Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2065
EURO
35,0713
IMKB
10.159,000
ALTIN
2.472,230
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRKİYE, YÜZDE 30 FAKİRLEŞTİ!
TÜRKİYE, YÜZDE 30 FAKİRLEŞTİ!
 
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Türk Lirası'nın ABD doları karşısında bir yılda yüzde 30 erimesinin Türkiye'yi aynı oranda fakirleştirdiğini, Ayşe Teyze'nin geçen yıl elinde olan 100 TL'nin bugün 70 TL'ye indiğine dikkat çekti.
 
8.10.2011 - 10:38
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yaşanan ekonomik gelişmeler ile ilgili bir değerlendirmede bulunarak hem Dolar – Türk Lirası paritesindeki değişikliklerin hem de yılsonunda 100 milyar dolara ulaşması beklenen dış ticaret açığının, ekonomi yönetiminin halka sunmaya çalıştığı pembe tabloyla bağdaşmadığını ifade etti. Oran “İhracat 100 milyar dolar baremine yaklaşırken dış ticaret açığı da 100 milyar dolara yaklaşıyor. Bu yıl Türkiye’nin 100 milyar doları yurt dışına çıkacak. Yani 73 milyon insanın parası artık Amerikalının, Rusun, Çinlinin cüzdanında” dedi.
 
Ayşe Teyze’nin 100 lirası 70 lira oldu.
Oran sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öncelikle Dolar ve Euro karşısında değer kaybeden Türk Lirası önemli bir sorun. Türkiye’nin ekonomi yönetiminden sorumlu olan bakanlar pembe tablolar çiziyorlar ancak açık gerçekleri ifade etmiyorlar. Halkımızı ortaya çıkacak vahim durumlara karşı kendilerini şimdiden hazırlamaları konusunda uyarmak istiyorum. Son bir yıl içerisinde dolar yüzde 29,8, Euro yüzde 25 değer kazandı. Yani paramız devalüe oldu, yüzde 30 değer kaybetti.  Bir başka deyişle vatandaşın parası %30 azaldı, Türkiye %30 fakirleşti. Bu ne demek? Pratik hayatta daha pahalıya yaşamak, elektriğe, suya ve doğalgaza daha fazla bedel ödemek demek.  Çiftçinin gübresini, besicinin yemini %30 zamlı alması demektir. Kredi borcu olan sanayicinin, esnafın borcunun birden artması demektir. Bugün geçen yıla göre Ayşe Teyze’nin 100 lirası dolar karşısında 70 lira oldu. Türk ekonomisi ve Türk Lirası bütün olarak değer kaybetti.

İkiyüzlü politikayı bırakmaya çağırıyorum
 
Tüm bu gelişmeler olurken AKP’nin Ekonomi Bakanı ihracatta 100 milyar doları aşacaklarını söyleyerek yurttaşlarımızı eksik bilgilendirmektedir. Çünkü ihracat 2008 yılında da 100 milyar doları aşmıştı. Ancak AKP’nin Ekonomi Bakanı şunu söylemiyor: Cumhuriyet tarihi boyunca dış ticaret açığı 100 milyar doları hiç aşmadı. Türkiye tarihinde 100 milyar dolar dış ticaret açığı verilen bir dönem hiç olmadı. Artan ithalat rakamları ve 100 milyar dolara varması beklenen dış ticaret açığı ciddi sorundur. Bu ne demek? IMF verilerine göre geçen sene Fas’ın Gayri Safi Milli Hâsılası 91 milyar dolar. Türkiye bu sene içinde dünyaya Fas’ın toplam gayri safi milli hâsılasından daha fazla para dış ticaret açığı vermiş. Türkiye’nin 100 milyar doları el değiştirmiş yurtdışına gitmiş. Yani bakan 1 gol attıysa bu yıl 2 gol yedi. Maçın sonucunda da 1 golle Türkiye yenik. Sonuç olarak Türkiye ekonomisi ve TL itibarını kaybediyor. Devalüasyonun sonu yüksek enflasyon, bu da hayat pahalılığı demek, sürdürülemez borç demek. Hükümetin dış ticaretin her iki yüzünü de yani ihracatı ve ithalatı da anlatarak yurttaşlarımızı bilgilendirmesi gerekiyor. Hükümeti “ikiyüzlü” dış ticaret politikalarını bir an evvel terk etmeye çağırıyorum.
 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


PİYASALARI ŞİMDİ DE FİTCH VURDU!

KEMAL DERVİŞ'TEN MERKEZ BANKASINA UYARI

KREDİ BORCU OLANLARA İYİ HABER!
»  MEMUR'A ZAM GELİYOR!
»  BENZİN FİYATLARINDA İNDİRİM
»  MEMURLARA GÜZEL HABER
»  MERKEZ'DEN DOLAR'A 5. MÜDAHALE
»  TOKİ'Yİ ŞOK EDEN BAŞVURU
»  MERKEZ, DOLAR'A YİNE MÜDAHALE ETTİ!
»  MERKEZ'DEN DOLAR'A ŞOK TEDAVİ!
»  ÇALIŞMAK İÇİN EN İYİ ÜLKELER!
»  ÇİN'DEN ABD'YE BÜYÜK TEHDİT!
»  İKİNCİ EL OTO'DA PATLAMA
»  EMEKLİ'YE ZAMMIN UCU GÖZÜKTÜ!
»  "DOĞALGAZ ZAMMINI SINIRLI YANSITTIK"
»  YUNANİSTAN PİYASALARI SALLIYOR!
»  UNUTKANLARA PARMAK İZİNİ TANIYAN POS !
»  EYLÜL AYI ENFLASYONU BEKLENTİYİ AŞTI!
»  DOĞALGAZ'A ZAMMIN DEVAMI VAR!
»  DOLAR HAFTAYA REKOR KIRARAK BAŞLADI!
»  TÜRKİYE İLE İRAN ANLAŞTI!
»  ÇİN İŞİ SAHTE N9 ORTALIĞI BİRBİRİNE KATT
»  BU ZAM'LAR CEP YAKACAK!
»  TÜRKİYE'DEN RUSYA'YA İPTAL ŞOKU!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.