Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
43,2924
EURO
50,7624
IMKB
12.753,000
ALTIN
6.721,430
 
Hava Durumu ANKARA
-4 / 3 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Teknoloji   Magazin   Polis Adliye 
 
Trump Rüzgârı Bitcoin'e Fayda Etmedi
Trump Rüzgârı Bitcoin e Fayda Etmedi
 
ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci döneminin ilk yılında kripto para piyasalarında beklenen güçlü ralli gerçekleşmedi. Ekim 2025’te 126 bin dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gören Bitcoin, son çeyrekteki satış baskısıyla 90 bin dolar civarında seyrederek Trump’ın 20 Ocak 2025’te göreve başladığı seviyenin altında kaldı.
 
22.1.2026 - 12:15

Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmesi, kripto para piyasalarında güçlü bir iyimserlik dalgası yaratsa da bu beklenti fiyatlara kalıcı biçimde yansımadı.

Bitcoin, 90 bin dolar civarında işlem görmesine rağmen Trump’ın 20 Ocak 2025’te göreve başladığı dönemdeki seviyenin altında kaldı.

Beyaz Saray’daki ikinci döneminin ilk yılını tamamlayan Trump’ın özellikle kripto varlıklara yönelik daha destekleyici bir çerçeve oluşturacağı beklentisi öne çıkmıştı. Buna karşın yönetimin ticaret politikalarının küresel ölçekte yarattığı belirsizlikler piyasalarda dalgalanmaya neden oldu. Bitcoin, geçen yıl ocakta 100 bin doların üzerine çıktıktan sonra şubat itibarıyla düşüş eğilimine girdi.

Mart ayında 80 bin doların altını test eden Bitcoin, ABD ile Çin arasında mayısta sağlanan tarife ateşkesi sonrası yeniden 100 bin doların üzerine yükseldi. Ancak Fed’in faiz indirimlerinde temkinli bir duruş sergilemesi ve teknoloji hisselerindeki yüksek değerlemelere yönelik kaygılar, fiyatın kasım ayında 85 bin doların altına gerilemesine yol açtı.

Trump'ın göreve geldiği dönemden bu yana dalgalı bir dönem geçiren Bitcoin 6 Ekim 2025'te 126 bin 199,6 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Geçen yılın son çeyreğindeki satış ağırlıklı seyrin etkisiyle ABD Başkanının göreve gelişinin ilk yılında 90 bin dolar seviyelerinde bulunan Bitcoin 20 Ocak 2025'teki seviyesinin altında kaldı.

TRUMP'TAN ÖNCEKİ SEVİYELERİNDEN AŞAĞIDA
Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Stratejisti Uraz Çay, Bitcoin fiyatlarının Trump'ın seçildiği Kasım 2024 tarihi fiyatlamasının hala yaklaşık yüzde 35 üzerinde olsa da ikinci döneminin resmen başladığı Ocak 2025 seviyelerinin aşağısında olduğunu kaydetti.

Çay, Bitcoin'in Ekim 2025 rekorunun da yaklaşık yüzde 27 aşağısında olduğunu anımsatarak, şu açıklamalarda bulundu:

"Fed'in hem 2024 hem de 2025 yıllarında yaptığı faiz indirimleri, Trump yönetiminin kripto piyasası pozitif adımları ve finansal sistem içinde kripto paralar bazlı daha çok enstrüman oluşmasına rağmen yatırımcıların geçmiş kripto boğa piyasası döngülerinde görmeye alışık olduğu getiri seviyelerinin daha aşağısında bir noktadayız. Bu duruma dair detaylara girildiğinde birçok konu yazılıp çizilebilir. Benim açımdan ise en önemli üç değişkenden ilki Bitcoin'in diğer yatırım araçları ile arasındaki korelasyonun gerilemesi ve kurumsal yatırımcıların portföylerinde aldığı ağırlığın beklenen kadar artmaması. İkincisi dijital altının gerçek altına kıyasla çok daha kötü bir performans göstermesi ve üçüncüsü Stablecoin dünyasının ABD için yeni bir borçlanma kaynağı olmasıyla jeopolitik risklerin kripto piyasası tarafına da sıçraması şeklinde gösterilebilir."

