Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRKİYE, SAVAŞTA YER ALMAYACAK!
TÜRKİYE, SAVAŞTA YER ALMAYACAK!
 
Türkiye, ABD ile son bir haftada gerçekleşen üç en üst düzey görüşmede IŞID'e karşı başlatılacak olan uluslararası mücadeleye vereceği katkının sınırlarını net olarak çizd
 
13.9.2014 - 11:14

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yapılan temaslarda, Ankara'nın bu kararının "terörle mücadele kararlılığında bir azalma" olarak görülmemesi istendi ve askeri operasyon haricinde vereceği katkı ayrıntılı olarak görüşüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile geçen hafta NATO'da yaptığı görüşmenin ardından aynı hafta içinde hem Savunma Bakanı Chuck Hagel hem de Dışişleri Bakanı Kerry Ankara'ya geldi.

ABD TÜRKİYE'NİN ÖNCÜ ROL OYNAMAYACAĞINI GÖRDÜ
Bu temaslar sonrasında ABD, artık Türkiye'nin "öncü rol" oynamayacağını görürken, insani yardımlar ve yabancı savaşçılar konusunda mevcut işbirliğini derinleştirme yolunu tercih etti.

Kerry'nin ziyareti ABD liderliğinde Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, Irak, Lübnan, Mısır, Ürdün ve Türkiye dışişleri bakanlarının Cidde'de yaptıkları IŞID konulu zirvenin hemen ardına raslaması açısından da önemli oldu.

Obama'nın Washington'un anti-IŞID stratejisini açıklamasının ardından gerçekleşen bu toplantı sonunda yayınlanan ortak açıklama ise çok ses getirdi. Özellikle de Türkiye'nin imzalamaması nedeniyle.

Bu açıklamanın neden imzalanmadığını Türk yetkililer şu sözlerle açıklıyorlar: "Bu metin bir tür IŞID'a savaş ilanı. İmzalayan tüm ülkeleri, IŞID'a karşı askeri bir operasyona katılma zorunluluğuyla karşı karşıya bırakıyor. Halbuki biz başta ABD olmak üzere tüm ilgili taraflara, askeri bir operasyona katılmayacağımızı, 49 vatandaşımızı riske etmeyeceğimizi açıkladık."

Ortak bildirinin, Türk yetkililerin dikkat çektiği bölümünde şu ifadelere yer veriliyor:

"Katılımcı ülkeler, IŞID'a karşı kapsamlı mücadelede kendilerine düşen payı yerine getirme konusunda anlaşmışlardır. Bunlar arasında; komşu ülkeler üzerinden yabancı savaşçıların geçişinin durdurulması; IŞID ve diğer saldırgan aşırılık yanlıların finansmanının engellenmesi; onların nefret dolu ideolojilerini reddetme; suçu cezasız bırakmama ve suç işleyenleri adalete teslim etme; insani yardım çabalarına destek verme; IŞID vahşetine maruz kalan toplulukların rehabilitasyonu ve yeniden yapılanmasına yardım etme; e uğrayan; IŞID tehdidiyle yüzyüze olan ülkelere destek verme ve uygun görüldüğü şekilde IŞID'a karşı koordine edilecek askeri operasyonlara farklı şekillerde katılma."

Bu metnin özellikle son bölümünün askeri bir operasyona katılma taahhüdü olarak değerlendirileceği kaydediliyor.

TERÖRLE MÜCADELEYE DEVAM
Bu gelişmenin ardından Ankara'ya gelen Kerry, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya geldi.

Ankara'ya gelmeden önce yaptığı açıklamada "Türkiye'nin kaygılarını anlıyoruz" mesajını veren Kerry, buna karşın, Türkiye'nin koalisyona destek vereceğini kaydetti. Kerry'nin Çavuşoğlu ile kısa bir açıklama yapmasına karşın basın toplantısı düzenlememesi dikkat çekti.

Ankara'daki temasları sırasında, Türkiye'nin koalisyona katılım şekli ve gelişmelerle ilgili genel değerlendirmeleri konusunda Kerry'e verilen mesajlardan bazıları şunlar:

Terörle mücadele devam: Türkiye'nin IŞID'e karşı askeri operasyona katılmaması, bu örgütü terör örgütü olarak görmediği ve terörle mücadele etme azminde bir azalma olduğu olarak görülmemeli.

