Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2037
EURO
34,7366
IMKB
10.219,000
ALTIN
2.455,650
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÖRÜRİSTTİ, KOMUTAN OLDU!
TÖRÜRİSTTİ, KOMUTAN OLDU!
 
Libya'da Avrupa ülkeleri ve Amerika'dan destek gören isyancıların liderlerinden Abdulhakim Belhac ile ilgili ortaya çıkan gerçek
 
5.9.2011 - 19:51

Financial Times'ın Libya'nın başkentinde ortaya çıkan ve İngiliz istihbaratının Kaddafi yönetimiyle işbirliğine işaret eden belgelerle ilgili haberinde çok ilginç gerçekleri ortaya çıkardı.
Gazete, bundan yedi yıl önce Amerikalı yetkililerin Abdül Hekim Belhac adlı İslamcı terör zanlısını Trablus'a naklettiğini ve Belhac'ın buradaki sorgusuna İngiliz istihbaratının terörle mücadele birimlerinin de dahil olduğunu gösteren belgeler bulunduğunu bildiriyor.
Kaddafi rejimiyle bu yakınlaşma, İngiliz istihbaratının sorgu sırasındaki işkenceye de dahil olduğu iddialarını gündeme taşıdı.
Financial Times, İngiltere'nin istihbarat servisinin Libya'daki eski rejimle tam olarak nasıl bir işbirliği kurduğu konusunun aydınlığa kavuşması yönündeki çağrıların giderek yükseldiğini bildiriyor.
Haberde dikkat çekilen bir diğer nokta, 2004 yılında El Kaide bağlantılı bir terör zanlısı olarak adı geçen Abdül Hekim Belhac'ın şu an çok farklı bir sıfatla -Kaddafi'yi deviren asi güçlerin önde gelen komutanlarından biri olarak- tanınıyor oluşu.

‘İsyancıların askeri lideri CIA’den işkence görmüş’
Independent Gazetesi'nin Libya'daki muhabiri Patrick Cockburn'ün haberindeyse, Kaddafi'yi deviren isyancıların askeri liderlerinden Abdulhakim Belhac'ın geçmişte CIA tarafından işkence gördüğü belirtiliyor.
Cockburn'un yazısından öne çıkan satırlar şöyle:
"Kaddafi'nin devrilmesi ilginç ittifaklar yarattı. Ancak bu ittifakların en ilginçlerinden biri NATO ile Trablus'taki isyancı güçlerin komutanı Abdulhakim Belhac arasında kurulan idi. Kaddafi'nin geçmişte Amerika Birleşik Devletleri tarafından terörist olarak görülmesini sağlamaya çalıştığı İslamcı Belhac, 2004 yılında Uzak Doğu'da yakalandığında CIA ajanları tarafından işkence gördüğünü ve ardından daha fazla işkence görmesi ve hapse atılması için Albay Kaddafi'ye teslim edildiğini söylüyor. Trablus askeri konseyi lideri Belhac, 1990'lı yıllarda Kaddafi'ye karşı İslamcı bir gerilla örgütü kurup savaşmış."

CIA-Kaddafi işbirliğinin delili
Independent yazarı, Belhac'ın anlattıkları doğru ise, bunun CIA ile Albay Kaddafi'nin güvenlik güçleri arasında 11 Eylül'ün ardından başlatılan işbirliğinin açık bir delili olduğunu söylüyor.
"Yedi yıl cezaevinde kaldığını, işkence gördüğünü ve tecrit hücresinde tutulduğunu söyleyen Belhac Afganistan'da Ruslara karşı savaşta elde ettiği askeri deneyim sayesinde Kaddafi karşıtı isyanın en etkili askeri lideri haline geldi. Diplomatlar, Belhac'ın Trablus'un geçen ayın son günlerinde ele geçirilmesinde büyük payı olduğunu ve Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelil'in kendisine çok değer verdiğini ifade ediyor."
Cockburn, Belhac'ın, kurucularından olduğu Libya İslami Mücadele Örgütü'nün el Kaide ile bağlantılı olduğu iddiaları reddettiğini de söylüyor.
Afganistan'da savaşmış olmamız, el Kaide ile aynı amaçlara sahip olduğumuz anlamına gelmiyor, diyen Belhac'ın, rejimlerin silah zoruyla değiştirilmesi ve cihat ile ilgili fikirlerin savunulduğu 2009 yılında basılan, 417 sayfalık bir belgede de imzası var.
Libyalıların din konusundaki görüşlerine saygı göstereceklerini de belirten Belhac, ülke çapında Askeri Konseye bağlı binlerce militanın, sonunda ya yeni Libya ordusuna katılacaklarını ya da sivil hayata geri döneceklerini de söylüyor. (BBCTürkçe)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MÜBAREK'İN DAVASINDA OLAY, 6 YARALI

MERKEL'E SANDIK DARBESİ

RUSYA'NIN FÜZE KALKANINI DELME ARAYIŞI
»  İSRAİL'DE HALK İSYANI!
»  UKRAYNA'LI HEMŞİRESİ, KADDAFİ'Yİ ANLATTI
»  TRAVEL CHANNELDEN 'KÜRT' BELGESELİ
»  ALİVEY'İN KIZI RUS EŞ SEÇTİ
»  'TÜRK TEHDİTLERİNİN ESİRİ OLMAYACAĞIZ'
»  İSRAİL RAPORU KABUL ETTİ
»  SURİYE'DE ÖLÜM CUMASI!
»  İSRAİL'DEN İLK TEPKİ
»  İSRAİL'DEN İLK TEPKİ
»  DÜNYANIN EN PORNO DÜŞKÜNÜ KENDİ!
»  EL CEZİRE'DEN ŞOK İDDİA!
»  OBAMA AĞZINI FENA BOZDU
»  KADADFİ'NİN 50 ODALI SIĞINAĞI!
»  ALMANYA'DA SOKAKLARA SEKSOMETRE OTOMATI
»  SARKOZY'DEN İRAN'A SAVAŞ UYARISI
»  KADDAFİ, KURŞUNA DİZİLECEK!
»  ESAD'A KARŞI SİLAHLI DİRENİŞ KARARI
»  PUTİN'DEN MOTOSİKLET ŞOV!
»  UGANDA'DA TOPRAK KAYMASI, 40 ÖLÜ
»  KADDAFİ'NİN GELİNİ BETER ÇIKTI!
»  KADDAFİ KAYIP, AİLESİ CEZAYİR'DE!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.