Çay, Bitcoin'in diğer yatırım araçlarıyla korelasyonun gerilemesinin aslında kurumsal portföyler için çok iyi bir çeşitlendirici potansiyel sağladığını belirterek, "Portföylerin en kalabalık olduğu işlemler değerli metallerde uzun pozisyon olduğu için dijital altına sıra gerçek altın çok yükseldiği ve yükselmeye devam ettiği için gelmiyor." dedi.

Bitcoin spot Borsa Yatırım Fonlarında toplam varlık miktarının ekim ayı itibarıyla gerilemiş olsa da toplam 125 milyar dolar civarında olduğunu aktaran Çay, "Bitcoin için 2026 potansiyeli hala güçlü bir yıl ancak sıra bir türlü değerli metallerden kendisine gelmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

DEĞERLİ METALLERDE DÜZELTME KRİPTOLARIN İŞİNE YARAYABİLİR
Çay, Nasdaq 100 endeksinin geçen yıl birçok sayıda rekor kapanış gördüğünü ifade ederek, endeksin ekim sonundaki rekor kapanışına da mevcut durumda çok uzak olunmadığını söyledi.

Bitcoin'in kendi zirvesine kıyaslandığında Nasdaq 100'de durumun çok daha iyi olduğunu aktaran Çay, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bitcoin-Nasdaq 100 korelasyonu da geçtiğimiz yılların aşağısında. Dolayısıyla burada da konuyu Bitcoin-Nasdaq 100 ilişkisinden ziyade Bitcoin-Altın ilişkisine çekmemiz daha mantıklı olur. Bitcoin-Altın oranı Aralık 2024’te 40 seviyesinin üzerini test ettikten sonra mevcutta 20 seviyelerinin aşağısını test ediyor. 2025 yılını hem altın hem de gümüş 1979 yılından beri en iyi getiride sonlandırırken 2026 yılına da güçlü başladılar. Mevcut durumda Bitcoin için teknoloji hisseleri ile bir benzetmeye gitmektense bence yine değerli metallerden kopamayan bir yatırımcı grubunun Bitcoin ilgisinin azaldığını belirtmek çok daha doğru olabilir. Bu düşünce yapısında değerli metallerde olası bir düzeltme Bitcoin tarafında yatırımcı ilgisini tekrardan arttırabilir."

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Motorine Bir Zam Daha Geliyor

Gram Altın 7 Bin Liraya Dayandı

Piyasalar Yine Alev Alev!
»  Ticaret Savaşları Altını Uçurdu
»  Park Holding Ciner'e Geri Verildi
»  Bankalardan MTV Taksit Yarışı
»   Grönland Krizi Altını Uçurdu
»  Benzinde Tabela Yeniden Değişiyor
»  Benzinde 95 Kuruş İndirim
»  Her Üç Kişiden Biri İcralık!
»  Benzine Yeni Zam Yolda
»  2025 Yılı Bütçe Açığı Belli Oldu
»  Karahan'dan Enflasyon Mesajı
»  CHP'den "Hurda Teşvik Kanunu" Teklifi
»  Altın'dan Yeni Tarihi Zirve!
»  Taşınmaz Satışında Yeni Dönem
»  Fed Krizi Altını Uçurdu!
»  Trafik Sigortası Cep Yakıyor
»  KKTC'de Asgari Ücret 52 Bin 738 TL Oldu
»  Gram Altın 6.380 TL ile Zirveyi Gördü
»  Motorine Yine Zam Geliyor
»  Motorin Fiyatları Düştü
»  KESK'ten Emekli Aylığı Çağrısı
»   En Düşük Emekli Aylığı Kalkıyor mu?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETECI ACI SOYLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.