar) “kurum kaynaklarıyla yapılacak iç yapımlara ağırlık verilmesi” kararını almıştır.  Bu karar gereği TRT Kürdi’de yayınlanan haberler ve içerikleri 16 Mart 2015 tarihinden itibaren yaklaşık bir buçuk yıldır TRT’nin kendi bünyesinde hazırlanmaktadır. Bunlar için dışarıya tek kuruş para ödenmemektedir. Bazı haber programlarının dış yapım olarak alınması -eski adıyla- TRT 6’nın yayına başladığı ilk döneme ait uygulamadır. Bu uygulama bir zorunluluk olarak personel eksikliğinden kaynaklanmıştır.

Öte yandan ilgili yönetim kurulu kararı TRT Kürdi’nin yanı sıra tüm yayın mecralarımızda titizlikle uygulanmaktadır. Bu doğrultuda stüdyo eksikliğinden kaynaklı dış yapımlar, kısa sürede tamamlanan ve faaliyete geçen yeni stüdyolarımızla sona erecektir. TRT’nin kurum kaynaklarıyla iç yapımlara yönelmesi 2015 yılı faaliyet raporunda da görülmektedir.

Bazı çevrelerin TRT’yi hedef alan yayınları, bizlerin çalışma azmini ve gayretini kıramayacak, TRT bundan sonra da milletimizin hizmetinde olmaya devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyulur."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Basında Yeni Kampanya: Ben Gazeteciyim

Eşcinsel Sevişme Sahnesine Sansür!

Şifreli Yayına Tepki Geri Adım Attırdı!
»  Muhabir, Mezardan Bildirdi!
»  Adil Gür Kula'da Kaza Yaptı
»  Özkök'ten Gülerce'ye: Son Yanaşma!
»  Ayşe Arman Hacklendi!
»  İsmail KüçükkayaEvlendi
»  Tarık Toros Gözaltına Alındı İddiası
»  "Can Dündar Görevinin Başında"
»  Cumhuriyet'te Can Dündar Depremi!
»  Dinci Gazeteden Atatürk Saygısızlığı
»  Salih Tuna: AKP'li Fırıldaklar...
»  CHP'den Şişirme Tirajlar İçin Teklif
»  TRT Spikerinden Fatih Terim'e Eleştiri
»  Oktay Ekşi, KöşeYyazarlığına Geri Döndü!
»  Acun IIıcalı:Adaylığımı Koysam Seçilirim
»  Salih Tuna Yeni Şafak'a Veda Etti
»  NTV'de Ayrılık Depremi!
»  Sancak Medya-Star TV Pazarlığı Tam Gaz
»  Kimlere, Niye Basın Kartı Verilmedi?
»  TRT Ersin Düzen’e Parayı NasılAktarıyor?
»  Ersin Düzen'e Hodri Meydan!
»  Yeni Şafak O Köşe Yazarını Kovdu!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.