Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7899
EURO
43,4768
IMKB
9.700,000
ALTIN
4.023,830
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 15 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRKİYE'NİN (C) PLANI ÇOK SERT HAZIRLANIYOR
TÜRKİYE NİN (C) PLANI ÇOK SERT HAZIRLANIYOR
 
Üst düzey diplomatların üzerinde çalıştığı Türkiye'nin AB'ye karşı hazırladığı C Planı'nda son rötuşlar yapılıyor. Sert tedbirler içeren plandan satırbaşları:
 
16.12.2006 - 00:30

Türkiye, limanlarını açmaması nedeniyle Avrupa Birliği'nin (AB) müzakereleri kısmen dondurma kararına tepkisini zirvenin ardından verecek. Bu çerçevede Dışişleri Bakanlığı'ndan 3 kişilik bir ekip, hazırlıkları günler öncesinden başlatılan "C Planı"na nihai şeklini vermek üzere çalışıyor. Buna göre, AB ile bazı alanlarda ilişkilerin kesilmesi, NATO'da Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'na ilişkin veto kartının kullanılması ve AB ile diplomatik ilişki düzeyinin düşürülmesi gibi seçenekler değerlendiriliyor. Diplomatların burada gözettikleri değerlendirme kriteri, hangi alanlarda diyalogun kesilmesinin AB açısından sıkıntı yaratacak, Türkiye'nin ise çıkarlarına zarar vermeyecek olması.

Bu bağlamda, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Müsteşar Yardımcısı Ahmet Acet ve Büyükelçi Deniz Bölükbaşı'ndan oluşan dar kadro, AB ile ilişkiler her alanda mercek altına alındı. Türkiye'nin halen Dünya Ticaret Örgütü'ndeki daimi temsilcisi olarak görev yapan Bölükbaşı, hem Kıbrıs hem de hukuki konulara hakimiyeti nedeniyle bir süredir Ankara'da bulunuyor. Diplomatlar, AB ile diyalogun hangi konularda ve hangi düzeyde kesilmesinin yaratacağı etkileri değerlendiriyorlar. Yalnızca üst düzey diplomatlar tarafından bilinen çalışmalar, büyük bir gizlilik içerisinde yürütülüyor. Diyalogun enerji ve göç alanında kesilmesi olasılığının yanı sıra daha düşük bir düzeye inmesi de olası senaryolar arasında. Buna göre, Türkiye-AB Ortaklık Konseyi ve Türkiye-AB Troykası toplantısında Türkiye'nin bakan ya da müsteşar düzeyinde katılmaması öngörülüyor. Türkiye'nin bu tarz toplantılarda en üst düzey olarak müsteşar yardımcısı ile temsil edilmesi planlanıyor. Gerçekleşmesi halinde bu, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini siyasi değil teknik boyutta yürüteceği anlamına geliyor. Kritik kararların siyasi nitelikte olduğu düşünülürse, ilişkilerin teknik boyuta çekilmesiyle diyalog düzeyi de fiilen düşürülmüş oluyor. Türkiye, benzer bir adımı 1997 yılında da atmıştı. Lüksemburg'ta düzenlenen zirvede, AB'nin Türkiye'ye aday ülke statüsü vermemesi üzerine diyalog askıya alınmıştı. 2 taraf arasındaki ilişkiler, 1999'da Helsinki'de Türkiye'nin aday ülke kabul edilmesi üzerine yeniden başlamıştı. AB'nin bugün sona erecek zirvesinde onaylayacağı karara göre, müzakerelerin 8 başlıkta dondurulması ve limanlar konusundaki ilerlemenin 2007, 2008 ve 2009 ilerleme raporlarıyla izlenmesi öngörülüyor. Türkiye, bu kararı "haksız" bulduğunu ve bunun AB'nin "vizyon eksikliğini" yansıttığını söyledi.

AGSP KARTI

Başbakan Tayyip Erdoğan, 6 Aralık'ta yaptığı bir açıklamada, Türkiye'nin AB yolundaki muhtemel senaryolara hazırlıklı olduğunu belirterek, "B ve C planının" olduğunu söylemişti. Erdoğan, bu planların ve atılacak adımların Brüksel'de bugün sona erecek AB zirvesinin ardından netleşeceğini vurgulamıştı. Bu açıklamanın hemen ertesinde yapılan liman önerisi Türkiye'nin "B planı" olarak görülüyor. Türkiye, bir liman ve bir havaalanı, 2007 yılı içinde Rum yönetimine bir yıllığına açmayı önermişti. Ancak, Türkiye'nin sözlü yaptığı bu öneride Ercan Havaalanı'nın ve Magosa Limanı'nın açılması yönündeki "beklentisini" dile getirmesi, limanların açılmasının şarta bağlı olup olmadığıyla ilgili soru işaretleri yaratmıştı. AB'nin bu konudaki netlik arayışları ise sonuçsuz kaldı ve liderler, yazılı olmadığı gerekçesiyle bu konuyu zirvede görüşmediler. Bu gelişme üzerine gözler Türkiye'nin diğer planına çevrildi.