Türkiye ve ABD, IŞİD dahil tüm örgütlerine karşı işbirliğine devam edecekler.

İstihbarat işbirliği: Temaslarda, iki ülke arasında son dönemde yoğunlaşan istihbarat işbirliğini derinleştirilerek devam edilmesi de ele alındı. İki ülke hem istihbarat paylaşımı yapacaklar hem de sınır güvenliğinin sağlanması konusunda işbirliği yapacaklar.

ÜSLERİN KULLANIMI MÜZAKERE EDİLECEK
Lojistik destek: Irak ve Suriye ile sınırı olan Türkiye, koalisyon ülkelerinin gereksinim duyduğu ve öldürücü nitelikte olmayan (non-lethal) lojistiğin askeri üsleri ve tesisleri üzerinden taşınması konusunda kolaylık gösterecek.

Bu üslerin kullanımı konusunda Türkiye ile başta ABD ve diğer kullanıcı ülkeler belli ilke ve kurallar üzerinde müzakere edecekler.

İnsani yardımlar: Hem Suriye hem de Irak'ta devam eden istikrarsızlığın yarattığı insani trajediyi en yakından gören ülkelerin başında gelen Türkiye, sorunun büyümesine karşın insani yardımlarını sürdüreceğini, uluslararası yardımların da gerekli kesimlere ulaşmasında elinden gelen katkıyı sunacağını ABD'ye iletti. Kerry de ABD'nin insani trajediden etkilenen ülkelere dönük yardımlarının artacağı mesajını verdi.

Siyasi destek: Hem Irak'ta yeni bir hükümetin kurulması hem de Suriye'de üç senedir devam istikrarsızlığın sona ermesi için devam edeb süreçlere Türkiye siyasi desteğini vermeye devam edecek.

Asıl sorun Suriye'de: Kerry ve diğer ABD'li yetkililerle yapılan temaslar sırasında, IŞID'in Suriye lider Beşir Esad'ın kendi yönetimini güvence altına almak üzere oluşturulup büyütülen bir oluşum olduğunu belirten Türk yetkililer, uygulanacak stratejinin mutlaka Esad sorununu da temelden çözecek bir çerçevede ele alınması gerektiğini kaydettiler.
Ayrıca, izlenecek yöntemin Esad'ın elini güçlendirmemesi gerektiği de iletildi.

(Serkan Demirtaş- BBC Türkçe)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ANKARA VALİSİ YÜKSEL'DEN ŞOK KARAR

ÖZALLAR, GİZLİ TANIK KURBANI!

DÖVÜLEN PİLOT DAVASINDA FLAŞ GELİŞME
»  DAVUTOĞLU'NUN UNUTAMADIĞI ACI
»  ESKİ BÜYÜKELÇİ, TÜRKİYE'Yİ TOPA TUTTU!
»  BALYOZ DAVASINDA FLAŞ TAHLİYE
»  KERRY'NİN EKİBİ İLE KAPI KRİZİ
»  ZEKERİYA ÖZ HAKKINDA FLAŞ KARAR
»  NECDET ÖZEL'E SORUŞTURMA ŞOKU
»  KARAYILAN'DAN ÇÖZÜM İÇİN ÖCALAN ŞARTI!
»  ''BENİ MERKEZ'E ALIN''!
»  4 POLİSİN GİZEMLİ ANKARA SEYAHATİ
»  KÖŞK'E YENİ GENEL SEKRETER VE DANIŞMAN!
»  TÜRKİYE, IŞİD BİLDİRDİNİ İMZALAMADI
»  FLAŞ...ÇARŞI İDDİANAMESİ KABUL EDİLDİ
»  KURULTAY, CHP'YE 900 BİN TL'YE PATLADI
»  BEKLEYİN BAKALIM GÖKÇEK İSHAL OLACAK MI?
»  ''SIKIYSA GEL BU SUYU İÇ''
»  ERDOĞAN'DAN TORBA YASA'YA JET ONAY!
»  LİSE MEZUNLARINA PİLOT OLMA ŞANSI!
»  BAKAN'DAN CANLI YAYINDA SU İTİRAFI!
»  KERRY'DEN FLAŞ ANKARA ZİYARETİ
»  ANKARA'DA 'SU' KAVGASI!
»  MHP'Lİ VEKİLDEN BOMBA IŞİD İDDİASI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.