Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5135
EURO
34,9664
IMKB
9.717,000
ALTIN
2.435,500
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Trabzon'da Toplu Ulaşıma Zam!
Trabzon da Toplu Ulaşıma Zam!
 
Trabzon'da seçimin ardından zamlar peş peşe geldi. Kentte toplu taşıma ücretlerine yüzde 40'a yakın zam yapıldı. Trabzonlular zammı fazla bulurken şoförler ise zammın düşük kaldığı görüşünde.
 
10.6.2023 - 10:58

Trabzon'da toplu taşımaya yüzde 40'a varan zam geldi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Toplantısı’nda alınan karara göre şehir içi ulaşımda en yakın mesafe ücretleri siviller için bilet 6 lira 50 kuruştan 9 liraya, öğrenci için 5 lira 50 kuruştan 6 lira 50 kuruşa, belediye otobüslerinde ise sivil 5 liradan 6 lira 90 kuruşa, öğrenci 4 liradan 5 lira 50 kuruşa çıkacak. Zamlı tarife dolmuşlar için 12 Haziran'da, belediye otobüsleri için 16 Haziran'da başlayacak.

'ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEĞİ İÇİN DÜĞMEYE BASTILAR'
Gazete Duvar'dan Fatih Saygın'ın haberine göre Kentte yaşayanlar ise seçim ertesi üst üste gelen zamlara tepkili. Hayat pahalılığının her harcamaya yansıdığını söyleyen Trabzonlular toplu taşımanın artık ucuz ulaşım seçeneği olmaktan çıktığını dile getirdi.

Kentte esnaflık yapan ve ulaşım aracı olarak dolmuş kullanan Savaş Yılmaz, 2,5 liralık zammı fazla bulduğunu söyledi. Zam için geçerli neden olmadığını öne süren Yılmaz, "Mazot fiyatları geçen yıl dolmuş ücretlerinin 6 buçuk liraya çıktığı dönem ile aynı olmasına rağmen bu kadar zam yapılması doğru değil. Asgari ücrete zam geleceği için erkenden zam düğmesine bastılar her yandan" sözlerini kullandı.

'EN ÇOK ÖĞRENCİLER ETKİLENİYOR'
Kentte üniversite öğrencisi olan Abdullah Aydın ise toplu taşıma fiyatlarının en çok öğrencileri etkilediğini söyledi. Yüksek kira fiyatlarını karşılamakta güçlük çekerken dolmuş ücretlerinin de zamlandığını söyleyen Aydın, "Belediye otobüsleri dolmuş fiyatlarına yaklaştı. Toplu taşıma kamu için değil kâr için yapılır hale geldi. Dolmuş ile belediye otobüsü arasındaki fark çok az. Bir de Trabzon'da dolmuşlarda üniversite öğrencilerinden sivil tarife ile ücret alınıyor. Zamdan en çok biz etkileneceğiz" ifadelerini kullandı.

'ESKİ KAZANCIMIZA ULAŞMAMIZ İÇİN DOLMUŞ 15 LİRA OLMALI'
Trabzon'da uzun yıllardır dolmuşçuluk yapan İsmail Eyübler ise yapılan zammın yetersiz olduğunu dile getirdi. Eyübler, dolmuş ücretlerinin sadece akaryakıt fiyatlarıyla değerlendirilmesinin yanlış olduğunu belirterek hayat pahalılığının herkese olduğu gibi dolmuş esnafına da yansıdığını ifade etti.

Asgari ücret 5 bin 500 TL iken dolmuş ücretlerinin 6,5 lira olduğunu söyleyen Eyübler, "Asgari ücret yılbaşında 8 bin 500 TL oldu ve şimdi yeni bir zam daha gelecek. Asgari ücrete zam geldikçe her şey pahalanıyor. Bir yandan da artan döviz kuru nedeniyle zamlar geliyor. Geçen yıl bin liraya yaptırdığımız araç bakımı şu anda 3 bin 500 liraya yapılıyor. Geçen yıl 1250 TL olan tek lastik şu anda 3 bin 500 liraya çıktı. Market alışverişlerinde fiyatlar her gün artıyor. Bu pahalılıkta benim eski kazancıma ulaşmam için dolmuş ücretinin 9 değil 15 lira olması gerekir" sözlerini kullandı.

Kent merkezinde dolmuşta şoförlük yapan Mahmut Kara ise yaşanan artışı yeterli bulduğunu söyledi. Kara, akaryakıt fiyatlarında dalgalanma olmaması halinde dolmuş ücretlerinin tatmin edebileceğini düşünüyor. Kara, "Akaryakıt fiyatlarına zam gelmeyecek ise 8 lira yeterli olabilirdi. Ama piyasanın hareketli olmasından sanırım böyle bir zam yapıldı" diye konuştu.

'DOLMUŞ ESNAFININ MASRAFI KATLANDI'
Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta, günümüz ekonomik koşullarına göre kaçınılmaz olarak zam yaptıklarını söyledi. Dolmuş fiyatlarının en son 11 ay önce zamlandığını ve o günden bu yana piyasa koşullarında yaptıkları zammın düşük kaldığını dile getiren Usta, şoför esnafının masrafının katlandığını ifade etti.


Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta
Şoför esnafı olarak daha yüksek bir zam talebinde bulunduklarını belirten Usta, "Halkımızı düşünerek belli seviyede tutmak zorunda kaldık. Akaryakıta da son haftada üst üste zamlar geldi. Fakat bizi esas etkileyenler, araç bakım masraflarının katlanması oldu. Dolmuş zammı sadece akaryakıt masraflarına göre değerlendiriliyor. Fakat şoför esnafının da kendisini idame ettirmesi gerekiyor. Akaryakıta zam gelmese de piyasada her şey zamlanıyor" diye konuştu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MKE Roket Fabrikası'nda Patlama

İkinci El Otomobile Zam Yolda

İstanbul'da Sahte Dolar Operasyonu
»  Sıfır Araca Dolar Zammı!
»  Mansur Yavaş Tüm İzinleri Kaldırdı
»  Kayıtlı İşsiz Sayısı Belli Oldu!
»  Benzin Istasyonlarında Yakıt Kuyruğu
»  6 Bin MS Hastası İlaçsız Kaldı
»  Ekmek ve Makarnaya Zam Bekleniyor
»  Apple'de 3 Gün İçinde İkinci Zam
»  Damacana Suya Yeni Zam Yolda
»  Söke Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
»  Apple'dan Türkiye Fiyatlarına Zam!
»  En Düşük Kurbanlık Giyatları Açıklandı
»  Sigaraya Zam Geldi
»  'Yüksek Ücret Artışları Artık Zor…'
»  Meteoroloji'den Şiddetli Yağış Uyarısı
»  Sivas’ta Korkutan Deprem
»  Ankara'daki Şağanakta Şok Ede Görüntü
»  Camdaki Kız Dizisi Ekranlara Veda Ediyor
»  İmam ve Eşinin Katili Oğulları Çıktı
»  Eskişehir'i Sel Vurdu
»  Seks Spor Kabul Edildi!
»  Gençlerin Gözdesi Almanya ve ABD!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.