Türkiye'nin elindeki bir diğer koz da Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'nın (AGSP) NATO bacağında veto kartına sahip olması. AB, AGSP kapsamında NATO'nun askeri imkan ve yeteneklerini kullanmak istiyor. Türkiye'nin de NATO üyesi olarak, AB'nin bu tarz girişimlerinde veto hakkı bulunuyor. Türkiye'nin AGSP'nin karar mekanizmasına dahil edilmemesi üzerine 2001 yılında veto hakkını kullanmış ve sorun, ABD ile İngiltere'nin yoğun diplomatik çabaları sonucunda çözümlenmişti. Dışişleri diplomatları, NATO'da veto kartının bir kez daha gündeme gelmesinin etkileri üzerinde de çalışmalar yürütüyorlar.

Türkiye'nin AB ile ilişkileri kesmeyi düşünebileceği alanlar enerji ve göç olarak öne çıkıyor. Özellikle enerji konusu, arz kaynaklarını çeşitlendirme arayışlarına bu yıl içinde hız veren AB'nin yumuşak karnını oluşturuyor. Türkiye, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının açılması ve önümüzdeki yıl inşaatına başlanması öngörülen Nabucco doğalgaz boru hattı gibi projeler ile AB'nin enerji geçiş güzergahında bulunuyor. AB, doğalgaz ihtiyacının önemli bir bölümünü Rusya'dan sağlamakta. Yılbaşında Rusya'nın Avrupa'ya ihracat güzergahı Ukrayna'ya verdiği gazda kesintiye gitmesinin ardından geçtiğimiz haftalarda yapılan AB-Rusya zirvesinden enerji işbirliği anlaşmasına yönelik görüşmelerin başlaması girişiminin Polonya'nın vetosuna takılması, AB'nin arz kaynaklarını çeşitlendirmesinin de önemini artırdı. Enerji konusunun bir diğer bacağı da Türkiye'nin enerji işbirliğine gitmek için AB'yi değil Rusya'yı tercih etme olasılığı.



Referans


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERKAN MUMCU'DAN BAYKAL'A ANAYASA TEKLİFİ

AKP ADAYI NİSAN'A KADAR AÇIKLANMAYACAK

BAYKAL, LÜBNAN'A GİDİYOR
»  ''İKİ KOYUN GÜDEBİLİRİM, ERKEN SEÇİM İSTİYORUM''
»  YİMPAŞ'A AKP KORUMASI
»  AKP'Lİ VEKİLLERDEN MUMCU'YA DAVA
»  ARITMAN'IN 'ÇOÇUK PORNOSU' ANKETİNE REKOR KATILIM
»  BAYKAL: ''DEMOKRATİK SABIR BİTTİ''
»  NİYET MEKTUBU AÇIKLANDI, KEMER SIKMAYA DEVAM
»  TETÖR MAĞDURLARINA TAZMİNAT KARARI KABUL EDİLDİ
»  ADD'DEN LİMANLAR TEPKİSİ
»  ANAVATAN'DA İSTİFA!
»  BÜYÜKERŞEN'DEN AKP'YE VERYANSIN
»  MUMCU:"CUMHURBAŞKANI'NI HALK SEÇMELİ"
»  ZEKİ SEZER'DEN,CHP'YE,'ANAHTARINI ALDA GEL' İSYANI
»  AĞAR'DAN SEZER'E ERKEN SEÇİM DESTEĞİ
»  VEKİLLERDEN İNCİLER:'TECAVÜZCÜ','HIRSIZ','ÇORUMLU'
»  'SÖZEN İSTANBUL'U İYİ YÖNETSEYDİ ERDOĞAN BUGÜN YOKTU'
»  TÜRKİYE'DEN AB'YE GÖÇ UYARISI
»  CEM UZAN ÖCALAN'I ASACAK
»  BAYKAL'DAN EROĞAN'A VERYANSIN
»  ERDOĞAN'DAN HEM AB'YE HEM BAYKAL'A VERYANSIN
»  ''2007'DE EKONOMİ İKİ SEÇİMİ BİRDEN KALDIRMAZ''
»  HEM ELEŞTİRDİ HEMDE ZİYARETİNE GİTTİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.