Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3646
EURO
34,9515
IMKB
9,080
ALTIN
2.325,130
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TRT ve AA'ya Ortak Dil Ayarı
TRT ve AA ya Ortak Dil Ayarı
 
Cizre’de 7 Şubat’ta gerçekleştirilen operasyonlardaki ölü sayısına ilişkin ilgili devlet kurumları arasında çelişkili açıklama skandalına Başbakanlık el koydu.
 
12.2.2016 - 09:01

 Başta Cizre olmak üzere sokağa çıkma yasağı nın ilan edildiği yerlerde, güvenlik birimlerinin yürüttüğü operasyonlarla ilgili haberlere “ortak dil ve kontrollü açıklama” ayarı geldi.

Cumhuriyet'ten Ayşe Sayın'ın haberine göre; Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun medya patronları ile Dolmabahçe’de buluştu. Akşam gerçekleştirilen operasyonla ilgili TRT, Anadolu Ajansı, Şırnak Valiliği, iktidara yakın medya kuruluşlarının, ölü sayısı ile ilgili yaptığı çelişkili açıklamaları üzerine Başbakanlık’ta (Çankaya Köşkü) önceki gün ilgili kurumların temsilcileriyle ortak toplantı yapılarak, ilgili güvenlik birimleri ve mülki idare amirlerinin bilgileri karşılıklı teyit ettikten sonra “tek bir ağızdan” açıklama yapılması kararlaştırıldı.

Başta Cizre olmak üzere sokağa çıkma yasağı nın ilan edildiği yerlerde, güvenlik birimlerinin yürüttüğü operasyonlarla ilgili haberlere “ortak dil ve kontrollü açıklama” ayarı geldi. Kararın alınmasında Cizre’de 7 Şubat’ta gerçekleştirilen operasyonla ilgili devlet birimlerinden gelen çelişkili açıklamalar etkili oldu.

Davutoğlu’nun “terörle mücadele” konusunda izlenecek stratejinin görüşüldüğü medya patronları ile “basına kapalı” gerçekleştirdiği Dolmabahçe buluşması sırasında, Cizre’de, çok sayıda yaralının bulunduğu Cudi Mahallesi’ndeki bodrum katının da aralarında bulunduğu binalara operasyon yapıldığı bilgileri önce sosyal medya, sonra da yerel kaynaklardan kamuoyuna yansıdı. Operasyonun bilançosu konusunda uzun süre net bilgi alınamazken, TRT Haber, gecenin ilerleyen saatlerde geçtiği “son dakika” haberinde, “Cizre’de teröristlerin kontrolündeki bir bodrum katına güvenlik güçlerinin girdiğini ve 60 kişiyi etkisiz hale getirdiğini” duyurdu.


Ancak daha sonra devletin bir başka yayın kuruluşu Anadolu Ajansı, ölü sayısını 10 olarak duyururken, Şırnak Valiliği de ölü sayısını yine 10 olarak açıkladı. İktidara yakın medya da ölü sayısını “30” olarak duyurdu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Cizre’deki bodrum katının bulunduğu bölgede 70-90 kadar insan olduğunu ve tankla top atışı yapıldığını belirterek, “Orada katliam yapıldı, açıklayamıyorlar” iddiasında bulundu. Kamuoyuna yansıyan devlet kurumları arasındaki çelişkili açıklamalar üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla önceki gün Çankaya Köşkü’nde ilgili devlet kurumlarının katılımıyla bir toplantı yapıldı.


Kuşkuya yol açıyor


Edinilen bilgiye göre, Başbakanlık yetkililerinin yanı sıra, Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT ve Anadolu Ajansı’ndan üst düzey yetkililerin katıldığı toplantıda, operasyonlarla ilgili haberlerin nasıl verileceği konusunda tavır belirlendi.

Toplantıda, Cizre örneğinde olduğu gibi devlet kurumlarının birbiriyle çelişkili açıklamalar yapmasının kamuoyunda, “bir şeylerin üzeri mi örtülüyor” kuşkusuna yol açtığı, bu nedenle de tüm devlet birimlerinin, operasyonlarla ilgili haberler konusunda önce kendi aralarında bilgi paylaşımı yapıp, kamuoyuna da yapılan açıklamalarda bu “ortak dil”in kullanılması, ölü ve şehit sayılarının da yine “kontrollü” olarak verilmesi karara bağlandığı öğrenildi. Toplantıda alınan karara göre, operasyonda görev yapan güvenlik birimleri, mülki idare amirleri (vali, kaymakam) ile karşılıklı bilgileri teyit ettikten sonra kamuoyuna açıklama yapacak, devlet televizyonu ve ajansı da yine tek elden verilen resmi bilgiler doğrultusunda haberleri servis edecek.

TRT Haber, Cizre'deki bir bodrum katına düzenlenen operasyonda 60 PKK mensubunun öldürüldüğünü iddia etmişti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Gülen'in Konuşmalarına Erişim Yasağı!

AK Parti'de Neler Oluyor?

25 Yıllık 2 Gazeteci Meslek Değiştirdi
»  DYH'den Yeni Şafak ve Akit’e Mesaj!
»  IPI’dan gazetelere saldırılara kınama
»  Ferit Şahenk'ten Yeni Yatırım
»  ''Bu Haberi Asker Yazdırmış''
»  Erdoğan Yine Hürriyet'e Vurdu!
»  TV NET'e yayın Durdurma Cezası
»  Akit ve Yeni Şafak Saldırılarına Kınama!
»  Star Yazarına Göre Gül-Erdoğan Buluşması
»  Yeni Şafak ve Akit'e Silahlı Saldırı
»  Kanal 24'ten TRT'ye Üst Düzey Transfer
»  İran'dan Türkiye'ye Gitmeyin Çağrısı
»  Star Yazarından Hilafet Çağrısı
»  İran'da TV Sunucusuna Ahkaksız Teklif!
»  Medya Patronu Muhabiri Dövdü
»  Yandaş Medya'da Kılıçlar Çekildi
»  Geçen Hafta Hangi Gazete Ne Kadar Sattı?
»  Perinçek'i Mutlu Eden TRT Haberi!
»  Dolmabahçe'de Medya Buluşması!
»  Canlı Yayında Çıplak Eylemci Şoku
»  Akın İpek'in Annesi Evinden Çıkarılıyor
»  Ethem Sancak'tan Kanal7'ye Dijitürk Golü
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.