Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında imzalanan protokolle 81 ilden alınan numunelerin radyoaktivite düzeyleri belirlenecek.
Protokolle birlikte et, süt ve bunların mamülleri, sebze ve meyveler, çayır ve meralar izleme programına alındı.
Bakanlık bünyesinde görev yapan gıda kontrolörleri tüm Türkiye'den toplayacakları 227 numuneyi Atom Enerjisi Kurumu'na gönderecek ve burada gıda maddelerindeki radyoaktivite oranları belirlenecek.
Yapılacak incelemeden sonra hangi bölgedeki ürünlerde ne oranda radyoaktivite bulunduğu ve Çernobil'in etkisi daha net ortaya çıkacak.
Çernobil faciası
26 nisan 1986'da Çernobil santralinin dördüncü ünitesinde yapılan bir deney sırasında meydana gelen kaza, yüzyılın en büyük nükleer faciası olarak tarihe geçti.
Faciada 31 kişi hayatını kaybetti, ancak radyoaktif maddeler uzun yıllar içinde etkisini gösterdiği için kazadan tam olarak kaç kişinin etkilendiği bilinmiyor.
Kazanın ardından Doğu Karadeniz'de kanser vakaları artış gösterdi. Ancak uzmanlar, kanser vakalarının kazayla ilgili olup olmadığının bilinmediğini vurguluyor. Ancak bölgede yayılan radyasyon nedeniyle kanser vakalarının artacağı öngörülmüştü.
Şu anda bölgede kadınlarda en çok meme, erkeklerde ise akciğer kanserine rastlanıyor. Bölgede, son yıllarda kan kanserlerinde de artış saptandı.
Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Danışma Kurulu, bölgedeki kanser vakalarının Çernobil ile ilgili olup olmadığını söylemenin zor olduğunu ancak geniş çaplı araştırma yapılmasını önermişti.
Bunun üzerine İçişleri ve Sağlık bakanlıkları ile Devlet İstatistik Enstitüsü, Türkiye genelindeki tüm kanser vakalarını kapsayan bir araştırma başlatmıştı.
"Çernobil Türkiye'yi etkilemedi"
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Okay Çakıroğlu ise, geçtiğimiz haziran ayında yaptığı bir açıklamada Çernobil'in Türkiye'yi etkilemediğini söylemişti.
Çakıroğlu, "Çernobil'le ilgili bütün verileri bilim adamlarının hizmetine sunmak için yapılan çalışmanın son aşamasına gelindi. Facianın ardından özellikle radyasyonun yoğun olduğu bölgelerde yapılan ölçümlerde, hiçbir vatandaşın vücudunda radyoaktif kalıntıya rastlanmadı. Müracaat eden herkesin genetik bilgisine bakılmış. Kansere neden olacak herhangi bir genetik bozulmaya rastlanmamış" demişti.
Çernobil'den 18 ülkenin etkilendiğini belirten Çakıroğlu, "en fazla Ukrayna, İsveç ve Finlandiya etkilendi. Potansiyel zarar görme açısından Türkiye 16'ncı sırada. Bu bakımdan ülkemiz çok talihli konumda" ifadesini kullanmıştı.