Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,1728
EURO
34,9952
IMKB
10.159,000
ALTIN
2.471,800
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Trafik Sigortasını Ucuzlatacak Teklif!
Trafik Sigortasını Ucuzlatacak Teklif!
 
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, son bir yılda yüzde 200'e yakın ortan Zorunlu Trafik Sigortası konusunda vatandaşı sevindirecek bir kanun teklifi verdi.
 
6.4.2016 - 14:37

CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, son bir yılda yüzde 200’e yakın artan zorunlu trafik sigortası primleri üzerinden alınarak bütçeye aktarılan vergi ve vergi benzeri yüklerin kaldırılmasını teklif etti. Özel’in teklifi kabul edilirse zorunlu trafik sigortası yüzde 10 oranında ucuzlayacak.
 
 
Özel, Karayolları Trafik Kanunu ve Gider Vergileri Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu. 
  
 
Araç sahiplerinin Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yaptırmak zorunda bulunduklarızorunlu mali sorumluluk sigortası primleri üzerinden devlet, yüzde 5 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV),  yüzde 5 oranında mali sorumluluk sigortası payı, yüzde 2 oranında da güvence hesabı payı alıyor. Buna göre vatandaşların zorunlu trafik sigortası yaptırırken ödediği her 100 liranın 12 lirası devlete gidiyor. Zorunlu trafik sigortası yaptıran vatandaşlardan bu yolla alınan BSMV ve mali sorumluluk sigortası payı genel bütçeye aktarılıyor.
  
 
TRAFİKTEKİ SİGORTASIZ ARAÇ SAYISINI ARTIRIYOR
 
 
Özel yasa teklifinin gerekçesinde, zorunlu trafik sigortası primlerinde son aylarda yaşanan artışın araç sahipleri için önemli bir sorun oluşturmaya başladığıve bu durumun trafikteki sigortasız araç sayısının hızla artmasına neden olduğu kaydetti.
 
 
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin verilerine göre, Ocak 2016 itibariyle Türkiye’deki otomobillerin yüzde 9’u, minibüslerin yüzde 19,1’i,  otobüslerin yüzde 24,1’i, kamyonetlerin yüzde 13,1’i,  kamyonların yüzde 20,7’si, traktörlerin yüzde 40’ı, motosikletlerin ise yüzde 62’sinin zorunlu trafik sigortası bulunmuyor.
Zorunlu sigortası yapılmış araç sayısının artırılmasının, prim tutarlarını artıran diğer nedenlerin yanı sıra vergi ve benzeri kamusal yüklerinin kaldırılmasıyla mümkün olabileceği belirtilen gerekçede, vatandaşlar açısından önemli bir külfet oluşturan bu yükün, bütçe gelirleri içerisindeon binde 6 gibi önemsiz bir payı bulunduğu vurulandı.
 
 
FAİZDEN ALINMAYAN VERGİ ZORUNLU SİGORTADAN DA ALINMASIN-
 
 
CHP’li Özel, 2015 yılında zorunlu trafik sigortası primleri üzerinden mali sorumluluk sigorta payı olarak 312 milyon lira, BSMV olarak da yine 312 milyon lira bütçe geliri sağlandığı ifade etti. Özel, “Bütçeye aktarılan bu tutarlardan vazgeçilmesi bütçe gelirlerinde önemli bir azalmaya yol açmayacak, ancak vatandaşların sigorta için ödediği parayı yüzde 10 oranında azaltacaktır. Zorunlu trafik sigortası yapılmış araç sayısının artmasından sağlanacak kamu yararı, devletin vazgeçeceği gelirden kat kat fazladır” dedi.
 
 
Mevcut hükümetin ilk icraatlarından birinin, yıllık 100 milyarı bulan faiz ve benzeri menkul kıymet gelirlerinden vergi alınmaması ya da düşük oranda vergilendirilmesine ilişkin uygulamanın süresini beş yıl daha uzatmak olduğunu hatırlatan CHP Grup Başkanvekili Özel şunları söyledi:
 
 
 “Yasa teklifimiz AKP için bir sınavdır. Sadece ülkeye sıcak para gelsin diye faiz gelirleri üzerinden alınabilecek yıllık 20 milyar liralık vergiden bir kalemde vazgeçen AKP hükümetinin, vatandaşın üzerindeki, üstelik yasayla zorunlu kılınmış bir sigorta işleminden kaynaklanan 625 milyon liralık bir yükü alıp almayacağını göreceğiz.
 
Yasa teklifiyle, zorunlu trafik sigortası prim tutarları üzerinden alınan yüzde 5 oranındaki mali sorumluluk sigortası ile yüzde 5 oranındaki BSMV’nin kaldırılması öngörülüyor. Özel’in teklifi kanun edilirse zorunlu trafik sigortası yüzde 10 oranında ucuzlayacak. "



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İsteyene Çifte Maaş İsteyene Toplu Para

Erken Emeklilik 2.5 Yıl Öne Çekilecek

Yıllık izinlere yeni düzenleme
»  Ünlü İş Adamı Yaşamını Yitirdi
»  Kredi Kartı Kullananlara Kötü Haber
»  GSS Prim Borçları Silinecek
»  65 Yaşını Dolduranlar Dikkat!
»  Hyundai, 2016'da da İddialı
»  Dolar 2.81′e İndi!
»  Devlet ‘Taşeron’a Tazminat Ödeyecek!
»  Motorinde 8 Kuruş İndirim
»  Yellen Konuştu, Dolar Çok Sert Düştü!
»  Araç Sahiplerine İyi Haber!
»  Altın 1 Ayın Dibini Gördü
»  33 Sigorta Şirketi İçin Soruşturma!
»  ''Gerekise Açlık Grevi Yaparız''
»  İstifa Edene İşsizlik Maaşı Hakkı!
»  Halkbank Hisseleri Yine Geriledi
»  Taşeronlara Kadro Yerine Özel Sözleşme!
»  İşsiz Sayısı 3 Milyon'a Çıktı
»  Turizme Bombalı Saldırı Darbesi
»  Halkbank Hisseleri Çakıldı!
»  Flaş.. Taşeron İşçilere Kadro Müjdesi!
»  Almanya'ya Şok Ekonomik Çağrı!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.